Μονογραφή σύμβασης για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο - Την απαγόρευση του "fracking" ανήγγειλε ο Γ.Σταθάκης

Μονογραφή σύμβασης για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο - Την απαγόρευση του "fracking" ανήγγειλε ο Γ.Σταθάκης
Τοπικά Νέα, Πολιτική, 21 Νοεμβρίου 2018 | 15:05
Φωτό: EUROKINISSI / ΜΙΣΙΝΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
"Η Ελλάδα ανοίγει το δρόμο για να μετατραπεί σε εν δυνάμει χώρα παραγωγής υδρογονανθράκων με το μέγιστο όφελος για τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες"
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ


Την απαγόρευση της μεθόδου του fracking για εξόρυξη υδρογονανθράκων ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της τελετής μονογραφής της σύμβασης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου.

Η μέθοδος του fracking (υδραυλική ρωγμάτωση) έχει προκαλέσει αντιδράσεις ανά τον κόσμο, στις περιοχές που εφαρμόστηκε, για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα.

 

Ο κ. Σταθάκης, στάθηκε, ιδιαίτερα, στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την περιβαλλοντική προστασία τονίζοντας ότι με το νόμο 4409/2016 έχουμε ενσωματώσει στην εθνική νομοθεσία, τη σχετική ευρωπαϊκή, που είναι η αυστηρότερη διεθνώς. Παράλληλα, ασκείται αυστηρός δημόσιος έλεγχος σε όλα τα στάδια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενώ προβλέπεται και η εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης κινδύνων. «Και φυσικά, οι περιοχές Natura θα παραμείνουν άθικτες. Υπενθυμίζω ότι το 28% της επικράτειας είναι περιοχές Natura για τις οποίες διασφαλίζεται υψηλή περιβαλλοντική προστασία», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Ο υπουργός σημείωσε ότι με τη μονογραφή για το Ιόνιο κλείνει ο μεγάλος κύκλος των συμβάσεων που είχαν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα και η χώρα μπαίνει με αξιόπιστο τρόπο και μεγάλες επενδύσεις στη φάση των ερευνών.

Έκανε λόγο για σημαντική και φιλόδοξη παραχώρηση ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στα ανταποδοτικά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία, που περιλαμβάνουν στρεμματική αποζημίωση κατά τη φάση των ερευνών, φόρο 20% υπέρ του Δημοσίου και 5% για τις Περιφέρειες όταν υπάρξει παραγωγή συν σταθερά μισθώματα που θα εισπράττει το Δημόσιο επί του τζίρου. Πόροι οι οποίοι όπως είπε θα προσανατολιστούν στο ταμείο των γενεών για την ενίσχυση του ασφαλιστικού.

Σχετικά με τα ανταποδοτικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι υπάρχει ένα οριοθετημένο πλαίσιο το οποίο ενσωματώνεται σε όλες τις συμβάσεις και προβλέπει:

- Οι ανάδοχοι υποχρεούνται στην καταβολή τιμήματος ήδη από την υπογραφή της σύμβασης

- Κατά τις τρεις φάσεις της έρευνας, που διαρκεί 7-8 χρόνια, καταβάλλεται στρεμματική αποζημίωση

- Όταν υπάρξει παραγωγή, τα κέρδη του αναδόχου θα επιβαρύνονται με φόρο 20% υπέρ του Δημοσίου και 5% υπέρ των Περιφερειών

- Το Δημόσιο θα λαμβάνει τα προβλεπόμενα σταθερά μισθώματα επί του τζίρου της εκμετάλλευσης

- Οι πόροι αυτοί, θα προσανατολιστούν στο Ταμείο των Γενεών για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στις συμβάσεις δικαιωμάτων παραχώρησης που έχουν ήδη κλείσει, με κύρωση από τη Βουλή, σε μια σειρά περιοχών της Δυτικής Ελλάδας:

- Πατραϊκός Κόλπος (ΕΛΠΕ 50% διαχειριστής, Edison 50%)

- Δυτικά της Κέρκυρας (Total 50% διαχειριστής, ΕΛΠΕ 25% και Edison 25%), θαλάσσιο μπλοκ 2

- Άρτα - Πρέβεζα (ΕΛΠΕ 100%) και Βορειοδυτική Πελοπόννησος (ΕΛΠΕ 100%), χερσαίες περιοχές

- Αιτωλοακαρνανία και Ιωάννινα (Repsol 60% διαχειριστής, Energean 40%), χερσαίες περιοχές

Επίσης, επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται η έναρξη της εκμετάλλευσης στο Κατάκολο (Energean 100%).

"Η Ελλάδα, κατέληξε, ανοίγει το δρόμο για να μετατραπεί όπως και πολλές γειτονικές χώρες σε εν δυνάμει χώρα παραγωγής υδρογονανθράκων με το μέγιστο όφελος για τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες".

Στις σημαντικές ανακαλύψεις υδρογονανθράκων που έχουν γίνει τα τελευταία πέντε έως επτά χρόνια στη Μεσόγειο στάθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς τονίζοντας ότι η παρουσία μεγάλων εταιρειών στη χώρα μας δείχνει ότι προς τα εκεί οδεύουμε και εμείς. Σημείωσε ότι το ενδιαφέρον εντοπίζεται στη Δυτική Ελλάδα, που παρουσιάζει γεωλογικές ομοιότητες με την Αίγυπτο, τη Λιβύη, το Ισραήλ και την Κύπρο, και λιγότερο στο Αιγαίο ενώ εκτίμησε ότι για να υπάρξουν εμπορικά εκμεταλλεύσιμα αποτελέσματα, δηλαδή να καλύπτεται το κόστος της παραγωγής, θα πρέπει να εντοπιστούν κοιτάσματα τάξης μεγέθους των 500 εκατομμυρίων βαρελιών από τα οποία θα είναι απολήψιμα το 25 έως 30%. Τέλος υπογράμμισε ότι για κάθε άμεση θέση απασχόλησης στον τομέα των ερευνών δημιουργούνται έμμεσα άλλες τουλάχιστον πέντε θέσεις.

Τις έρευνες στην περιοχή του Ιονίου αναλαμβάνει η κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων με την ισπανική REPSOL. Μετά τη μονογραφή τους, οι συμβάσεις τόσο για το Ιόνιο όσο και για τις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης θα περάσουν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια θα κατατεθούν για κύρωση στη Βουλή.

 

 

 

 

Με πληροφορίες από AΠE-MΠE


---> Ενημέρωση PamePreveza.gr:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με βάση κατηγορία: Τοπικά Νέα, Πολιτική
Βαθμολογήστε το!
Rate this article:
No rating
Άρθρα και Σχόλια αναγνωστών

Το PamePreveza.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθογράφο - σχολιαστή. Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες. Το PamePreveza.gr, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ