Έτοιμος για χρήση ο πρώτος τομογράφος ΡΕΤ που παράγει τρισδιάστατες εικόνες όλου του σώματος σε λίγα δευτερόλεπτα

Έτοιμος για χρήση ο πρώτος τομογράφος ΡΕΤ που παράγει τρισδιάστατες εικόνες όλου του σώματος σε λίγα δευτερόλεπτα
Τεχνολογία, 14 Ιουνίου 2019 | 12:36
Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν τον πρώτο ταχύτατο τομογράφο εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ)
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ


Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν τον πρώτο ταχύτατο τομογράφο εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ), που μπορεί να παράγει τρισδιάστατες απεικονίσεις όλου του ανθρώπινου σώματος μέσα σε 20 μόνο δευτερόλεπτα, έναντι περίπου 20 λεπτών που χρειάζεται ένα συμβατικό μηχάνημα ΡΕΤ. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στο πεδίο της μοριακής απεικόνισης, με πολλές μελλοντικές εφαρμογές στην κλινική διάγνωση και στην επιστημονική έρευνα.

Ο τομογράφος-εξπρές με την ονομασία «Explorer» δημιουργήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέηβις, με επικεφαλής τον ειδικό στη βιοϊατρική μηχανική Ράμσεϊ Μπαντάουι. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε τη χρήση του μηχανήματος και οι πρώτοι ασθενείς θα τον χρησιμοποιήσουν τον επόμενο μήνα στην Καλιφόρνια.

Το βελτιωμένο μηχάνημα, πέρα από τη μεγαλύτερη ταχύτητα, έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι εκθέτει τους ασθενείς σε μικρότερη ραδιενέργεια. Τόσο η μεγάλη ταχύτητα του όσο και η μικρότερη έκθεση σε ακτινοβολία, είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τη χρήση του τομογράφου σε παιδιά (που κουνιούνται συνεχώς μέσα στο μηχάνημα εμποδίζοντας τις λήψεις καθαρών εικόνων).

Οι τομογράφοι ΡΕΤ ανιχνεύουν τις ακτίνες-γάμα που εκπέμπει η ραδιενεργή ουσία που έχει εισαχθεί στον ασθενή. Τα κύτταρα απορροφούν και διασπούν τα μόρια της, απελευθερώνοντας ακτίνες-γάμα. Ο ανιχνευτής γύρω από τον άνθρωπο μετράει τη γωνία και την ταχύτητα των ακτίνων αυτών, δημιουργώντας ένα τρισδιάστατο χάρτη των κυττάρων που μεταβολίζουν τη ραδιενεργή ουσία.

Όμως, επειδή ο δακτύλιος του ανιχνευτή έχει πλάτος μόνο 25 εκατοστά, οι γιατροί μπορούν να απεικονίσουν μόνο ένα μικρό μέρος του σώματος κάθε φορά, γι' αυτό συχνά αναγκάζονται να αυξάνουν τη δόση της ραδιενεργούς ουσίας, ενώ η εξέταση διαρκεί αρκετά λεπτά, μέχρι να καλυφθεί το επιθυμητό τμήμα του σώματος.

Ο νέος τομογράφος αποτελείται από τη συνένωση οκτώ ανιχνευτών ΡΕΤ, ώστε να δημιουργείται ένας σωλήνας μήκους δύο μέτρων που μπορεί να «διαβάσει» αμέσως όλο το σώμα και όχι σε διαδοχικές φάσεις. Χρειάζεται έτσι το ένα τεσσαρακοστό του χρόνου του συμβατικού τομογράφου ΡΕΤ και, επίσης, το ένα τεσσαρακοστό της ραδιενεργού δόσης του τελευταίου.

«Ένα ολόσωμο μηχάνημα ΡΕΤ συνιστά άλλο ένα κβαντικό άλμα στο πεδίο της ιατρικής απεικόνισης», δήλωσε ο ακτινολόγος Αμπάς Αλαβί του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ο οποίος συνεργάζεται με τον Μπαντάουι για να χρησιμοποιηθεί ο βελτιωμένος τομογράφος ΡΕΤ στη μελέτη της αθηροσκλήρωσης (δημιουργία πλακών μέσα στις αρτηρίες), σύμφωνα με το «Nature».

 

 

 

(AΠE-MΠE)


---> Ενημέρωση PamePreveza.gr:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με βάση κατηγορία: Τεχνολογία
Βαθμολογήστε το!
Rate this article:
No rating
Άρθρα και Σχόλια αναγνωστών

Το PamePreveza.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθογράφο - σχολιαστή. Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες. Το PamePreveza.gr, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ