Τη δέσμευση ότι η χώρα του θα υλοποιήσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών ανέλαβε ο Ζόραν Ζάεφ

Τη δέσμευση ότι η χώρα του θα υλοποιήσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών ανέλαβε ο Ζόραν Ζάεφ
Κόσμος, Πολιτική, 02 Απριλίου 2019 | 20:35
Φωτό: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti
«Οι πολίτες της Ελλάδας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εμείς, από την πλευρά μας, θα υλοποιήσουμε πλήρως τη Συμφωνία»
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ


Τη δέσμευση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα υλοποιηθεί πλήρως ανέλαβε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος σημείωσε πως η Συμφωνία επιτεύχθηκε για ένα καλύτερο μέλλον των νέων γενιών, ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία υπογράμμισε: «Αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν και ξεκινούμε ένα ταξίδι στο μέλλον με κοινά συμφέροντα».

«Οι πολίτες της Ελλάδας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εμείς, από την πλευρά μας, θα υλοποιήσουμε πλήρως τη Συμφωνία», τόνισε στις κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας.

Αναφερόμενος στο θέμα των εμπορικών σημάτων ο κ. Ζάεφ είπε ότι «θα συζητηθεί από τις αρμόδιες επιτροπές, και μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα καταφέρουμε να βρούμε λύση σε αυτό το υπαρκτό πρόβλημα, όπως θα επιλύσουμε και όλα τα ζητήματα που υπάρχουν με την προϋπόθεση ότι και οι δύο πλευρές θα υλοποιήσουν πλήρως όσα προβλέπει η Συμφωνία».

Αυτή η συμφωνία έχει οφέλη για όλους, δημιουργεί μόνο οφέλη για όλους, τόνισε και κάλεσε όλους τους πολίτες να αδράξουν την ευκαιρία που παρουσιάστηκε, λέγοντας ότι δημιούργησαν αυτή την ευκαιρία για να δώσουν ένα καλύτερο μέλλον στους νέους.

«Αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν και προσπαθούμε να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο και τις χαμένες ευκαιρίες. Ξεκινούμε ένα ταξίδι προς το μέλλον με κοινές ευκαιρίες και κοινά συμφέροντα», είπε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Τόνισε πως μαζί με τον φίλο του Αλέξη Τσίπρα έχουν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τη Βόρεια Μακεδονία, «προκειμένου να καταπολεμήσουμε τον εθνικισμό και να δώσουμε την προτεραιότητα στην πολιτική ανάπτυξης και φιλίας». Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου θα ξεκινήσουν, επιτέλους, ύστερα από 14 χρόνια οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και μετά γράφουμε διαρκώς ιστορία με τον φίλο μου τον Αλέξη», είπε ο κ. Ζάεφ.

«Είμαστε δύο λαοί που δείξαμε στον κόσμο ότι με θαρραλέες αποφάσεις, επιθυμία και ενότητα όλα είναι πιθανά», τόνισε και αναφέρθηκε στις διακρατικές συμφωνίες που υπογράφτηκαν και το πρώτο επιχειρηματικό Φόρουμ.

Η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για την κανονικοποίηση των διμερών σχέσεων και δίνει την ευκαιρία να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμισμό τους στις εμπορικές και οικονομικές τους σχέσεις, είπε και προσέθεσε πως δημιουργείται ένας νέος χώρος συνεργασίας με αμοιβαία συμφέροντα.

Ανέφερε ότι τους προηγούμενους μήνες απέκτησε έναν πολύ καλό προσωπικό φίλο και φίλο της χώρας του, τον Αλέξη Τσίπρα, και σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο να ανατραπεί η Συμφωνία των Πρεσπών στο μέλλον, αν επικρατήσουν στις δύο χώρες πολιτικές δυνάμεις που έχουν ταχθεί εναντίον της, σημείωσε: «Συμφωνώ απόλυτα με τον Αλέξη, η Συμφωνία και η υλοποίηση της θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση μιας ισχυρότερης φιλίας ανάμεσα στους λαούς μας. Δεν πιστεύω ότι κάποιος στο μέλλον θα παραμείνει πολέμιος απέναντι σε μια συμφωνία που προάγει τη συνεργασία των δύο λαών. Θεωρώ ότι η διαμάχη αυτή είναι πολιτική κυρίως».

Δήλωσε βέβαιος ότι όταν θα δουν τα οφέλη, την ειλικρινή φιλία που οικοδομείται και η οποία πολεμήθηκε για 30 ολόκληρα χρόνια, όλοι θα καταλάβουν, ακόμα και οι πλέον συντηρητικοί και οι πολέμιοι.

«Θα αλλάξουν στάση κι εμείς θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε ότι είναι μια Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες», είπε και συνέχισε: «Είναι πολύ σημαντικό, δεν έχουμε απόδειξη σε καμία από τις δύο χώρες ότι κάποιος θα καταργήσει τη Συμφωνία, ιδιαίτερα δε μια Συμφωνία η οποία δημιουργεί οφέλη για τους δύο λαούς. Η Συμφωνία οδεύει προς πλήρη υλοποίηση και είμαι πεπεισμένος ότι θα φέρει μόνο οφέλη, μόνο ένα καλύτερο μέλλον και για τις δύο πλευρές. Η απόλυτη πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ της Συμφωνίας και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κανείς που θα πλήξει τα συμφέροντα των πολιτών».

Αναρωτήθηκε, μάλιστα, ο κ. Ζάεφ «το ΝΑΤΟ είναι το μέλλον μας. Εάν η αντιπολίτευση κερδίσει, θα απορρίψει το ΝΑΤΟ; Θα πάψει να διαπραγματεύεται την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;», για να επισημαίνει: «Όχι. Είναι μη αναστρέψιμη η πορεία. Όλοι θα πρέπει να κινηθούμε προς τη στήριξη της Συμφωνίας, και αν το κάνουμε, μόνο οφέλη θα έχουμε να κερδίσουμε. Άρα, θα τύχει υποστήριξης και στις δύο χώρες, διότι είναι οι πολίτες που τη στηρίζουν. Οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες θα υποστηρίξουν τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κανείς δεν θα λήξει αυτή τη συνεργασία, γιατί είναι προς όφελος και των δυο λαών».

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων για την περιοχή απάντησε ότι είναι «ευπρόσδεκτο», αλλά έθεσε και το ζήτημα του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των χωρών. «Μόνο θετικό μπορεί να είναι το ενδιαφέρον τους. Εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους. Είμαστε μια μικρή χώρα. Θέλουμε να οικοδομήσουμε σχέσεις φιλίας με ολόκληρο τον κόσμο, δεν υπάρχει εναλλακτική για μας», είπε.

Ειδικότερα, εξέφρασε τη χαρά του που η Ρωσία αναγνώρισε τη συνταγματική ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας, και προσέθεσε πως η χώρα του καλωσορίζει και το ενδιαφέρον της Κίνας, τονίζοντας ότι η χώρα του θέλει να γίνει πλήρες μέλλον της ΕΕ. «Είμαστε ευγνώμονες για τη στρατηγική τής συμμαχίας με τη Ρωσία, μόνο οφέλη δημιουργεί για τον λαό μας», είπε.

Δήλωσε, επίσης, πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν την ειλικρινή πρόθεση να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές, ο καθένας στη χώρα του.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της προστασίας του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παρατήρησε πως σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ μια γειτονική χώρα μέλος θα πρέπει να διασφαλίζει την σταθερότητα και την ασφάλεια. «Η Ελλάδα είναι πλέον φίλη μας, υπάρχει εμπιστοσύνη και θα γίνει ακόμα καλύτερη φίλη μας στο μέλλον», επισήμανε ο κ. Ζάεφ.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


---> Ενημέρωση PamePreveza.gr:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με βάση κατηγορία: Κόσμος, Πολιτική
Βαθμολογήστε το!
Rate this article:
No rating
Άρθρα και Σχόλια αναγνωστών

Το PamePreveza.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθογράφο - σχολιαστή. Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες. Το PamePreveza.gr, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Theme picker

Theme picker

ΔΗΜΟΦΙΛΗ NEA

Πρέβεζα: 19χρονη άρπαξε πορτοφόλι
Τοπικά Νέα, Κοινωνία 15|10|19

Πρέβεζα: 19χρονη άρπαξε πορτοφόλι

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ