Περί εκπαίδευσης! - Του Κωνσταντίνου Μακρή

Περί εκπαίδευσης! - Του Κωνσταντίνου Μακρή
Τοπικά Νέα, Διάφορα, Άρθρα, 23 Αυγούστου 2019 | 10:37
"Το φροντιστήριο είναι απαραίτητο για να διορθώσει τα κακώς κείμενα της εκπαίδευσης"
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ


Τη χρονική περίοδο που διανύουμε γονείς και μαθητές αρχίζουν σιγά σιγά και σκέφτονται την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Γεννούνται ερωτήματα όπως: “Να πάω φροντιστήριο;”, “Ποιο φροντιστήριο να διαλέξω;” “Μήπως να πάω σε αυτό που πηγαίνουν οι φίλοι/φίλες μου;”.

Παρακάτω θα σας καταθέσω κάποιες από τις προσωπικές μου απόψεις για το τι θα ήταν καλό να πράξετε.

Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Όπως είναι σε όλους γνωστό τα σχολεία δεν επιτελούν το ρόλο τους και έχουν χάσει τη θέση τους στην εκπαίδευση (για πολλούς λόγους που δεν θα ήθελα να αναπτύξω αυτή τη στιγμή), συνεπώς είναι απαραίτητο για όλους τους μαθητές να πάνε στο φροντιστήριο. Τα οφέλη που μπορεί να έχει το παιδί στο φροντιστήριο είναι πολλά. Κυρίως όμως να πάρει τις γνώσεις στα μαθήματα που χρειάζεται για να προχωρήσει παρακάτω και να μην αφήνει κενά στις γνώσεις του που θα του χρειαστούν στο μέλλον σε ότι και αν κάνει. Αυτό θα ήταν καλό να το πράξουν από νωρίς έτσι ώστε να μην παρατηρούνται μαθητές οι οποίοι φτάνουν στην Γ' Λυκείου και έχουν άγνοια βασικών εννοιών που έχουν διδαχτεί σε προηγούμενες τάξεις.

Η επιλογή του φροντιστηρίου και των φροντιστών πρέπει να είναι πολύ προσεκτική διότι εκεί τοποθετούνται οι ελπίδες σας να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις τα παιδιά. Πρέπει να αποφασίσετε με γνώμονα ποιος έχει διάθεση για δουλειά. Το παιδί σας θα πρέπει να έχει εξέλιξη στις γνώσεις του και να εμβαθύνει. Η επιφανειακή γνώση μπορεί και να σας δώσει κάποιες επιτυχίες αλλά σε βάθος χρόνου θα έχετε χάσει. Με τη δουλειά που γίνεται στο φροντιστήριο θα πρέπει οι μαθητές να έχουν κάνει δικές τους τις γνώσεις. Οι γονείς καλό θα ήταν να είστε από κοντά σε όλο αυτό και να παρακολουθείτε την εξέλιξή τους.

Πότε πρέπει να θεωρήσουμε ένα παιδί επιτυχημένο; Εδώ θα ήθελα να απευθυνθώ στους γονείς. Θα πρέπει να μιλήσετε με Συμβούλους Επαγγελματικού Προσανατολισμού και αυτοί θα σας βοηθήσουν με τα κατάλληλα τεστ να βρείτε ποιο επάγγελμα είναι το σωστό για το παιδί σας. Είναι πολύ σημαντικό να βρει αυτό που του αρέσει γιατί κάποιος που κάνει ένα επάγγελμα που του αρέσει αργά ή γρήγορα θα είναι επιτυχημένος. Συνεπώς η επιτυχία για εμένα είναι να έχω ευτυχισμένους νέους στις δουλειές που τους ταιριάζουν.

Τα τελευταία χρόνια έγινε της μόδας να απαξιώνεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πολύ συχνά ακούγαμε γιατί κάποιος να πάει να σπουδάσει, αφού δεν θα βρει δουλειά με το πτυχίο του. Κάποιοι από τους λόγους που έρχονται σε σύγκρουση με την παραπάνω άποψη παραθέτω παρακάτω. Πολλοί από τους νέους ηλικίας 30-40 ετών έχουν κάποιο πτυχίο, άρα έχουν καλύτερα εφόδια από κάποιον που δεν έχει εξειδικευτεί σε τίποτα. Πολλοί από αυτούς έχουν και Μεταπτυχιακό, άρα ακόμη περισσότερα εφόδια. Τα πτυχία οδηγούν στην αγορά εργασίας έχοντας περισσότερα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε καλά είναι ότι δεν θα πρέπει να επιλέγουμε να εισαχθούμε σε μία οποιαδήποτε σχολή για να θεωρηθούμε επιτυχημένοι αλλά θα πρέπει να εισαχθούμε στη σχολή που θέλουμε πραγματικά.

Εν κατακλείδι, το φροντιστήριο είναι απαραίτητο για να διορθώσει τα κακώς κείμενα της εκπαίδευσης, θα πρέπει να προσέξουμε που θα απευθυνθούμε για βοήθεια, θα πρέπει να αναζητήσουμε ποιο επάγγελμα ταιριάζει στο παιδί μας και δεν θα πρέπει να απαξιώνουμε τη γνώση, γιατί η γνώση είναι δύναμη (ακόμη καλύτερα θα ήταν να αναζητούμε τη σφαιρική γνώση, αλλά και την αγωγή)!

 

Κωνσταντίνος Μακρής
Διευθυντής Σπουδών Φροντιστηρίου Μ. Ε. "Πυθαγόρας" στην Πρέβεζα

 


---> Ενημέρωση PamePreveza.gr:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με βάση κατηγορία: Τοπικά Νέα, Διάφορα, Άρθρα
Βαθμολογήστε το!
Rate this article:
.5
Άρθρα και Σχόλια αναγνωστών

Το PamePreveza.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθογράφο - σχολιαστή. Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες. Το PamePreveza.gr, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.