Ο απολογισμός των αθώων - Γράφει το Κυτίνος Ευάγγελος

Ο απολογισμός των αθώων - Γράφει το Κυτίνος Ευάγγελος
Άρθρα, 23 Φεβρουαρίου 2019 | 13:14
ΔΕΝ επιτρέποντα άλλα λάθη
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ


Εισαγωγή
Το έτος 2019 εκτός από όλα τα άλλα χαρακτηριστικά του είναι και έτος πολλών εκλογών.

Θα αποφασίσουμε και για τους τοπικούς άρχοντες αλλά και για την επόμενη Βουλή.

Και ενώ οι υποψήφιοι έχουν κάνει τις επιλογές τους, έχουν πάρει τις αποφάσεις τους, εμείς οι εκλογείς δεν έχουμε κατασταλάξει ακόμη…

Κάποιοι από εμάς, οι περισσότεροι, επιλέξαμε να μην είμαστε ποτέ υποψήφιοι για κάποιο αιρετό αξίωμα. Δεν διοικήσαμε, δεν αδικήσαμε, δεν πλουτίσαμε, αλλά πάντοτε στηρίζαμε άλλους.

Κι όμως. Εμάς που ποτέ δεν ασκήσαμε την εξουσία η νεότερη γενιά μας κατηγορεί ότι κάναμε λάθος επιλογές, ότι καταχρεώσαμε τις επόμενες γενιές, ότι κάναμε την Ελλάδα υποτελή για  χρόνια, ότι ξεπουλήσαμε τα ιερά και τα όσια για  99 χρόνια, και ότι παραδίδουμε στα παιδιά μας μια πατρίδα σε πολύ χειρότερη μοίρα από ότι ήταν παλιότερα….

Για όλα αυτά εμείς οι αθώοι οφείλουμε να απολογηθούμε…

Κι αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στο κείμενο που ακολουθεί…

Ο Κιγκινάτος
Τον Λεύκιο Κουίντιο Κιγκινάτο ή απλά Κιγκινάτο τον ξέρουν πολύ λίγοι. Έζησε στη Ρώμη περί το 450 π. Χ. Έμεινε στην ιστορία για την απλότητα, την προσήλωσή του στους δημοκρατικούς δεσμούς, τη δικαιοσύνη του και την προσφορά του στην πατρίδα του. Τι έκανε;

Το 460 π.Χ. διορίστηκε Ύπατος για να συμφιλιώσει τους πατρικίους και τους πληβείους που βρισκόταν σε διαμάχη. Το έκανε με επιτυχία και αμέσως παραιτήθηκε από το αξίωμά του, γιατί πίστευε ότι δεν είναι δίκαιο να κρατάς την εξουσία επί πολύ, αλλά πρέπει να την παραδίδεις μόλις τελειώνει η αποστολή σου.

Μάλιστα συνέβη και το εξής. Η προηγούμενη Υπατία είχε τιμωρήσει το γιό του Καίσωνα με εξορία και μεγάλο χρηματικό πρόστιμο. Ο Κιγκινάτος ΔΕΝ ανακάλεσε την απόφαση αυτή και δεν έφερε πίσω το γιό του, αν και θα μπορούσε. Πλήρωσε ο ίδιος το χρέος του γιού πουλώντας την περιουσία του. Του έμεινε μόνο ένα μικρό χωράφι δίπλα στον Τίβερη, το οποίο καλλιεργούσε ο ίδιος για να ζήσει.

Το 458 π.Χ. εχθροί πολιόρκησαν τη Ρώμη. Η Σύγκλητος αποφάσισε να ανακηρύξει τον Κιγκινάτο δικτάτορα για 6 μήνες (δηλ. είχε την απόλυτη εξουσία) για να αποκρούσει τους εχθρούς. Τον βρήκαν στο χωράφι του και τον παρακάλεσαν να τους σώσει.

Την επόμενη μέρα ξεκίνησε για τον πόλεμο. Με κεραυνοβόλα κίνηση, κατάφερε μια μεγαλειώδη νίκη, κατατρόπωσε τους εχθρούς και γύρισε στη Ρώμη για να κάνει το γνωστό Ρωμαϊκό θρίαμβο.

Την επομένη παραιτήθηκε από το αξίωμα και ξαναγύρισε στο χωράφι του, ενώ μπορούσε να μείνει στην εξουσία ακόμη 5 μήνες !!!

Ο Κιγκινάτος αποτελεί από τότε πρότυπο πολίτη, όχι μόνο Ρωμαίου αλλά και παγκόσμιου, που συγκέντρωνε πολλές αρετές όπως πατριωτισμό, ολιγάρκεια, εντιμότητα, υπευθυνότητα, κλπ.

Πολλές πόλεις του κόσμου έχουν πάρει το όνομά του με γνωστότερη το Σινσινάτι στην πολιτεία του Οχάιο στις ΗΠΑ.

Εμείς οι ανώνυμοι
Εμείς οι ανώνυμοι ψηφοφόροι ξέρουμε ότι στην Ελλάδα του σήμερα ΔΕΝ υπάρχει Κιγκινάτος.

Οι αιρετοί άρχοντες δεν αποβλέπουν στο να κάνουν «κάτι καλό και να φύγουν», αλλά αποβλέπουν στη μονιμότητα. Και στις θέσεις και στα αξιώματα.

Την αξιοκρατία που μας υπόσχονται όλοι προεκλογικά, μόλις πάρουν την εξουσία την καταπατούν βάναυσα. Όχι μόνο δεν κάνουν αξιοκρατικές επιλογές- σύμφωνα με το κοινό περί δικαίου αίσθημα- αλλά επιλέγουν για τις υπεύθυνες θέσεις των υπουργών άτομα με βιογραφικό καθαρίστριας ή αποστασίας.

Κι εμείς οι ανώνυμοι απορούμε και ιστορούμε.

Το 1974 οι ανώνυμοι Έλληνες, δηλ. οι κάλπες, εμπιστεύθηκαν τον Κ. Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία.

Το 1981 ήρθε η σειρά να εμπιστευθούμε τον Α. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ.

Το 1990 ήταν η σειρά του Κ. Μητσοτάκη, το 1993 του Κ. Σημίτη, το 2004 του Κ. Καραμανλή, το 2009 του Γ. Παπανδρέου, το 2012 του Α. Σαμαρά, το 2015 του Α. Τσίπρα.

Σε όλες αυτές τις επιλογές και εκλογές θέλαμε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Εμείς οι ψηφοφόροι ΔΕΝ επιλέξαμε ατασθαλίες, παράνομους πλουτισμούς, κρυφές επιδοτήσεις σε κόμματα,  μυστικά κονδύλια, μίζες για εξοπλιστικά και άλλα προγράμματα.

Εμείς με την ψήφο μας ΔΕΝ εγκρίναμε την μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό από τους πολιτικούς και τις οικογένειές τους.

Για όλα αυτά ΔΕΝ μας ρώτησε κανένας, γιατί η απάντησή μας θα ήταν γνωστή…

Ούτε μας ρώτησε κανένας για ένα μείζον εθνικό θέμα, όπως είναι η ονομασία των Σκοπίων και τα συναφή ανταλλάγματα… Μάλιστα είδαμε και το εξής μοναδικό… Ενώ τη συμφωνία την αποδέχτηκε μόνο ένα κόμμα από τα πολλά κόμματα της Βουλής, όλοι όσοι είχαν διαφορετική άποψη χαρακτηρίστηκαν «φασίστες» και οι συγκεντρώσεις τους διαλύθηκαν με χημικά και με συμπαιγνία με «μυστικές δυνάμεις»…

Εμείς πάντα θέλαμε πρόοδο, ανάπτυξη, επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας για να μη φεύγουν οι νέοι μας στο εξωτερικό. Αμέτρητες ελληνικές οικογένειες έχουν παιδιά ξενιτεμένα σήμερα.

Συμβαίνει και το εξής τραγελαφικό. Στην Ελλάδα «φροντίζουμε» και περιποιούμεθα τους ξένους που έρχονται απρόσκλητοι στην πατρίδα μας, ενώ αδιαφορούμε για τα Ελληνόπουλα που φεύγουν σωρηδόν για να πάνε σε άλλες χώρες! Δεν τους δίνουμε ούτε δικαίωμα ψήφου, λες και τους αποκόπτουμε από τον κορμό της Ελλάδας.

Επίλογος
Ο Κιγκινάτος υπήρξε άπαξ και στη Ρώμη. Στη σημερινή Ελλάδα όλοι διεκδικούν την συνεχή παραμονή τους στις καλοπληρωμένες θέσεις της ηγεσίας έστω και αν δεν έχουν κάνει τίποτε ουσιαστικό για την Ελλάδα και τους Έλληνες…

Εμείς οι ανώνυμοι ψηφοφόροι ενώ πάντα αποβλέπαμε στο καλό της Ελλάδας, αμέτρητες φορές  απατηθήκαμε  από ανθρώπους που μας είπαν «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα…»

Γι αυτό τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές (τοπικές και κοινοβουλευτικές) πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά, πολύ ώριμα, πολύ υπεύθυνα…

ΔΕΝ επιτρέποντα άλλα λάθη…

Αυτά σαν αρχικές σκέψεις και φυσικά θα επανέλθουμε….

 

Κυτίνος Ευάγγελος


---> Ενημέρωση PamePreveza.gr:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με βάση κατηγορία: Άρθρα
Βαθμολογήστε το!
Rate this article:
3.0
Άρθρα και Σχόλια αναγνωστών

Το PamePreveza.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθογράφο - σχολιαστή. Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες. Το PamePreveza.gr, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Theme picker

Theme picker

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ