Μικροί και μεγάλοι ηγέτες - Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Μικροί και μεγάλοι ηγέτες - Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος
Άρθρα, 02 Μαρτίου 2019 | 13:15
Κάποιοι «ηγέτες» δεν ξεχωρίσουν τα σημαντικά από τα ασήμαντα. Μακάρι να βρούμε άλλους, καλύτερους και αντάξιους της ιστορίας μας
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ


Εισαγωγή
Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα ευαίσθητο και πονεμένο θέμα. Τους υποψήφιους άρχοντες για κάθε αξίωμα. Θα ξεκινήσω με ένα προσωπικό παράδειγμα.

Πριν πολύ καιρό κάποιο Σάββατο απόγευμα και με δυο φίλους καθηγητές περπατάμε κατηφορίζοντας από τα ραντάρ του Υμηττού προς τη Μονή της Καισαριανής.

Κάποια στιγμή ενώ περνάμε δίπλα από τη  Μονή Αστερίου, που είναι μετόχι της Μονής Πετράκη, ακούμε ψαλμωδία.

Μπαίνουμε στη Μονή, που εξωτερικά έχει μορφή κάστρου, και βλέπουμε έναν ιερέα μόνο του να κάνει τον εσπερινό. Χαίρεται που μας βλέπει, μας πλησιάζει και μας ρωτάει: Θα μείνετε μέχρι το τέλος του εσπερινού; Λέμε ΝΑΙ. Τότε μπορείτε να με βοηθήσετε ψέλνοντας, δηλ. κάνοντας τα καθήκοντα του ψάλτη.

Μας δίνει τα σχετικά βιβλία και οι τρείς καθηγητές εκ περιτροπής κάνουμε τους ιεροψάλτες.

Όταν τελείωσε ο εσπερινός μας κέρασε καφέ και πιάσαμε κουβέντα.

Αφού γνωριστήκαμε μας είπε: «Δεν ξέρω πως είστε σαν καθηγητές. Μακάρι να είστε άριστοι. Αλλά από ψαλτική μόνο ο ένας από σας είχε σωστή αίσθηση».

Ο ένας από τους τρεις μας έχει κάνει πολλά χρόνια σαν παπαδάκι σε εκκλησίες, έχει περάσει πολλά κατηχητικά σχολεία, έχει παρακολουθήσει αμέτρητες λειτουργίες και βιωματικά ξέρει τους ψαλμούς, χωρίς να έχει γνώσεις Βυζαντινής μουσικής….

Δίκαιη κρίση
Μένω στην κρίση του ιερέα. Κάποιο άτομο μπορεί να είναι καλός σαν καθηγητής αλλά να είναι ακατάλληλος για ψάλτης. Αυτό δεν είναι κουσούρι…

Κάποτε όλοι θαυμάζαμε τον Πύρρο Δήμα που σήκωνε 200 κιλά στους αγώνες. Εμένα δεν θα με ενοχλούσε αν κάποιος μου έλεγε «ΔΕΝ κάνεις για αρσιβαρίστας», τη στιγμή που ζορίζομαι να κουβαλήσω 10 κιλά με σακούλες από τη λαϊκή αγορά!

Ούτε θα με ενοχλούσε αν μου έλεγε ότι «με το ύψος που έχεις ΔΕΝ είσαι για κατάλληλος για ομάδα μπάσκετ».

Ούτε ένα αγαπητό μου φίλο, που είναι 133 κιλά, θα τον ενοχλούσε αν του έλεγαν ότι «ΔΕΝ κάνεις για το αγώνισμα των κρίκων» στο οποίο διαπρέπει ο Λευτέρης Πετρούνιας που έχει βάρος 62 κιλά.

Επομένως αν σε κάποιον πούμε ότι ΔΕΝ είσαι ο καλύτερος για δήμαρχος, για υπουργός για βουλευτής, κλπ, δεν σημαίνει ότι του μηδενίζουμε όλα τα υπόλοιπα προσόντα και ικανότητες, αλλά επικεντρώνουμε μόνο στο συγκεκριμένο.

Υπευθυνότητα
Εμείς οι δημοσιογραφούντες που αναλαμβάνουμε την ευθύνη να λέμε δημοσίως τη γνώμη μας έχουμε δυο πλευρές. Μια «καλή» και μια «κακή».

Η «καλή» είναι όταν κάποιος φίλος μας μιλάει ιδιαιτέρως και μας ζητάει τη γνώμη για διάφορα θέματα. Τότε ευθέως, ανοιχτά του λέμε τη γνώμη μας και αν θέλει την λαμβάνει υπόψη του ή κάνει αυτό που σκέπτεται εκείνος.

Η «κακή» είναι όταν λέμε τη γνώμη μας για κάποια φαινόμενα ή πρόσωπα που κανένας δεν μας τη ζήτησε. Τότε είμαστε «κακοί» γιατί ο ενδιαφερόμενος απορεί για πολλά πράγματα.

«Ποιός του ζήτησε τη γνώμη», «Γιατί εγώ πρέπει να κάνω αυτό που σκέφτεται το μυαλό του δημοσιογράφου, και να μην κάνω αυτό που σκέφτεται το δικό μου μυαλό», «Γιατί να ακούσω το δημοσιογράφο και όχι αυτό που μου λένε οι δικοί μου φίλοι», κλπ.

Αρχικά ο υποψήφιος πολιτικός έχει δίκιο, αλλά…

Ο υποψήφιος βλέπει την πραγματικότητα με τη δική του ματιά, το δικό του όφελος, το δικό του κέρδος…

Ο δημοσιογράφος μπορεί να βλέπει ως πρώτο στόχο το καλό για την πόλη, το καλό για του πολίτες, το καλό για την Ελλάδα κλπ. Δηλ. να βάζει ως αρχή το «κοινό καλό» και «όχι το ίδιο συμφέρον»…

Επειδή στο μισό αιώνα που ζω στην Πρέβεζα έχω αποδείξει ότι ΔΕΝ έχω κανένα δικό μου συμφέρον γι αυτό συνεχίζω με μια κομβική φράση: «Κάποιοι άνθρωποι άλλα λένε στους υποψήφιους και άλλα λένε στους δημοσιογράφους».

Επομένως οι δημοσιογράφοι έχουν διαφορετική εικόνα της πραγματικότητας από κάποιους υποψήφιους.

Και κάτι ακόμη. Επειδή τα χρόνια περνάνε και οι γνώμες των ανθρώπων μεταβάλλονται, υπάρχει και η γνωστή φράση του Ιησού ότι «οι έσχατοι έσονται πρώτοι και οι πρώτοι έσχατοι»…

Απολογισμός
Ο δήμαρχος Τρικκαίων ΔΕΝ χρειάζεται να κάνει απολογισμό του δημοτικού έργου. Το ξέρει, το καμαρώνει, το αναγνωρίζει όλη η Ελλάδα. Στα Τρίκαλα όσοι πάνε φεύγουν με θαυμασμό για την πόλη, τους πολίτες, τον πολιτισμό τους…

Σε άλλες πόλεις πρέπει να γίνει απολογισμός για να δούμε ακόμη και τις μελέτες, τα σχέδια, τις προοπτικές και τις επιδιώξεις του κάθε δήμαρχου, πέρα από τα κατασκευασμένα έργα…

Γιατί οι πολίτες έχουμε την τάση να ξεχνάμε…

Ο πεζόδρομος στην ντάπια δεν υπήρχε πάντα. Κάποιος τον δημιούργησε.

Οι κυκλικοί κόμβοι δεν ήταν από την αρχή. Κάποιος τους δημιούργησε. Το ίδιο και η πλατεία Ανδρούτσου, το σιντριβάνι, το πάρκιν στο λιμάνι, κλπ, κλπ.

Με λύπη σημειώνω ένα δυσάρεστο απολογισμό. Πριν ακόμη αρχίσει η μάχη για τις δημοτικές εκλογές κάποιοι σημαντικοί και αξιόλογοι συμπολίτες μας «έκαναν πίσω» δηλ. αποχώρησαν από την εκλογική διαδικασία. Άρα οι δυνατότητες επιλογής μας περιορίστηκαν…

Και για να θυμηθούμε μια Κινέζικη παροιμία «θα μαγειρέψουμε τα ψάρια που έπιασε το δίχτυ μας και όχι αυτά που θα θέλαμε».

Περίεργη κοινωνία
Η σημερινή Ελληνική κοινωνία παρουσιάζει κάποια φαινόμενα πολύ λυπηρά. Κάποιοι τα βλέπουν, κάποιοι όχι.

Ας δούμε μερικά.

Απουσιάζουν οι ηγετικές πνευματικές φυσιογνωμίες. Κάποτε υπήρχαν πνευματικοί καθοδηγητές, άνθρωποι με βαρύνουσα γνώμη και άποψη που λειτουργούσαν σαν φάροι τη κοινωνίας. Σήμερα κάθε σχολιαστής της τηλεόρασης, κάθε «γλάστρα» σε μια εκπομπή, γίνεται «δάσκαλος» που διδάσκει…

Απουσιάζουν οι μορφωμένοι πολιτικοί ηγέτες. Κάποτε είχαμε ρήτορες με βαθιά γνώση γλώσσας, ιστορίας, φιλοσοφίας κλπ. Τώρα έχουμε αναγνώστες κειμένων τα οποία κάποιοι κειμενογράφοι ετοιμάζουν και κάποιοι πολιτικοί διαβάζουν.

Απουσιάζουν γενικότερα οι δημιουργοί. Οι συγγραφείς, οι ποιητές, οι δραματουργοί, κλπ.

Έτσι η κοινωνία άγεται και φέρεται από όποιον έχει συμφέρον ή από όποιον εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία.

Έτσι εμφανίζονται αντιφάσεις, ασυνέπειες, ανακολουθίες, κλπ.

Ας πούμε μερικά λόγια για την πιο πρόσφατη.

Σημεία των καιρών
Κάποιο δικαστήριο στο εξωτερικό καταδίκασε κάποιον γιατί «πήγε με αγόρια». Δεν ξέρουμε τα γεγονότα που είδαν, άκουσαν και έκριναν  οι δικαστές, δεν ξέρουμε αν η υπόθεση θα πάει στο Εφετείο και ποια θα είναι η τελική δικαστική απόφαση.

Κάποιοι όμως μετά την απόφαση αυτή χάρηκαν. Και δεν το κρύβουν.

Και όμως αυτοί οι ίδιοι είναι εκείνοι που χωρίς να υπάρχει κοινωνική ανάγκη ψήφισαν για γάμους μεταξύ ανδρών και γάμους μεταξύ γυναικών!

Και ψήφισαν αυτά τα ζευγάρια να έχουν τη δυνατότητα να αποκτούν, να ανατρέφουν και να μεγαλώνουν παιδιά…

Και οι ίδιοι που απορούν (!) γιατί μια φορά ένας άντρας πήγε με αγόρια, θέσπισαν ότι αν δηλώσουν «παντρεμένοι» μπορούν να πηγαίνουν κάθε μέρα άντρες με άντρες ανεξαρτήτως ηλικίας.

Και τέλος αυτοί έκαναν νόμο με τον οποίο ένας 15-χρονος μπορεί μόνος του να αποφασίζει για την ερωτική του ταυτότητα και μπορεί να επεμβαίνει στη Φύση και να την αλλάζει όπως αυτός κρίνει…

Πολλοί νηφάλιοι και πράοι άνθρωποι μιλήσαμε και γράψαμε τότε ότι η ελληνική κοινωνία έχει άλλες προτεραιότητες. Έχει ανάγκη από επενδύσεις, από νέες θέσεις εργασίας, από αυξημένη απασχόληση  και όχι από την έμφυλη ταυτότητα των 15-χρονών. 

Φυσικά δεν εισακουστήκαμε και η πλειοψηφία της Βουλής ΣΥΡΙΖΑ και Καμένου «πέρασαν» το σχετικό νόμο.

Τώρα ακούμε από κάποιους ότι οι γλυκύτερες λέξεις στον κόσμο οι λέξεις «μαμά» και «μπαμπάς» θα καταργηθούν και θα αντικατασταθούν από τις λέξεις «γονέας 1» και «γονέας 2»

Τι άλλο θα ακούσουμε!

Επίλογος
Τη στιγμή που στην παρακμιακή Δύση συμβαίνουν αυτά, τη στιγμή που τα «ζευγάρια» άντρας – άντρας και γυναίκα – γυναίκα είναι στείρα και δεν παράγουν απογόνους, οι πιστοί του Ισλάμ κάνουν γάμους μεταξύ άντρα και γυναίκας και αποκτούν από 3 -5 παιδιά.

Την πληθυσμιακή ανατροπή που έρχεται αργά αλλά σταθερά με το δημογραφικό δεν την βλέπουν.

Κάποιοι «ηγέτες» δεν ξεχωρίσουν τα σημαντικά από τα ασήμαντα.

Μακάρι να βρούμε άλλους, καλύτερους και αντάξιους της ιστορίας μας.

Καλό μήνα Μάρτη και Καλή άνοιξη…

 

Κυτίνος Ευάγγελος


---> Ενημέρωση PamePreveza.gr:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με βάση κατηγορία: Άρθρα
Βαθμολογήστε το!
Rate this article:
5.0
Άρθρα και Σχόλια αναγνωστών

Το PamePreveza.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθογράφο - σχολιαστή. Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες. Το PamePreveza.gr, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Theme picker

Theme picker

ΔΗΜΟΦΙΛΗ NEA

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ