Μεγαλύτερες προβλέψεις για τα "κόκκινα" δάνεια θα ζητήσει από τις τράπεζες η ΕΚΤ

Μεγαλύτερες προβλέψεις για τα "κόκκινα" δάνεια θα ζητήσει από τις τράπεζες η ΕΚΤ
Ελλάδα, Οικονομία, 03 Οκτωβρίου 2017 | 19:09
«Σκληραίνει» το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ


«Σκληραίνει» το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, καθώς η ΕΚΤ πρόκειται να ζητήσει από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να εξοικονομήσουν κεφάλαια για να καλύψουν το 100% των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, από 1η Ιανουαρίου, όταν και θα υιοθετηθεί το διεθνές πρότυπο χρηματοοικονομικής αναφοράς 9 ( IFRS 9), η ΕΚΤ θα δώσει στις τράπεζες δύο χρόνια για να εξοικονομήσουν τα κεφάλαια αυτά και επτά χρόνια για να αντιμετωπίσει τα «κόκκινα δάνεια» μέσω ρυθμίσεων, πωλήσεων και εκποιήσεων.

Οι νέοι αυτοί κανονισμοί,αναμένεται να πλήξουν περισσότερο τις τράπεζες της Ελλάδας και της Ιταλίας που έχουν μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με το Reuters, πάντως, τα νέα μέτρα δεν θα ισχύσουν για τα υπάρχοντα NPLs, που ανέρχονται περίπου στο 1 τρισ. στην Ευρωζώνη, αλλά θα αποτρέψουν τη δημιουργία νέου χρέους.

"Η εφαρμογή αναχωμάτων (backstops) δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε απότομες κινήσεις, αλλά θα πρέπει μάλλον να εφαρμοστεί με σταδιακό τρόπο από τις τράπεζες από τη στιγμή που εγγράφεται ένα μη εξυπηρετούμενο άνοιγμα μέχρι τη στιγμή που θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος για προβλέψεις στο 100%", αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο της ΕΚΤ.

Αυτή τη στιγμή, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σε θέση να καλύψουν το 45% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων το α' τρίμηνο του 2018. Το νέο πλαίσιο δεν θα είναι δεσμευτικό, ωστόσο οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να εξηγήσουν ικανοποιητικά τις όποιες αποκλίσεις.

 

 

 

Πηγή: newmoney.gr


---> Ενημέρωση PamePreveza.gr:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με βάση κατηγορία: Ελλάδα, Οικονομία
Βαθμολογήστε το!
Rate this article:
No rating
Άρθρα και Σχόλια αναγνωστών

Το PamePreveza.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθογράφο - σχολιαστή. Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες. Το PamePreveza.gr, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.