Πότισμα με υγρά λύματα στη Λέσβο και πλύσιμο πιάτων με βρόχινο νερό στην Μύκονο

Πότισμα με υγρά λύματα στη Λέσβο και πλύσιμο πιάτων με βρόχινο νερό στην Μύκονο
Διάφορα, 15 Νοεμβρίου 2018 | 17:49
Όλες αυτές οι καινοτόμες μέθοδοι θα υλοποιηθούν μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα HYDROUSA
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ


Στη Λέσβο οι καλλιέργειες θα ποτίζονται με υγρά απόβλητα, στη Μύκονο το βρόχινο νερό που θα συλλέγεται από τις ταράτσες θα προορίζεται για οικιακή χρήση, ενώ στην Τήνο θα γίνεται με νερό από τη θάλασσα! Όλες αυτές οι καινοτόμες μέθοδοι θα υλοποιηθούν μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα HYDROUSA, το οποίο προβλέπει την εφαρμογή δεκατριών καινοτομιών, με έξι διαφορετικά πιλοτικά συστήματα.

Μάλιστα, θα ξεκινήσει από τα τρία ελληνικά νησιά (2 μονάδες στην Τήνο, 2 μονάδες στη Μύκονο και 2 μονάδες στη Λέσβο) με προοπτική να αναπαραχθεί και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου.

 Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Κοκκινάκης, επικεφαλής του Impact Hub Athens, εταίρου του προγράμματος, «κύρια επιδίωξη του προγράμματος είναι να αναπτυχθούν επιτυχημένες πιλοτικές βάσεις, ενώ ταυτόχρονα θα διερευνηθεί η δυνατότητα υιοθέτησης αυτών των καινοτόμων λύσεων σε άλλες 25 παράκτιες περιοχές και νησιά. Κύριος στόχος του HYDROUSA είναι η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων μέσω της ανάκτησης νερού, υλικών και ενέργειας από τα υγρά απόβλητα. Ειδικότερα, στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η διαχείριση των λυμάτων, του βρόχινου νερού, των υπόγειων υδάτων, του θαλάσσιου νερού και της ατμοσφαιρικής υγρασίας».

Όπως προβλέπεται, η επεξεργασία των μη συμβατικών πηγών νερού έχει στόχο την παραγωγή πολύτιμων πόρων, οι οποίοι στη συνέχεια θα ενισχύσουν την προσφορά νερού για οικιακή χρήση, θα αυξήσουν την γεωργική παραγωγή και θα ενθαρρύνουν την οικονομική δραστηριότητα των περιοχών της Μεσογείου που πλήττονται από λειψυδρία.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής της σχολής Πολιτικών Μηχανικών στο ΕΜΠ, Σίμος Μαλαμής υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πρόκειται για «έξυπνες λύσεις χαμηλού κόστους. Επεξεργασμένα λύματα που αντί να τα πετάμε στη θάλασσα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε στη γεωργία, για ανάπτυξη καλλιεργειών, αφού πρώτα τα έχουμε επεξεργαστεί επαρκώς και με ασφάλεια».

Ένα τέτοιο σύστημα, λέει ο κ. Μαλαμής, θα αναπτυχθεί στη Λέσβο όπου «θα χρησιμοποιήσουμε επεξεργασία λυμάτων με φυσικό τρόπο με καινούργιες τεχνολογίες. Θα χρησιμοποιήσουμε συγκεκριμένα φυτά που θα κάνουν απορρύπανση των λυμάτων, τα οποία κατόπιν θα μπορέσουμε να ποτίσουν καλλιέργειες στο νησί. Για παράδειγμα, στο Ισραήλ πάνω από 75% των επεξεργασμένων λυμάτων προορίζεται για πότισμα καλλιεργειών».

Παράλληλα, στη Μύκονο θα γίνεται συλλογή, αποθήκευση και επεξεργασία του βρόχινου νερού το οποίο θα επεξεργάζεται κατάλληλα και μπορεί να καλύπτει αστικές χρήσεις, ενώ τέλος στην Τήνο, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής «θα κάνουμε δράσεις με το νερό της θάλασσας. Συγκεκριμένα, θα διαχωρίζουμε το νερό για αρδεύσεις και το αλάτι θα προορίζεται είτε για κατανάλωση, είτε για χρήση από το τυροκομείο του νησιού. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εξοικονομούμε φρέσκο νερό».

Στο μεταξύ, ο κ. Κοκκινάκης τονίζει ότι «αυτό που επιδιώκουμε μέσα από το Hydrousa είναι η σύνδεση των πρωτότυπων αυτών τεχνολογιών με την τοπική κοινωνία, την οικονομία και τον τουρισμό παρουσιάζοντας μια εναλλακτική προσέγγιση σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Υπολογίζεται ότι το καλοκαίρι του 2019 θα είναι έτοιμα τα συστήματα για λειτουργία και θα αρχίσουν οι τεχνικές εφαρμογές».

Το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό πρόγραμμα HYDROUSA εντάσσεται στο πρόγραμμα «Horizon 2020» το οποίο αποτελεί το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Έρευνα και Ανάπτυξη. Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 12 εκατομμύρια ευρώ. Συντονιστής του προγράμματος είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ συνολικά συμμετέχουν 9 εταίροι από την Ελλάδα με την παρουσία τριών δήμων, εταιριών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών.

 

 

 

 

(AΠE-MΠE)


---> Ενημέρωση PamePreveza.gr:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με βάση κατηγορία: Διάφορα
Βαθμολογήστε το!
Rate this article:
No rating
Άρθρα και Σχόλια αναγνωστών

Το PamePreveza.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθογράφο - σχολιαστή. Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες. Το PamePreveza.gr, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ NEA

"Ντράπηκα που λέγομαι δημότης Πρέβεζας"
PHOTOS
Τοπικά Νέα, Κοινωνία 22|07|19

"Ντράπηκα που λέγομαι δημότης Πρέβεζας"

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

Πρέβεζα: Ανοιχτά κάστρα...
Τοπικά Νέα, Κοινωνία 19|07|19

Πρέβεζα: Ανοιχτά κάστρα...