Μηνιαίο επίδομα 360 ευρώ σε χιλιάδες ηλικιωμένους με οφειλές στον ΕΦΚΑ

Μηνιαίο επίδομα 360 ευρώ σε χιλιάδες ηλικιωμένους με οφειλές στον ΕΦΚΑ
Ελλάδα, Οικονομία, 02 Σεπτεμβρίου 2018 | 16:54
Οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι ασφαλισμένοι που δεν παίρνουν σύνταξη λόγω οφειλών στο πρώην ταμείο τους, θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν σύνταξη ύψους 360 ευρώ ανά μήνα
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ


Οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι ασφαλισμένοι που δεν παίρνουν σύνταξη λόγω οφειλών στο πρώην ταμείο τους, θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν σύνταξη ύψους 360 ευρώ ανά μήνα, σύμφωνα με  σχετική εγκύκλιο της αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανούς Φωτίου και του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου.

Ουσιαστικά, μέσω της συγκεκριμένης εγκυκλίου ανοίγει ο δρόμος, προκειμένου να χορηγηθεί το επίδομα ανασφάλιστου υπερήλικα (360 ευρώ τον μήνα) σε όσους στερούνται το δικαίωμα συνταξιοδότησης, καθώς χρωστούν στα ασφαλιστικά τους ταμεία και συγκεκριμένα ποσά πάνω από 20.000 ευρώ.

Η ίδια εγκύκλιος απεγκλωβίζει και τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ, που δεν μπορούν να πάρουν αναπηρική σύνταξη, επειδή δεν έχουν τα προβλεπόμενα χρόνια εξοφλημένων εισφορών, αλλά μπορούν να διεκδικήσουν το επίδομα βαριάς αναπηρίας (313 ευρώ) με αναπηρία 67% και πάνω.

Ταυτόχρονα, το μέτρο αφορά και αγρότες του πρώην ΟΓΑ που οφείλουν πάνω από 4.000 ευρώ και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη γήρατος μέχρι να αποπληρώσουν το ποσό που υπερβαίνει τις 4.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, «ως έλλειψη ασφαλιστικών προϋποθέσεων για σύνταξη θεωρείται και η τυχόν ύπαρξη οφειλής από ασφαλιστικές εισφορές». Αυτό σημαίνει πως όσοι οφειλέτες του ΕΦΚΑ δεν μπορούν να αποπληρώσουν για να λάβουν σύνταξη, μπορούν να λάβουν το επίδομα των 360 ευρώ αρκεί να πληρούν και τις υπόλοιπες προϋποθέσεις:

α) ηλικία 67 ετών, β) διαμονή νόμιμη και μόνιμη στην Ελλάδα 15 συνεχόμενα έτη πριν την υποβολή της αίτησης (τουλάχιστον 35 πλήρη έτη διαμονής συνολικά για το πλήρες ποσό), γ) ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 4.320 ευρώ ή οικογενειακό έως 8.640 ευρώ, δ) δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται να λάβουν (εδώ εντάσσεται η έννοια των οφειλών) σύνταξη μεγαλύτερη από 360 ευρώ.

Σημειώνεται τέλος, ότι τα άτομα με αναπηρία που είναι άμεσα ασφαλισμένα και έχουν ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο από 67%, αλλά δεν έχουν τα απαραίτητα χρόνια εξοφλημένων εισφορών για να δικαιούνται σύνταξη αναπηρίας, έχουν τώρα την εναλλακτική να δικαιούνται το επίδομα βαριάς αναπηρίας των 313 ευρώ από τον ΟΠΕΚΑ. Κι αυτό, καθώς ως έλλειψη ασφαλιστικών προϋποθέσεων θεωρείται, πλέον,  και η τυχόν ύπαρξη οφειλής του ασφαλισμένου.

 

 


---> Ενημέρωση PamePreveza.gr:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με βάση κατηγορία: Ελλάδα, Οικονομία
Βαθμολογήστε το!
Rate this article:
No rating
Άρθρα και Σχόλια αναγνωστών

Το PamePreveza.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθογράφο - σχολιαστή. Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες. Το PamePreveza.gr, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Theme picker

Theme picker

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ