Νέα στοιχεία για τη μελέτη, την έρευνα και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Νέα στοιχεία για τη μελέτη, την έρευνα και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα
Ελλάδα, 12 Δεκεμβρίου 2018 | 22:38
Παρουσιάστηκαν κατά τις εργασίες του 1ου Workshop Ανατολικής Μεσογείου της ευρωπαϊκής ένωσης γεωεπιστημόνων και μηχανικών
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ


Νέα στοιχεία αναφορικά με τη μελέτη, την έρευνα και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, παρουσίασε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) κατά τις εργασίες του 1ου Workshop Ανατολικής Μεσογείου της ευρωπαϊκής ένωσης γεωεπιστημόνων και μηχανικών "The European Association of Geoscientists and Engineers" (EAGE) στη Μάλτα.

Στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, εκπροσωπήθηκαν μεγάλες διεθνείς εταιρείες γεωφυσικών ερευνών και αυτό, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, έδωσε την ευκαιρία στους σύνεδρους να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις του τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την πρώτη ημέρα των εργασιών, ο Κωστής Οικονομόπουλος, γεωλόγος-γεωφυσικός, στην ομιλία του «Συνδυασμός γεωφυσικών εργαλείων προς κατανόηση της γεωλογικής δομής της θαλάσσιας περιοχής νοτίως της Κρήτης» παρουσίασε το μοντέλο ταχυτήτων για την άγνωστη, γεωλογικώς, θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, το οποίο ανέπτυξε η ΕΔΕΥ σε συνεργασία με την ομάδα του καθηγητή Αντώνη Βαφείδη από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Το μοντέλο αυτό συνιστά ένα επιπλέον εργαλείο για τους γεωεπιστήμονες της ΕΔΕΥ προς το στρωματογραφικό χαρακτηρισμό των ήδη χαρτογραφημένων οριζόντων.

Τη δεύτερη ημέρα των εργασιών ο πρόεδρος της εταιρείας, Γιάννης Μπασιάς, παρουσίασε τις εξελίξεις στο πεδίο των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα με ιδιαίτερη έμφαση στα «βαθιά και υπερβαθιά θαλάσσια ύδατα στην Ελλάδα».

Ο Γιώργος Μακροδήμητρας, γεωλόγος- ιζηματολόγος, αναφέρθηκε στο «Σεισμικό «χαρακτήρα» ως εργαλείο στην αναγνώριση των γεωτεκτονικών ζωνών στην υπεράκτια περιοχή νοτίως της Κρήτης», παραθέτοντας τα γεωφυσικά δεδομένα από υπεράκτιες περιοχές νοτίως της Κρήτης τα οποία συγκρίθηκαν με δεδομένα από τη Δυτική Ελλάδα, προκειμένου να διερευνηθεί εάν τα ιζήματα της περιοχής ανήκουν σε κάποια από τις γνωστές γεωτεκτονικές ζώνες της Δυτικής Ελλάδας με πετρελαϊκό δυναμικό. Η εργασία αυτή οριοθετεί τις γεωτεκτονικές ζώνες νοτια της Κρήτης και προτείνει την ύπαρξη μίας μεγάλης ανθρακικής πλατφόρμας σε αυτήν την περιοχή.

Ακολούθησε η παρουσίαση της Βασιλικής Κοσμίδου, γεωλόγου πετρελαίου, με θέμα «Θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πελοποννήσου: τεκτονικά στοιχεία και σύγκριση με την περιοχή του Β. Ιονίου». Κύριο αντικείμενο της ομιλίας της ήταν η ερμηνεία των διαθέσιμων σεισμικών δεδομένων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου, με τον εντοπισμό των κύριων τεκτονικών στοιχείων και την ερμηνεία βασικών ηλικιών και παλαιοπεριβαλλόντων, με στόχο την αξιολόγηση ύπαρξης πετρελαϊκού συστήματος.

Η συμβολή της ΕΔΕΥ στις εργασίες του workshop ολοκληρώθηκε με τον Νικόλα Παπαδημητρίου, γεωλόγο-γεωφυσικό, και την παρουσίαση της «γεωλογικής εξέλιξης των ανθρακικών πλατφορμών που βρίσκονταν στον ωκεανό της Τιθύος», στη Μεσόγειο, μέσα από την ερμηνεία γεωφυσικών δεδομένων.

Επόμενος σταθμός της ΕΔΕΥ είναι η διεθνώς αναγνωρισμένη έκθεση APPEX 2019, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο τον Μάρτιο.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


---> Ενημέρωση PamePreveza.gr:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με βάση κατηγορία: Ελλάδα
Βαθμολογήστε το!
Rate this article:
2.0
Άρθρα και Σχόλια αναγνωστών

Το PamePreveza.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθογράφο - σχολιαστή. Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες. Το PamePreveza.gr, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ NEA

Πρέβεζα: Πολλά Μπράβο και μια πρόταση
PHOTOS
Τοπικά Νέα, Κοινωνία 17|09|19

Πρέβεζα: Πολλά Μπράβο και μια πρόταση

Πρέβεζα: Για χαρά ή για λύπη;
Τοπικά Νέα, Διάφορα, Άρθρα 17|09|19

Πρέβεζα: Για χαρά ή για λύπη;

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ