Όλα τα δάχτυλα ΔΕΝ είναι ίσα - Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Όλα τα δάχτυλα ΔΕΝ είναι ίσα - Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος
Άρθρα, 20 Αυγούστου 2019 | 10:23
Είθε και του χρόνου, όλοι μαζί, να εορτάσουμε τον χριστιανικό Δεκαπενταύγουστο με υγεία, χαρά, ευτυχία, ειρήνη και αγάπη
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ


Εισαγωγή

Έχω κάποιες χαρές στη ζωή μου που όλες εδράζονται σε άυλα αγαθά.

Μια από αυτές είναι ότι με τιμούν με τη φιλία τους κάποιοι σημαντικοί Άνθρωποι.

Ένας από αυτούς είναι και ο φιλόσοφος Κος Σταύρος Οικονομίδης. Με σπουδές φιλολογίας, με πτυχία και μεταπτυχιακά, έχει γνωρίσει σε βάθος, έχει εμβαθύνει σε απίστευτο βαθμό στην Ελληνική αρχαιότητα, στη θρησκεία, στην πολιτική, στον πολιτισμό, στους πολέμους, τα ήθη και έθιμα, κλπ.

Επειδή είναι άξιος καθηγητής αρχαιολογίας έχει κάνει ανασκαφές σε πολλά κράτη. Γι αυτό οι φοιτητές του γεμίζουν τις αίθουσες για να ακούσουν το λόγο του και να πάρουν κάτι από τις γνώσεις του.

Σε κάποιους από τους ιστορικούς μας υπάρχει μια μονομέρεια, μια εύνοια προς την αρχαία Ελλάδα έναντι της Χριστιανικής Ελλάδας.

Ο Κος Οικονομίδης όμως με κρίση δίκαιη, με ορίζοντες ανοιχτούς, με ιστορική ευθύνη, αποδίδει «τα του καίσαρος..»

Για τον Δεκαπενταύγουστο μου έκανε την τιμή να μου γνωστοποιήσει ένα πολύ ωραίο κείμενό του για τον Χριστιανισμό. Εγώ το απόλαυσα…

Γι αυτό έκρινα σωστό να σας το παραθέσω για να το δείτε και εσείς οι φιλομαθείς αναγνώστες μας…

Ακολουθεί το κείμενο του Κου Σταύρου Οικονομίδη.

 

« Δεν είναι όλα τα δάχτυλα τα ίδια…

Δεν υπάρχει πραγματική ισότητα, ούτε μπορεί, ούτε πρέπει. 

Έτσι, ξεκινώντας με αυτό το σκληρό, αλλά αληθινό αξίωμα, θα μιλήσω για την Εκκλησία.

Ο όρος "Εκκλησία" περιλαμβάνει πολλά πράγματα.

Εκκλησία είναι η Ιεραρχία που ξεκινάει από τον Διάκο και καταλήγει στον Αρχιεπίσκοπο και στον Πατριάρχη.

Εκκλησία είναι η παμπάλαια Ορθόδοξη Παράδοση η οποία με τη σειρά της περιλαμβάνει τη μουσική, ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική, εκπαιδευτική, κοινωνιολογική Παράδοση. Εκκλησία είναι ο κόσμος, το πλήρωμα, οι πιστοί.

Αναφέρω το πλήρωμα ως Εκκλησία τελευταίο, ενώ θα έπρεπε να το αναφέρω πρώτο.

Η λέξη "Εκκλησία" δεν σημαίνει, άλλωστε πλήρωμα, μέλη μιας κοινότητας, ενός δήμου, ενός κράτους στα ελληνικά; Μήπως δεν σημαίνει το σύνολο των πολιτών στην αρχαιότητα; 

Στα 2000 χρόνια Ανατολικής Εκκλησίας οι εκφάνσεις της υπήρξαν πολλές, πολύμορφες, μεταλλασσόμενες, πολύχρωμες, πολυδιάστατες. Μπορούμε να "διαλέξουμε" και να πάρουμε: περίοδο, γεωγραφική περιοχή, τύπους εκπροσώπων. Όλα διαφορετικές της εκφάνσεις. 

Στα 2000 χρόνια Ανατολικής εκκλησίας αυτή εκφράστηκε διαφορετικά. Και ανάμεσα σε αυτή την πολυμορφία ζώντος οργανισμού που έπλασε και διαμόρφωσε όλο το ΕΘΝΟΣ των Ελλήνων (και αυτό ισχύει), άπειρες φορές εκπρόσωποί της στόλισαν, εκόσμησαν, υποστήριξαν, μόρφωσαν, ανέθρεψαν, γαλούχησαν, διαμόρφωσαν, έσωσαν Έλληνες. Γενεές επί Γενεών… Αι Γενεαί Πάσαι. 

ΝΑΙ. Το λέει επιστήμονας, άνθρωπος μορφωμένος κυρίως στην Εσπερία. Εχθρός του σκοταδισμού. Λάτρης και αφιερωμένος δια βίου στον Κλασικό, Αρχαίο Ελληνισμό. 

ΝΑΙ.  Σε αυτόν όχι και τόσο αμφίβολο ή αόριστο όρο "Ορθόδοξη Εκκλησία" χρωστάει ο Ελληνισμός, ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ, αυτός που εμείς και άλλοι πολλοί αγαπούμε λυσσαλέα, την επιβίωσή του. Την γλωσσική του ταυτότητα. Την εθνική του ταυτότητα. 

Υπήρξαν αιώνες, αιώνες… όχι δεκαετίες, που οι Έλληνες ξέχασαν να μιλούν ελληνικά. Που γρύλιζαν. Που έκαναν νοήματα και οι λίγες τους λέξεις ήσαν αρβανίτικες ή βουλγάρικες. Ενώ ήσαν Έλληνες. Απόγονοι αληθείς των παλιών Ελλήνων.

Τα λέει τόσο γλαφυρά ο Πετσάλης Διομήδης στους αριστουργηματικούς Μαυρόλυκους του. Τα έλεγε ο Πατροκοσμάς, που ο τίτλος του "Άγιος" λίγος του είναι. Εκείνος που φώναζε να γκρεμίζουν εκκλησίες και μονές για να γίνουν σχολειά. Κι άλλοι πολλοί που έκαναν το ίδιο. Πλήθος μέγα παπάδων (και δεν θα πω αυτό που λένε οι "μαρξισταί", που διαχωρίζουν τον "άνω" κλήρο από τον "κάτω"), πλήθος δασκάλων, κύματα ιερέων που δεν ήταν "ταυραμπάδες" όπως έλεγε ο Καζαντζάκης, που πολέμησαν. Που θυσιάστηκαν. Που μόρφωσαν. Που βοήθησαν. Που τάισαν. Που στήριξαν τον πόνο και την δυστυχία του κοσμάκη. Που έδωσαν ψωμάκι. Που ήσαν δίπλα στην "εκκλησία" του κόσμου. 

ΝΑΙ. Χρωστάμε εμείς σήμερα σ αυτούς. Και στον θεσμό Εκκλησία χρωστούμε. Και στους Πατριάρχες χρωστούμε. Μόνο και μόνο διότι συσπείρωσαν το Έθνος. Υπήρχε κοινότητα και Έθνος επειδή υπήρχε Πατριάρχης, Επίσκοποι, Εφημέριοι, Διάκοι.

Κι ας αναγκάστηκαν κάποιοι (οι οποίοι όμως μαρτύρησαν κι εκείνοι τελικά) που αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να "αναθεματίσουν" την Επανάσταση (κι αν δεν το έπρατταν τότε θα διαλυόταν η συνοχή του "Ρουμ Μιλέτ" με κατάργησή του. Με ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ από τον Σουλτάνο). 

Σας έχω στείλει κατά καιρούς πολλά μέιλ με τη δράση των μοναστηριών, πολλών ιερέων βυζαντινών και νεότερων, με εποχές που λίγοι γνωρίζουν και ακόμα λιγότεροι έχουν μελετήσει. Κοιτάξτε τα αν τα έχετε κρατήσει. 

Θυμηθείτε. Η ιστορική αλήθεια υπάρχει. Δεν είναι μύθευμα. Μοιάζει, όμως με διαμάντι που έχει πολύπλευρες διαστάσεις.

Θυμηθείτε: Δεν είναι όλα τα δάκτυλα τα ίδια. Ούτε ίσα κι όμοια.

Σταύρος Οικονομίδης…» 

 

Επίλογος

Αυτό ήταν το κείμενο του Κου Οικονομίδη.

Οι σκέψεις, οι κρίσεις, οι συγκρίσεις ανήκουν σε όλους εσάς.

Τους ορθόφρονες αναγνώστες μας.

Είθε και του χρόνου, όλοι μαζί, να εορτάσουμε τον χριστιανικό Δεκαπενταύγουστο με υγεία, χαρά, ευτυχία, ειρήνη και αγάπη…

 

 

 

Κυτίνος Ευάγγελος


---> Ενημέρωση PamePreveza.gr:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με βάση κατηγορία: Άρθρα
Βαθμολογήστε το!
Rate this article:
No rating
Άρθρα και Σχόλια αναγνωστών

Το PamePreveza.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθογράφο - σχολιαστή. Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες. Το PamePreveza.gr, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Theme picker

Theme picker

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ