Η αλήθεια των "Ψεύτικων Ειδήσεων" - Του Νίκου Χαντιώνα

Η αλήθεια των "Ψεύτικων Ειδήσεων" - Του Νίκου Χαντιώνα
Άρθρα, 10 Δεκεμβρίου 2018 | 11:16
«Η ιδέα, όταν μπει μέσα στη μάζα, μετατρέπεται σε υλική δύναμη»
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ


Αλήθεια !!! Πόσο εύκολα μπορεί κάποιος που προσπαθεί να ενημερωθεί για τα τρέχοντα καθημερινά θέματα και πολιτικά δρώμενα, να ξεχωρίσει την πραγματική είδηση από μία ψεύτικη ή σκόπιμα αλλοιωμένη?

Θα έλεγα καθόλου εύκολο, γιατί η στοχευμένη διασπορά ψευδών ειδήσεων που έχει ως στόχο την χειραγώγηση του απλού πολίτη, γίνεται από έμπειρους αναλυτές και διαμορφωτές της κοινής γνώμης, που γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο λαός, αλλά και οι άνθρωποι με  υψηλό μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο, αντιδρούν συχνά πιο ευνοϊκά σε ουτοπικούς μύθους και ευσεβείς πόθους, παρά σε μια σοβαρή ανάλυση των γεγονότων.

Ο μέσος πολίτης, που μπορεί ακόμη και να γνωρίζει ότι εξαπατάται, δεν έχει συνήθως αρκετή μόρφωση, το χρόνο ή και τα οικονομικά μέσα, για να υπερασπίσει τον εαυτό του ενάντια στα πολυεθνικά οικονομικά συμφέροντα και τους πολιτικούς – πολιτισμικούς οργανισμούς που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη ακόμη και με τη χρήση κρυφών συμβούλων, που όπως αποδεικνύεται μετά την αποκάλυψή τους,  εργάζονται και συντονίζονται ως ομάδες με γνώμονα την αποκάλυψη της «αλήθειας» του αντιπάλου!!!

Κάθε ενέργεια ή πράξη ενός ανθρώπου, είναι αποτέλεσμα μιας ιδέας ή ενός συναισθήματος που είτε γεννιέται αυθόρμητα μέσα του είτε προκαλείται από το εξωτερικό περιβάλλον. Αν λοιπόν κάποιος καταφέρει να διεγείρει στο νου ενός ανθρώπου μια ιδιαίτερη ιδέα ή ένα συναίσθημα, τότε αυτό το άτομο θα ωθηθεί, τις πιο πολλές φόρες ασυνείδητα, προς μια συγκεκριμένη πράξη.

«Η ιδέα, όταν μπει μέσα στη μάζα, μετατρέπεται σε υλική δύναμη», είχε πει τόσο εύστοχα ο Μαρξ και έτσι είναι :  η ιδέα μετατρέπεται σε ανθρώπινη ενέργεια και κινεί «γη και ουρανό», ασχέτως αν είναι ορθή ή όχι, γιατί αν μια ψευδής ιδέα διεισδύσει στις μάζες γίνεται ζωντανή (εικονική) πραγματικότητα, εξαιτίας της συνηθισμένης μονοσήμαντης  αντιστοιχίας που υπάρχει ανάμεσα στις ιδέες-συναισθήματα και στις πράξεις που ωθούν τον άνθρωπο.

Και πράγματι έτσι είναι, αφού η γνώση μας για τον κόσμο είναι μια διαμεσολαβημένη γνώση, όπου τα Μ.Μ.Ε. «αποφασίζουν» ποια πληροφορία θα μεταδώσουν και ποια όχι. Έχουμε στην ουσία μια σκηνοθετημένη πραγματικότητα από τα μέσα, τα οποία παράγουν μαζικά τις πληροφορίες και τις διοχετεύουν στην κοινωνία. Τα μέσα μ’ αυτόν τον τρόπο, δομούν την πραγματικότητα, οργανώνουν τα αισθήματά μας, αλλά πολλές φορές παραμορφώνουν και την πραγματικότητα, όπως ακριβώς και οι αισθήσεις μας όταν υπάρχει ψυχολογική πίεση ή χρήση ουσιών.

Και έτσι πολύ σύντομα οδηγούμαστε στην  προπαγάνδα, που είναι η επιστήμη ή η τέχνη της σύνθεσης ή της αλλοίωσης του νοητικού και συναισθηματικού κόσμου
του ανθρώπου.  

Επειδή σκοπός της προπαγάνδας είναι να αλλάξει δραστικά τις απόψεις των άλλων αντί απλώς να μεταδώσει γεγονότα, μπορεί  να επιστρατευτεί προκειμένου να προϊδεάσει κάποιον θετικά ή αρνητικά σε σχέση με κάποια ιδεολογική θέση, αντί να παρουσιάσει την ίδια την θέση.

Με αυτόν τον τρόπο η προπαγάνδα διαφοροποιείται από την «κανονική» επικοινωνία, επειδή επιδιώκει να διαμορφώσει απόψεις με έμμεσες και συχνά δόλιες μεθόδους, ώστε να προκαλέσει ισχυρά συναισθήματα και παράλογες αντιδράσεις, με σκοπό να αλλοιώσει ή να εξαφανίσει την προσωπική γνώμη του ατόμου ή τη δημόσια γνώμη του ή την κοινή γνώμη της ομάδας.

Έτσι λοιπόν η προπαγάνδα υποστηρίζεται από ένα σύνολο πληροφοριών οι οποίες είναι επίτηδες παροδηγητικές ή ψευδείς, προκειμένου να υποστηρίξουν πολιτικές σκοπιμότητες ή να προστατεύσουν τα συμφέροντα αυτών που κατέχουν κάθε είδους εξουσία ή έχουν σφοδρή επιθυμία για εξουσία !!!

Επειδή όμως με την προπαγάνδα,  δεν είναι δυνατό να δημιουργηθεί απότομη μεταβολή των «στάσεων», αλλά και ούτε να ανατραπούν οι θεμελιώδεις ιδεολογικές τοποθετήσεις μιας κοινωνίας, γι’ αυτό το όριο της απόδοσής της συνδέεται με το χρόνο. Για να έχει η προπαγάνδα αποτέλεσμα, πρέπει η ψυχολογική της επίδραση να είναι συνεχής και να απευθύνεται σε μεγάλες μάζες που  το επίπεδό τους είναι τόσο χαμηλό όσο και ο κοινός παρονομαστής της ευφυΐας και της κουλτούρας των ατόμων στα οποία
απευθύνεται.

Για να έχει συνεπώς επιτυχία η προπαγάνδα πρέπει να συντρέχουν ορισμένες κοινωνικές προϋποθέσεις και επειδή σύμφωνα με τον Φ. Κόρνφορντ «Προπαγάνδα είναι η τέχνη να ψεύδεσαι, απατώντας συχνότερα τους οπαδούς σου, παρά τους αντιπάλους»,  η σημασία της προπαγάνδας είναι σχετική, όταν δεν υποστηρίζεται και δεν προσαρμόζεται στην νοοτροπία και το γούστο στους οποίους απευθύνεται, αλλά έχει την μορφή κουτσομπολιού: «ψέμα που φτιάχνεται από την αλήθεια», σύμφωνα με τον Ε. Κασέγεφ.

Επειδή οι άνθρωποι αν τους οδηγήσεις σωστά, είναι σε θέση να ασχοληθούν με θέματα που έχουν σημασία και τότε να γίνουν επικίνδυνοι, αφού από παθητικοί δέκτες μπορούν να γίνουν ενεργοί διαμορφωτές της κοινωνικής πραγματικότητας και να επηρεάσουν τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, αλλάζοντας την κατανομή ισχύος εις βάρος αυτών που είναι προνομιούχοι και φλερτάρουν με την εξουσία,

ΠΡΕΠΕΙ και ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ

οι «διανοούμενοι» να λένε την αλήθεια, να αποκαλύπτουν τα ψέματα, να παροτρύνουν τους ανθρώπους να κρατούν κριτική στάση απέναντι στην εξουσία, να επαγρυπνούν και να αντιδρούν σε ενέργειες που κρίνουν πως δε συμβάλλουν στη διατήρηση της ειρήνης, στη διασφάλιση της προσωπικής ελευθερίας του ανθρώπου και δε διέπονται από τις αρχές του ανθρωπισμού

γιατί

όσο οι άνθρωποι είναι μόνοι τους δεν είναι σε θέση να καταλάβουν πολλά, αλλά εάν οι πολίτες συνεργαστούν, έχουν τη δύναμη να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές και ακόμα και να αλλάξουν το ρουν της ιστορίας, όπως το έχουν πράξει αμέτρητες φορές στο παρελθόν.

 

Νίκος Χαντιώνας

 


---> Ενημέρωση PamePreveza.gr:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με βάση κατηγορία: Άρθρα
Βαθμολογήστε το!
Rate this article:
3.7
Άρθρα και Σχόλια αναγνωστών

Το PamePreveza.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθογράφο - σχολιαστή. Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες. Το PamePreveza.gr, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.