Για ποιο λόγο πολέμησαν οι Έλληνες το 1821; - Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Για ποιο λόγο πολέμησαν οι Έλληνες το 1821; - Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος
Άρθρα, 23 Μαρτίου 2019 | 08:41
Η Ιστορία των λαών ΔΕΝ γράφεται και ΔΕΝ καταργείται από μια κυβέρνηση
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ


Εισαγωγή
Σε λίγο θα γιορτάσουμε την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Που είναι ταυτόχρονα μεγάλη Χριστιανική εορτή, μεγάλη Εθνική επέτειος και ονομαστική εορτή πολλών ανδρών και γυναικών…

Στο σημερινό μας κείμενο θα επικεντρώσουμε στην Εθνική εορτή, καθώς σε

 δυο χρόνια έχουμε τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ιστορική εκείνη «στιγμή»…

Κάποιοι τα τελευταία χρόνια ανακάλυψαν ότι πρέπει να γίνει «χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους», γιατί έτσι κρίνει το δικό τους μυαλό…

Εμείς θα τους υπερβούμε για να πάμε σε αυτούς που μας ελευθέρωσαν από τα 400 χρόνια της σκλαβιάς.

Πάμε να ακούσουμε όχι «κύμβαλα αλαλάζοντα», αλλά αυτούς που πολέμησαν για να είμαστε σήμερα όλοι εμείς ελεύθεροι…

Ο Κασομούλης
Ένας από τους πρωταγωνιστές της Επανάστασης, αλλά και ακριβοδίκαιος ιστορικός της ήταν ο Νικόλαος Κασομούλης (1795-1872).

Αυτός στα «Στρατιωτικά Ενθυμήματα», δηλ. την ιστορία του,  γράφει:

«… Η Ελληνική γλώσσα, ο χαρακτήρας και τα έθιμα του Ελληνικού λαού {στα χρόνια της τουρκοκρατίας} εδιατηρήθησαν υπό την επαγρύπνησιν του Κλήρου μας και δια των διαφόρων πεπαιδευμένων του Έθνους μας και δια της κοινής ευλαβείας προς την αγίαν ημών θρησκείαν…»

Στα πρώτα Συντάγματα της Εθνεγερσίας ορίζεται ότι «Έλληνες εισίν οι κάτοικοι της Ελληνικής Επικρατείας οι πιστεύοντες εις Χριστόν»…

Η πολυσυζητημένη διάταξη περί της επικρατούσης θρησκείας, η οποία υπάρχει σε όλα τα Συντάγματα από εκείνο του 1844 μέχρι το σημερινό του 2001, εντοπίζεται για πρώτη φορά μαζί με τη διακήρυξη της ανεξιθρησκίας σε ένα από τα νομοθετικά κείμενα του Αγώνα του 1821.

Πρόκειται για μια πράξη του Αρείου Πάγου της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, με έδρα την Άμφισσα, η οποία αναφέρει:

«Αν και όλας τας θρησκείας δέχεται η Ελλάς, και τας τελετάς, και την χρήσιν αυτών κατ’ ουδένα τρόπον εμποδίζει, την Ανατολικήν όμως του Χριστού Εκκλησίαν και την σημερινήν γλώσσαν μόνας αναγνωρίζει ως επικρατούσας ως θρησκείαν και  γλώσσαν της Ελλάδας.

Ο Γιάννης Μακρυγιάννης
Όταν οι Έλληνες συνεδρίαζαν για να δημιουργήσουν το Σύνταγμα του 1844, με βασιλιά τον Ρωμαιοκαθολικό Όθωνα, ετέθη θέμα αν ο βασιλιάς των Ελλήνων θα μπορούσε να έχει άλλη θρησκεία ή να είναι ορθόδοξος.

Ο αγωνιστής, πολιτικός, συγγραφέας, στρατηγός Ιωάννης Τριανταφύλλου που είναι πασίγνωστος ως στρατηγός Γιάννης Μακρυγιάννης (1797-1864) γράφει στο βιβλίο του «Οράματα και Θάματα»:

«.. Όταν πιαστήκαμεν στη Συνέλευψη για τη θρησκεία, όλοι οι πρέσβεις θυσίασαν πλήθος τραπέζια και χρήματα να μπορέσουν να κάνουν το σκοπό τους. Επιαστήκαμε πολύ εκείνη την ημέρα… Από τη φιλονικία λέει ο Μεταξάς να το βάλομεν εις τον ψήφον… Του λέω αυτουνού θρησκείαν δεν βαίνομεν εις τον ψήφον… Ορθόδοξοι χριστιανοί να κομματιαστούμε με καθολικούς, δυτικοί και ανατολικοί να πεθάνουμε σήμερα όλοι, θρησκεία δεν κρίνουμε… Τότε χωρίς να την βάλομε εις τον ψήφον, έγινε παμψηφεί…»

Δηλαδή οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν να δημιουργήσουν ένα κράτος με ταυτότητα Ελληνορθόδοξη… Όχι ουδετερόθρησκη…

Οι Σημαίες
Έψαξα στο διαδίκτυο να βρω παλιές σημαίες. Βρήκα αμέτρητες. Από την πρώτη μέρα του ξεσηκωμού μέχρι σήμερα…

Είχαν πολλά σχήματα (τετράγωνες, παραλληλόγραμμες, τρίγωνες), είχαν πολλά χρώματα, είχαν προορισμό για την ξηρά ή τη θάλασσα, ήταν οικογενειακές ή τοπικές (π.χ. Ύδρας, Μακεδονίας κλπ).

Οι περισσότερες από αυτές είχαν ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα. Είχαν πάνω τους το Χριστιανικό Σταυρό.

Θρησκευτικότητα Λαών
Κάποιοι λαοί, όπως π.χ. ο Ρωσικός, ο Ελληνικός και άλλοι, ήταν ανέκαθεν υπέρ της οικογένειας, της θρησκείας, της πατρίδας, της ηθικής κλπ.

Το ότι ένας δικτάτορας, κάποια στιγμή,  χρησιμοποίησε το σύνθημα «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» και «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια», αυτό σημαίνει ότι όλοι οι Έλληνες, για πάντα, πρέπει να ακυρώσουν τις αξίες της πατρίδας, της θρησκείας, της οικογένειας; Ασφαλώς, ΟΧΙ…

Κι αν κάποιος άλλος πολιτικός έλεγε «εγώ αγαπώ τη θάλασσα», έπρεπε όλοι οι Έλληνες στο εξής να μην αγαπούν τη θάλασσα;

Θεωρώ ότι η απάντηση είναι σαφής.

Επίλογος
Κάποιοι φανατικοί κάποια στιγμή είπαν: «Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού». Όμως ο Λαός έζησε περισσότερο από τους ίδιους, «πέταξε» στα σκουπίδια της Ιστορίας τις θεωρίες τους και αυτή τη στιγμή όλοι οι Ρώσοι γεμίζουν ασφυκτικά τους Χριστιανικούς ναούς.

Μάλιστα ο ηγέτης τους, ο Πούτιν, εκκλησιάζεται και σε Ρωσικές αλλά και σε άλλες εκκλησίες (όπως π.χ. στο Άγιο Όρος).

Φυσικά οι Ρώσοι βάζουν σημαίες στα σπίτια τους στις Εθνικές επετείους…

Όλοι  οι σοβαροί ιστορικοί ξέρουν κάτι σημαντικό:

Η Ιστορία των λαών ΔΕΝ γράφεται και ΔΕΝ καταργείται από μια κυβέρνηση…

Είναι βαθιά ριζωμένη στην ψυχή κάθε ατόμου που ξέρει τις ρίζες των προγόνων του, που ξέρει την ιστορία του τόπου του και έχει μεγάλες αντοχές…

Ας γιορτάσουμε λοιπόν ειρηνικά, αδελφωμένα, συνολικά της πολλαπλή Εθνική και Θρησκευτική εορτή μας και ας ευχηθούμε Χρόνια Πολλά σε όσους και όσες εορτάζουν…

Και φυσικά σε δυο χρόνια να συνεορτάζουμε όλοι μαζί τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

 

Κυτίνος Ευάγγελος


---> Ενημέρωση PamePreveza.gr:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με βάση κατηγορία: Άρθρα
Βαθμολογήστε το!
Rate this article:
No rating
Άρθρα και Σχόλια αναγνωστών

Το PamePreveza.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθογράφο - σχολιαστή. Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες. Το PamePreveza.gr, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ NEA

"Ντράπηκα που λέγομαι δημότης Πρέβεζας"
PHOTOS
Τοπικά Νέα, Κοινωνία 22|07|19

"Ντράπηκα που λέγομαι δημότης Πρέβεζας"

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

Πρέβεζα: Ανοιχτά κάστρα...
Τοπικά Νέα, Κοινωνία 19|07|19

Πρέβεζα: Ανοιχτά κάστρα...