Οι σκέψεις ενός απλού πολίτη - Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Οι σκέψεις ενός απλού πολίτη - Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος
Άρθρα, 06 Απριλίου 2019 | 09:49
Ευχόμαστε η συμφωνία να φέρει καλά αποτελέσματα στους Έλληνες και στην Ελλάδα
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ


Εισαγωγή
Τις σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή μας τις παίρνουν οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες, οι βουλευτές, οι υπουργοί, οι πρωθυπουργοί, κλπ.

Εμείς οι απλοί πολίτες έχουμε καταφέρει μόνο τούτο… Να λέμε ή να γράφουμε τη γνώμη μας σε κλασικές ή ηλεκτρονικές εφημερίδες, να διατυπώνουμε τις σκέψεις μας στα μέσα μαζικής δικτύωσης, να κάνουμε διάλογο μεταξύ μας, έστω και από μακριά…

Παλιότερα ο διάλογος γινόταν στα καφενεία, στις συναναστροφές, στις παρέες, δηλ. από πολύ κοντά…

Επειδή είμαστε «Έθνος ανάδελφο» (Χρ. Σαρτζετάκης) μας απασχόλησε όλους τις τελευταίες μέρες το «Σκοπιανό».

Πάνω σε αυτό θα κάνουμε κάποιες σκέψεις σήμερα…

Δημοκρατικός Διάλογος
Ένας αγαπητός συμπολίτης - έμπειρος Μηχανικός ο Κος Σπύρος Κανιώρης έγραψε ένα κείμενο «υπέρ» της υπογραφείσας συμφωνίας των Πρεσπών.

Αυτό με οδήγησε σε κάποιες σκέψεις και σε ένα νοερό, δημοκρατικό και πολιτισμένο διάλογο μαζί του… Σε κάποια σημεία του συμφωνώ, σε κάποια σκέφτομαι διαφορετικά…

Εμείς οι παλιότεροι ξέρουμε ότι υπάρχουν ΔΥΟ διαφορετικά πράγματα:

Α) Το γραπτό κείμενο και

Β) η εφαρμογή του κειμένου στην πράξη.

Ξέρετε πόσες διεθνείς συμφωνίες υπογράφτηκαν και ΔΕΝ εφαρμόστηκαν;

Ξέρετε πόσοι νόμοι συζητήθηκαν, ψηφίστηκαν, και ΔΕΝ εφαρμόστηκαν ποτέ, αλλά αντικαταστάθηκαν με άλλους νόμους;

Είναι πολύ πρόσφατος ο νόμος για την αποφυλάκιση των βαρυποινιτών (νόμος Παρασκευόπουλου), που ό ίδιος ο υπουργός που τον πρότεινε παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος…

Επομένως δεν πρέπει, λέω εγώ, να χαιρόμαστε μόνο με την υπογραφή ενός κειμένου, αλλά να περιμένουμε να δούμε την εφαρμογή του στην πράξη…

Ερωτήματα
Επειδή τα αυτονόητα πρέπει να λέγονται, για να μη μένουν απορίες, ας σκεφτούμε:

Οι Έλληνες είμαστε φιλειρηνικός λαός; ΝΑΙ

Οι Έλληνες θέλουμε εντάσεις με τους γείτονες; ΟΧΙ

Οι Έλληνες φιλοξενήσαμε, δώσαμε εργασία, δώσαμε περίθαλψη σε χιλιάδες γείτονες που ήρθαν μαζικά μετά το 1990; ΝΑΙ

Οι Έλληνες, τηρώντας με ευλάβεια τις διεθνείς συνθήκες που έχουμε υπογράψει, διατυπώσαμε ποτέ βλέψεις για γειτονικές χώρες, για γειτονικά εδάφη, κλπ; ΟΧΙ.

Άλλοι μιλάνε για «τα σύνορα της καρδιάς τους», άλλοι μιλάνε για «τζαμουριά», για αλυτρωτισμούς, κλπ.

Μέσα σε αυτό το «κλίμα» το γειτονικό κρατίδιο με πληθυσμούς σλάβο-βουλγαρο-αλβανικούς αποφάσισε ότι είναι «Μακεδόνες», έχουν εθνότητα «Μακεδονική» και γλώσσα «Μακεδονική».

Και φυσικά πήραν τον ήλιο της Βεργίνας και τον έκαναν σημαία τους, ενώ γέμισαν τις πόλεις τους με αγάλματα του μεγάλου Αλεξάνδρου!

Και έτσι δημιούργησαν ένα ακόμη πρόβλημα στα Βαλκάνια.

Κι ενώ εκείνοι μας έβριζαν, εμείς τους στέλναμε πούλμαν με εκδρομείς, τους στέλναμε κερδοφόρες επιχειρήσεις, τους στέλναμε εμβάσματα από Σκοπιανούς εργαζόμενους στην «εχθρική» Ελλάδα!

Το πρόβλημα μεγαλώνει
Το μικρό διακρατικό πρόβλημα δυο γειτόνων στα Βαλκάνια άρχισε να αποκτά και άλλες εξωτερικές προεκτάσεις… Η Τουρκική - ισλαμική διείσδυση στα Βαλκάνια, η αλλαγή «πολιτικής» της Τουρκίας έναντι Ρωσίας, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ο νέος σχεδιασμός των Ευρωπαίων που θέλησαν τα Σκόπια να μπουν στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλά ακόμη.

Οι «γείτονες» αν και είναι πολύ μικρό κράτος, καβάλησαν μεγάλο καλάμι και συνεχώς απαιτούσαν περισσότερα.

Από το 1990-1991 που διαλύθηκε η πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία, και άρχισαν τα προβλήματα με τους γείτονες, πέρασαν πολλοί Έλληνες πρωθυπουργοί. Συνεδρίασαν πολλές φορές, αποφάσισαν για την Εθνική γραμμή, διαπραγματεύθηκαν με τους ξένους και ΔΕΝ προχώρησαν σε «λύση».

Κανένα κόμμα μόνο του ή συνεργασία κομμάτων ΔΕΝ υπόγραψαν κάτι δεσμευτικό ή ασύμφορο για την  Ελλάδα…

Και το πρόβλημα παρέμενε…

Τα περίεργα της πολιτικής…
Κάποια στιγμή έγινε πρωθυπουργός το Κος Τσίπρας. Με πολιτικό λόγο της μορφής «γκόου μπακ Κα Μέρκελ, γκόου μπακ συντηρητική νομενκλατούρα της Ευρώπης και της Αμερικής» και άλλα παρόμοια.

Ο ίδιος δήλωσε θαυμαστής του Φιντέλ Κάστρο, του Νικολά Μαδούρο κλπ, ενώ συνεργάστηκε αρμονικά επί χρόνια με τον ακροδεξιό Κο Καμένο.

Όμως κάποια στιγμή ο Κος Τσίπρας δηλώνει ότι κατέληξε σε συμφωνία με τους Σκοπιανούς και ο υπουργός Εξωτερικών Κος Κοτζιάς θα την υπογράψει…

Ο κος Κοτζιάς υπόγραψε τη συμφωνία και μετά από λίγες μέρες τον «παραίτησαν» από την κυβέρνηση…

Ο Κος Καμένος παραιτήθηκε από τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για ανάμειξη στη συμφωνία του Σόρος και για πολλά χρήματα κάτω από το τραπέζι που διακίνησε ο οικονομικός αυτός παράγοντας.

Η «συμφωνία των Πρεσπών» ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή από ένα κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, και κάποιους «ανεξάρτητους βουλευτές» που βρέθηκαν την τελευταία στιγμή. Σύνολο 153. Μοιάζει με το 1(4)53 που έγινε η Άλωση της Πόλης.

Ταυτόχρονα αμέτρητες πολιτικές δηλώσεις έγιναν από την Κα Μέρκελ, από τις ΗΠΑ, κλπ υπέρ του Κου Τσίπρα, ενώ του ετοιμάζουν και κάποια βραβεία…

Όλα αυτά τα αλλοπρόσαλλα της πολιτικής προβληματίζουν τους νηφάλιους πολίτες που σκέφτονται αν αυτή η συμφωνία τελικά είναι υπέρ της Ελλάδας ή όχι.

Γιατί τα Σκόπια αναγνωρίστηκαν ως «Μακεδονικό έθνος», κέρδισαν την «Μακεδονική γλώσσα», θα μπουν στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα κερδίσουν αμέτρητες επενδύσεις στη χώρα τους από Έλληνες, στα γήπεδά τους γράφουν «Μακεδονία – Λιθουανία 0-0», κλπ.

Τι θα ήθελα…
Θα ήθελα να δω νέες επενδύσεις στην Ελλάδα…

Θα ήθελα να γυρίσουν στον πατρίδα μας αμέτρητα Ελληνόπουλα που έφυγαν τα τελευταία χρόνια για να βρουν εργασία από τη Σουηδία, την Αγγλία, την Αμερική, μέχρι την Αυστραλία. Όλοι οι φίλοι μου έχουμε ξενιτεμένα παιδιά!!!

Θα ήθελα η επένδυση στο αεροδρόμιο του Ελληνικού να προχωρήσει, γιατί προβλέπει 11.000 νέες θέσεις εργασίας. Αλλά ανακαλύψαμε ότι το αεροδρόμιο του Ωνάση και της Ολυμπιακής είναι «δάσος» και «αρχαιολογικός χώρος».

Θα ήθελα οι επενδύσεις της Κόσκο στον Πειραιά να προχωρήσουν για να έρχονται  χιλιάδες τουρίστες με τα κρουαζιερόπλοια και να αφήσουν τα λεφτουδάκια τους στην Ελλάδα. Αλλά προχτές ο Πειραιάς ανακηρύχτηκε «αρχαιολογικός χώρος» !

Θα ήθελα οι επενδυτές των Σκοπίων να σκέφτονται Ελληνοκεντρικά, δηλ. για το καλό της Ελλάδας και όχι για το καλό της τσέπης τους. Πήγαν εκεί για τη μικρότερη φορολογία και όχι για άλλους λόγους ! 

Θα ήθελα να ήξερα όλοι αυτοί που «έσπρωξαν» τη συμφωνία των Σκοπίων, αν αύριο θέλουν να αποβεί για το καλό της Ελλάδας και των Ελλήνων ή αν προηγούνται «άλλα συμφέροντα».

Επίλογος
Και στην πολιτική και στη ζωή τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Επομένως είναι άκαιρο και να πανηγυρίζουμε ή να μεμψιμοιρούμε για το κείμενο της συμφωνίας των Σκοπίων.

Ευχόμαστε η συμφωνία να φέρει καλά αποτελέσματα στους Έλληνες και στην Ελλάδα.

Ελπίζουμε το μέλλον να είναι καλύτερο και για τους δυο λαούς, αλλά και για όλα τα Βαλκάνια.

Θα θέλαμε ειρηνικές σχέσεις με όλους τους γείτονες και όχι μόνο με τους Ιταλούς – Λατίνους που είμαστε «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα»…

Θα θέλαμε και στο Αιγαίο, και στις ΑΟΖ, και στη Μεσόγειο, και στην Ελλάδα να γίνουν επενδύσεις σε ειρηνικά έργα (π.χ. σχολεία, νοσοκομεία, δρόμους, λιμάνια, κλπ) και όχι σε πολεμικά αεροπλάνα, πυραυλικά συστήματα, φρεγάτες και εξοπλισμούς…

Κάποιοι λένε ότι η συμφωνία είναι ετεροβαρής, δηλ. εμείς δώσαμε, άρα χάσαμε και οι Σκοπιανοί πήραν, άρα κέρδισαν, ωφελήθηκαν…

Η συμφωνία θα κριθεί από την εφαρμογή της μετά από μερικά χρόνια…

Θεωρώ ότι αυτή είναι η πιο λογική προσέγγιση στο θέμα και όχι οι διχαστικές απόψεις της μορφής «προδότες» και «φασίστες»…

 

Κυτίνος Ευάγγελος


---> Ενημέρωση PamePreveza.gr:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με βάση κατηγορία: Άρθρα
Βαθμολογήστε το!
Rate this article:
No rating
Άρθρα και Σχόλια αναγνωστών

Το PamePreveza.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθογράφο - σχολιαστή. Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες. Το PamePreveza.gr, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Theme picker

Theme picker

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ