Πού πάει το Brexit; Τα πιθανά σενάρια

Πού πάει το Brexit; Τα πιθανά σενάρια
Κόσμος, Πολιτική, 11 Απριλίου 2019 | 16:21
Οι ευρωπαίοι ηγέτες και η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συμφώνησανσε μια αναβολή του Brexit η οποία μπορεί να παραταθεί μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2019
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ


Οι ευρωπαίοι ηγέτες και η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συμφώνησαν την περασμένη νύκτα σε μια αναβολή του Brexit η οποία μπορεί να παραταθεί μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2019.

Αν η συμφωνία διαζυγίου, που συνήφθη από την Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες, επικυρωθεί από τα δύο μέρη πριν απ' αυτή την ημερομηνία, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα λάβει χώρα την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα.

Ιδού τα πιθανά σενάρια:

-- Έξοδος με συμφωνία την 1η Ιουνίου

Η Τερέζα Μέι αποδείχθηκε μέχρι τώρα ανίκανη να κάνει τους βουλευτές να υιοθετήσουν τη συμφωνία της για το διαζύγιο με την ΕΕ.

Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει μια Συνθήκη Αποχώρησης, η οποία ρυθμίζει τα του διαζυγίου, και μια Πολιτική Διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ.

Αν και η ΕΕ δήλωσε πως δεν θα ανοίξει και πάλι τις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη Αποχώρησης, η Τερέζα Μέι μπορεί να ποντάρει στην Πολιτική Διακήρυξη για να επιτύχει έναν συμβιβασμό που να μπορεί να συγκεντρώσει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Με αυτόν τον στόχο, η επικεφαλής των Συντηρητικών άρχισε την περασμένη εβδομάδα συνομιλίες με τον επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Μπορεί επίσης να οργανώσει μια σειρά ψηφοφοριών στο κοινοβούλιο πάνω σε διάφορες επιλογές για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ.

Η Τερέζα Μέι ελπίζει να επιτύχει την υιοθέτηση της συμφωνίας της πριν από τις 22 Μαΐου, διότι θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η χώρα της στις ευρωεκλογές, που πρόκειται να διεξαχθούν από τις 23 έως τις 26 Μαΐου. Αν το καταφέρει, οι Βρετανοί θα αποχωρήσουν από την ΕΕ την 1η Ιουνίου.

-- Έξοδος με συμφωνία αργότερα

Αν το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθήσει να είναι μέλος της ΕΕ μετά την 1η Ιουνίου, αυτό θα σημαίνει πως έχει συμμετάσχει στις ευρωεκλογές στα τέλη Μαΐου.

Αν η συμφωνία διαζυγίου περάσει το στάδιο του Κοινοβουλίου στη διάρκεια του Ιουνίου, οι Βρετανοί θα βγουν από την ΕΕ την 1η Ιουλίου. Αν αυτό συμβεί τον Ιούλιο, την 1η Αυγούστου κ.ο.κ..

Κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στα τέλη Ιουνίου θα εξετασθεί σε ποιο σημείο βρίσκεται το Brexit.

-- «No deal»

Το σενάριο της εξόδου χωρίς συμφωνία, το οποίο φοβούνται οι οικονομικοί κύκλοι, θα σήμαινε μια βίαιη έξοδο και χωρίς μεταβατική περίοδο ούτε σχέδιο για τη συνέχεια της σχέσης ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ. Έπειτα από 46 χρόνια συμμετοχής στην ΕΕ, η χώρα θα εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση από τη μια μέρα στην άλλη και θα υπόκειται πλέον στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Το διαζύγιο αυτό θα λάβει χώρα την 1η Ιουνίου, αν το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθήσει να είναι μέλος της ΕΕ τη στιγμή των ευρωεκλογών τον Μάιο, αλλά αρνηθεί να συμμετάσχει σ' αυτές.

Το «no deal» θα μπορούσε επίσης να συμβεί την 31η Οκτωβρίου, αν η Τερέζα Μέι δεν καταφέρει να επιτύχει την υιοθέτηση της συμφωνίας της στο τέλος της προθεσμίας των έξι μηνών.

Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εντείνει τους τελευταίους μήνες τις προετοιμασίες τους εν όψει αυτού του ενδεχομένου, έστω κι αν οι 27 και οι βρετανοί βουλευτές λένε πως δεν το θέλουν.

-- Βουλευτικές εκλογές

Μπορεί να προκηρυχθούν αν το κοινοβούλιο και η κυβέρνηση δεν καταφέρουν να υπερβούν τις διαφωνίες τους για το Brexit.

Εκλογές μπορεί επίσης να οργανωθούν έπειτα από ενδεχόμενη υπερψήφιση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.

-- «No Brexit»

Μια τέτοια στροφή, η οποία υποστηρίζεται από μια μειοψηφία βουλευτών, μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περίπτωση που διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα, το οποίο θα ανατρέψει το αποτέλεσμα του πρώτου, στο οποίο οι Βρετανοί ψήφισαν σε ποσοστό 52% υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.

Η επιλογή της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος αναφέρθηκε από το Εργατικό Κόμμα κατά τις συνομιλίες του με την κυβέρνηση, αλλά αυτή επανέλαβε πως είναι αντίθετη σε κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί επίσης να αποφασίσει να μην εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς να έχει ανάγκη την έγκριση των άλλων κρατών μελών.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP


---> Ενημέρωση PamePreveza.gr:
Tags: Brexit

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με βάση κατηγορία: Κόσμος, Πολιτική
Βαθμολογήστε το!
Rate this article:
No rating
Άρθρα και Σχόλια αναγνωστών

Το PamePreveza.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθογράφο - σχολιαστή. Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες. Το PamePreveza.gr, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Theme picker

Theme picker

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ