Πρέβεζα - Αντικαπνιστικός - Ι. Νικόπουλος: Ο νόμος ισχύει και εφαρμόζεται - Καταστηματάρχες: Ζητάτε από την τελευταία τρύπα της φλογέρας να εφαρμόσει τον νόμο

Πρέβεζα - Αντικαπνιστικός - Ι. Νικόπουλος: Ο νόμος ισχύει και εφαρμόζεται - Καταστηματάρχες: Ζητάτε από την τελευταία τρύπα της φλογέρας να εφαρμόσει τον νόμο
Τοπικά Νέα, Κοινωνία, 23 Φεβρουαρίου 2018 | 17:05
Μεγάλα τα παραπτώματα στους δημόσιους υπαλλήλους και γιατρούς - Για τα καταστήματα που έχουν αίθρια - Τα πρόστιμα
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ


«Ο νόμος υπάρχει, ισχύει και εφαρμόζεται». Αυτό τονίστηκε μεταξύ άλλων, από τον Γενικό Διευθυντή Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου Ιωάννη Νικόπουλο, στην σημερινή ενημερωτική συνάντηση για την απαγόρευση του καπνίσματος και την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Πρέβεζας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επαγγελματίες στον χώρο της εστίασης μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του συλλόγου Σπύρος Κόκκαλης, ο οποίος τόνισε πως ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί παντού, όχι μόνο στα καταστήματα εστίασης αλλά και οι έλεγχοι να γίνονται και στην περιφέρεια και όχι μόνο στα κέντρα.
 


 

Ο κ. Νικόπουλος παίρνοντας αρχικά τον λόγο τόνισε πως ο αντικαπνιστικός νόμος δεν έπαψε να ισχύει συμπληρώνοντας πως «αυτό το οποίο κάνουμε σήμερα είναι απλά μια υπενθύμιση και μια ευαισθητοποίηση, γιατί το υπουργείο κατά καιρούς επικαιροποιεί τον νόμο, χωρίς ποτέ από το 2005 και μετά να τον έχει καταργήσει».

Συμπλήρωσε ότι «τα ελεγκτικά όργανα που έχουν οριστεί για την εφαρμογή του νόμου δεν δραστηριοποιούνται σε όλο το χωροταξικό εύρος» και βρεθήκαν να είναι απολογούμενα γιατί δεν εφαρμόζουν τον νόμο και γιατί δεν στέλνουν πλέον αναφορές ελέγχου στο αρμόδιο υπουργείο.

Ήδη όπως είπε ο κ. Νικόπουλος έχει γίνει μια πρώτη συνάντηση με τους εμπλεκόμενους φορείς, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, τη Δημοτική Αστυνομία, όπου υπάρχει, τη Αστυνομία και το Λιμενικό. Οι παραπάνω φορείς μπορεί να πλαισιωθούν και από άλλες υπηρεσίες όπως είναι το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Υγείας κ.λπ.., οι οποίοι μπορούν να προχωρήσουν σε ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, όπως είπε.

Ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου συμπλήρωσε πως «Δεν είναι η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας όργανο που έχει αρμοδιότητα να μαζέψει χρήμα» συμπληρώνοντας πως η εφαρμογή του νόμου είναι για την προστασία της δημόσιας υγείας, τονίζοντας πως «ισχύει πρώτιστα για να προστατέψει τους αντικαπνιστές. Σε δεύτερο στάδιο να διαμορφώσει την κουλτούρα αγωγής υγείας ώστε να βοηθήσει και τον καπνιστή» προσθέτοντας πως τα στατιστικά δεδομένα στην χώρα έχουν ανατραπεί και σύμφωνα με αυτά οι μη καπνιστές πλησιάζουν το 65% του πληθυσμού και 35% είναι οι καπνιστές.

Ο Ιωάννης Νικόπουλος είπε επίσης πως «οι συμβουλές μου και οι παροτρύνσεις μου είναι να ξεκινήσουμε από τους δημόσιους υπαλλήλους και τους εργασιακούς χώρους, τα «σπίτια» μας, και μετά με εσάς» αναφερόμενος τους παραβρισκόμενους επαγγελματίες της εστίασης, «γιατί θα είναι οξύμωρο εσείς να συμμορφώνεστε και να περνάτε από κάποια γραφεία και να βλέπετε στα παράθυρα ή μέσα κάποιους υπαλλήλους να καπνίζουν. Αυτό είναι πρόκληση και η πρόκληση εμένα δεν μ αρέσει» είπε.
 


 

Όσον αφορά στον καπνιστή ο κ. Νικόπουλος είπε «Σαν γιατρός πρέπει τον καπνιστή να τον δω με συμπάθια και όχι να πάω κόντρα, πρέπει να τον βοηθήσω, να είμαι κοντά του, δεν μπορώ να τον έχω απέναντί μου» και συμπλήρωσε «Εμείς θέλουμε όλοι μαζί να συνυπάρχουμε. Εκείνο που δεν θέλουμε είναι να δημιουργούνται καταστάσεις. Ένα μαγαζί αν συμμορφώνεται οι πελάτες να φεύγουν και να πηγαίνουν σε άλλο που δεν συμμορφώνεται. Αυτό να ξέρετε έχει κοντά ποδάρια. Μπορεί να τη γλυτώσει μια, αλλά όχι δεύτερη».

Μεγάλα τα παραπτώματα στους δημόσιους υπαλλήλους και γιατρούς

Αναφορικά για τους δημόσιους υπαλλήλους που καπνίζουν στον χώρο εργασίας τους ο κ. Νικόπουλος είπε πως «Τα παραπτώματα είναι μεγάλα. Φτάνουν έως και πειθαρχικό και σίγουρα θα επηρεάσει την εξέλιξη τους, ενώ υπόλογος είναι και ο προϊστάμενος. Για τους γιατρούς είναι πιο αυστηρά και να ξέρετε ότι το τσιγάρο απαγορεύεται ακόμα και στην αυλή του νοσοκομείου».

Για τα καταστήματα που έχουν αίθρια

Σχετικά με τα καταστήματα που έχουν αίθρια είπε πως απαγορεύεται και εκεί το κάπνισμα. Εκτός και αν είναι ανοιχτές οι δύο από τις τέσσερις πλευρές. Εντελώς ανοιχτές. Ούτε πτυσσόμενες κατασκευές, ούτε με ξύλο σε ένα ύψος. Αυτά πρέπει να μην υπάρχουν.

Τονίστηκε επίσης πως τα θα πρέπει να υπάρχει σε εμφανή σημεία η σήμανση για την απαγόρευση του καπνίσματος καθώς και να μην υπάρχουν τασάκια και… ποτηράκια!!!

Τα πρόστιμα

Στο πρώτο παράπτωμα το πρόστιμο είναι 500 ευρώ για τον μαγαζάτορα και για τον πολίτη 50 ευρώ. Στην δεύτερη περίπτωση που θα βεβαιωθεί παράβαση το ποσό αυξάνει, όπως και στην τρίτη ενώ με την τέταρτη παράβαση ο δήμος προχωρά σε προσωρινή αναστολή άδειας για πέντε μέρες και την πέμπτη φορά το κατάστημα σφραγίζεται και αφαιρείται η άδεια, σύμφωνα με τον νόμο.

Τονίστηκε επίσης πως τα ελεγκτικά όργανα θα αναγράφουν στο βιβλίο που πρέπει να έχει το κατάστημα παρατηρήσεις μετά τον έλεγχο και το οποίο πρέπει να θεωρείται από τον δήμο.

Όπως είπε ο κ. Νικόπουλος, εάν υπάρχουν παραπτώματα προηγούμενων ετών δεν θα ληφθούν υπόψη αθροιστικά. «Αρχίζουμε από το 2018» είπε συγκεκριμένα συμπληρώνοντας πως το πρόστιμο μειώνεται στο 50% εάν πληρωθεί εντός 15 ημερών ενώ δίνεται η δυνατότητα στον καταστηματάρχη να ασκήσει προσφυγή στον προϊστάμενο του υπαλλήλου που επέβαλε το πρόστιμο.

Ζητάτε από την τελευταία τρύπα της φλογέρας να εφαρμόσει τον νόμο

Στην συνέχεα πήρε τον λόγο ο πρόεδρος των καταστηματαρχών εστίασης Σπύρος Κόκκαλης ο οποίος διευκρίνισε πως εφόσον ο λόγος γίνεται για νόμο, αυτός θα πρέπει να εφαρμοστεί απ όλους, τονίζοντας και ταυτόχρονα καταγγέλλοντας το γεγονός πως οι έλεγχοι στο μεγαλύτερο μέρος τους γίνονται μόνο στο κέντρο, στην πόλη και όχι στην περιφέρεια, στα χωριά, ενώ περιορίζονται μόνο στα καταστήματα εστίασης.
 


 

«Μιλάμε για μια εφαρμογή νόμου και οτιδήποτε πούμε θα είναι εκτός διαδικασίας εφαρμογής του νόμου» είπε ο κ. Κόκκαλης και συνέχισε:

«Το τσιγάρο αφορά όλη την κοινωνία. Η εφαρμογή του ζητείται από τα καταστήματα εστίασης κατά κόρον. Επειδή δίνουμε μια μάχη... Φτάνει σε εμάς να εφαρμόσουμε έναν νόμο που αφορά τους κλειστούς χώρους. Υπάρχει μέχρι τώρα κάποιος που έχει γραφτεί, έμπορος, δικηγόρος, γιατρός… ; Θεωρώ πως όχι. Έχει γραφτεί κάποιο κατάστημα που πουλάει ρούχα; Εμείς δίνουμε «μάχη» με αυτούς γενικά. Πρέπει να εφαρμόσω τον νόμο στον κύριο που καπνίζει… Αν αυτός ο κύριος μόνιμα καπνίζει στη δουλειά του εγώ δεν θα μπορέσω να το αντιμετωπίσω. Εάν όλοι ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε στις δουλειές μας την απαγόρευση του καπνίσματος θα γίνει ποιο εύκολη η δουλειά μας και των υπαλλήλων σας» κατέληξε ο Σπύρος Κόκκαλης.

«Η εφαρμογή του νόμου θα γίνει» είπε επίσης ο κ. Κόκκαλης τονίζοντας πως «ζητάτε από την τελευταία τρύπα της φλογέρας να εφαρμόσει τον νόμο. Πιο υποκρισία από το πακέτο τσιγάρων που γράφει «θάνατος…» δεν υπάρχει, και ζητάνε από τους φτωχούς να εφαρμόσουν έναν νόμο που πάει κόντρα σε όλες τις βιομηχανίες» και συμπλήρωσε πως πρέπει να ακούσει η πόλη πως επιβλήθηκαν πρόστιμα και σε άλλους επαγγελματίες και καταστήματα και όχι μόνο σε εστίασης.

"Όποιος έλεγχος ξεκινά από το κέντρο"

Ο πρόεδρος καταστηματαρχών εστίασης συνεχίζοντας είπε πως όποιος έλεγχος ξεκινάει, ξεκινάει από το κέντρο.

«Αυτή τη φορά ας ξεκινήσει από την περιφέρεια, τα χωριά» είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε «Οι κουβέντες μου έχουν και την καταγγελία. Πρέπει να γίνει έλεγχος και στα χωριά και στο κέντρο» και συνέχισε:

«ΣΔΟΕ στο κέντρο, ΙΚΑ στο κέντρο, ήχος στο κέντρο, τσιγάρο στο κέντρο, δεν μπορούμε να τα βγάλουμε όλα εμείς που είμαστε στο κέντρο. Χωρίς έκπτωση στην εφαρμογή του νόμου αλλά και εκτός κέντρου. Θα θέλαμε την παρουσία σας στην περιφέρεια. Δεν μπορεί να σηκώσουν την οικονομία του κράτους τα κέντρα. Θα ακούσουμε το ελεεινό «που πήγανε εκεί πάνω και κάνανε έλεγχο…» ναι αλλά θέλεις ρεύμα, νερό, δάσκαλο, δρόμο… ποιος θα τα πληρώσει αυτά; Παρουσία παντού».

Κλείνοντας ο Σπύρος Κόκκαλης είπε πως «Αν οι παραπάνω από εσάς σκοπέυουν να εφαρμόσουν τον νόμο με μέσο τους καφετζήδες θα αποτύχει… θα πέσει και «ξύλο» (μεταφορικά)… Αν μοιραστεί η εφαρμογή του νόμου σε όλους θα έχει κάποιο αποτέλεσμα, φέροντας σαν παράδειγμα γιατρό που πηγαίνει σε κατάστημα εστίασης και καπνίζει» κάνοντας την πρόταση να επιτρέπεται το τσιγάρο κάποιες ώρες την ημέρα επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά πως «Εάν δεν εφαρμοστεί ο νόμος παντού, εμείς εδώ μόνο πρόστιμα θα πληρώσουμε», εντοπίζοντας το γεγονός πως δεν επαρκεί το προσωπικό της υπηρεσίας προκειμένου να διεξαχθούν έλεγχοι παντού.

Απαντώντας ο Ιωάννης Νικόπουλος είπε πως οι υπάλληλοι της Δημόσιας Υγείας θα βγούνε προς όλες τις κατευθύνσεις. Και οι έλεγχοι θα γίνονται ταυτόχρονα με άλλες υπηρεσιακές εργασίες που θα έχουν προγραμματιστεί στην περιφέρεια.

«Θα βγαίνουμε σε στυλ ρουτίνας. Δεν σημαίνει ότι επειδή πέρασε ο μηχανισμός σε ένα χωριό σήμερα, ότι δεν θα περάσει και αύριο» είπε συγκεκριμένα συμπληρώνοντας πως «Τα ελεγκτικά όργανα λειτουργούν προς πάσα κατεύθυνση» ενώ τόνισε πως δεν μπορούν να γίνονται έλεγχοι σε ιδιωτικούς χώρους, γραφεία κ.λπ..

Στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των ελέγχων

Ο κ. Νικόπουλος απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν δημοσιεύονται τα αποτελέσματα των ελέγχων για τον αντικαπνιστικό, όπως γίνεται και σε άλλες περιπτώσεις άλλων υπηρεσιών είπε πως «Κάθε μήνα τα αποτελέσματα αποστέλλονται στον προϊστάμενο και εκείνος τα συγκεντρώνει και κάθε έξι μήνες τα αποστέλλει στο υπουργείο μαζί με παρατηρήσεις. Καλό θα ήταν όμως» συμπλήρωσε «να δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία των ελέγχων γενικά».

Συμπλήρωσε τέλος πως ξεκινά δράση με επιστήμονες που θα ενημερώνουν γενικά για θέματα υγείας, μεταξύ αυτών και του καπνίσματος, στα σχολεία ενώ τόνισε πως απαγορεύεται το κάπνισμα και στους χώρους του σχολείου και στην αυλή από το διδακτικό ή μη προσωπικό.

Ζητάμε την κατανόηση του κοινού

Σε ολιγόλεπτη συνάντηση που είχαν οι παρευρισκόμενοι στην συνάντηση καταστηματάρχες, με τους δημοσιογράφους έγινε η ακόλουθη δήλωση:

«Ζητάμε την κατανόηση του κοινού για την εφαρμογή του νόμου και ζητάμε από τις υπηρεσίες να εφαρμοστεί ο νόμος σε οποιοδήποτε κλειστό χώρο».
 

 

 


---> Ενημέρωση PamePreveza.gr:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με βάση κατηγορία: Τοπικά Νέα, Κοινωνία
Βαθμολογήστε το!
Rate this article:
5.0
Άρθρα και Σχόλια αναγνωστών

Το PamePreveza.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθογράφο - σχολιαστή. Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες. Το PamePreveza.gr, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ NEA