Έρχεται το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία του νέου ανεξάρτητου εθνικού φορέα Aντι-Ντόπινγκ

Έρχεται το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία του νέου ανεξάρτητου εθνικού φορέα Aντι-Ντόπινγκ
Αθλητισμός, 04 Απριλίου 2019 | 17:26
30ο Επετειακού Συμποσίου κατά της φαρμακοδιέγερσης
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ


Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, παραβρέθηκαν στην έναρξη των εργασιών του 30ου Επετειακού Συμποσίου κατά της φαρμακοδιέγερσης που διοργανώνεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Ζάππειο Μέγαρο το διήμερο 4-5 Απριλίου.

«Η Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει πραγματοποιήσει σημαντική στροφή στην καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης. Μολονότι αντιμετωπίσαμε πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω της οικονομικής κρίσης, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε το οικοδόμημα όρθιο, να βάλουμε νέους κανόνες και να χαράξουμε νέες πολιτικές, εναρμονισμένες με τις καλύτερες πρακτικές ανά τον κόσμο και ακολουθώντας τις πολιτικές του Συμβουλίου της Ευρώπης και του W.A.D.A» δήλωσε κατά την ομιλία του ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, αναλύοντας ένα προς ένα τα βήματα που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση αυτή, ανάμεσα στα οποία και η εθνική πλατφόρμα με τη διεθνή σύμβαση της UNESCO για την καταπολέμηση του ντόπινγκ.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού αποκάλυψε, όσον αφορά στον Εθνικό Οργανισμό Αντι-Ντόπινγκ, πως η κατάρτιση του σχεδίου νόμου για τη δημιουργία του νέου ανεξάρτητου φορέα βρίσκεται στην τελική φάση και πως εντός των προσεχών ημερών θα αποσταλεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στον W.A.D.A. για παρατηρήσεις, προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσει η νομοθετική διαδικασία και να γίνει νόμος του κράτους.

Ο Γιώργος Βασιλειάδης υπενθύμισε πως «από τον Ιανουάριο το διαπιστευμένο εργαστήριο καταπολέμησης του ντόπινγκ στην Ελλάδα έχει περάσει στη δικαιοδοσία του Δημόκριτου, του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου της Ελλάδας και ενός εκ των μεγαλύτερων ερευνητικών κέντρων της Ευρώπης».

Εν συνεχεία ο Γιώργος Βασιλειάδης ενημέρωσε πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα προσληφθούν, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, 15 επιστήμονες για να στελεχωθεί το επιστημονικό δυναμικό του, ενώ μετά την 1η Μαΐου θα ακολουθήσει και η πλήρης ανανέωση του εξοπλισμού του, μιας και έχει εγκριθεί κονδύλι ύψους 2 εκατ. ευρώ για αυτό το σκοπό.

Συγκεκριμένα, στην ομιλία του ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ανέφερε:

«Σας καλωσορίζω στην Ελλάδα, στη μητέρα των Ολυμπιακών Αγώνων, στη μητέρα του "Ευ Αγωνίζεσθαι", για τη διεξαγωγή του 30ου επετειακού Συμποσίου του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα αντι-ντόπινγκ. Εδώ στον εμβληματικό χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, ένα χώρο που έχει φιλοξενήσει σημαντικές και ιστορικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας, όπως την ένταξή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει πραγματοποιήσει σημαντική στροφή στην καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης. Μολονότι αντιμετωπίσαμε πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω της οικονομικής κρίσης, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε το οικοδόμημα όρθιο, να βάλουμε νέους κανόνες και να χαράξουμε νέες πολιτικές, εναρμονισμένες με τις καλύτερες πρακτικές ανά τον κόσμο και ακολουθώντας τις πολιτικές του Συμβουλίου της Ευρώπης και του W.A.D.A.

Έχοντας ως δεδομένο ότι για αρκετά χρόνια μετά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 τόσο το Εθνικό Συμβούλιο Αντι-Ντόπινγκ όσο και το διαπιστευμένο εργαστήριο "ξιφομαχούσαν με ξύλινα σπαθιά" στην αρένα μίας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του πλανήτη, θέσαμε συγκεκριμένους και ρεαλιστικούς στόχους, τους οποίους μπορούμε να τους χωρίσουμε σε δύο περιόδους με διάφορες υποκατηγορίες.

Η πρώτη περίοδος (2015-2016) ήταν η εναρμόνιση της νομοθεσίας μας με τους κώδικες του W.A.D.A. και τις κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τα νομικά μας εργαλεία για πολλά χρόνια δεν είχαν ακολουθήσει τις οδηγίες και το 2016 καταφέραμε ο νόμος μας να είναι πλήρως εναρμονισμένος.

Από το 2017 και μετά εντατικοποιήσαμε τις προσπάθειές μας. Προχωρήσαμε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον Εθνικό Οργανισμό της Κύπρου και τον W.A.D.A. προκειμένου να αντλήσουμε τεχνογνωσία για τον Εθνικό Οργανισμό Αντι-Ντόπινγκ. Ήδη βρισκόμαστε στην τελευταία φάση κατάρτισης του σχεδίου νόμου για τη δημιουργία του νέου ανεξάρτητου φορέα και αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να αποσταλεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στον W.A.D.A. για παρατηρήσεις, προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσει η νομοθετική διαδικασία και να γίνει νόμος του κράτους.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον πρόεδρο της Κυπριακής Αρχής αντι-ντόπινγκ κ. Μιχάλη Πέτρου για τη βοήθειά του όλο αυτό το διάστημα και τους αγώνες που μαζί έχουμε δώσει.

Παράλληλα, συγκροτήσαμε την εθνική πλατφόρμα με τη διεθνή σύμβαση της UNESCO για την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Μία επιτροπή που συγκροτήθηκε σε υψηλότατο επίπεδο με τη συμμετοχή των Υπουργείων Αθλητισμού, Υγείας, Δικαιοσύνης, Εμπορίου, Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία.

Προχωρήσαμε όμως και ένα βήμα παραπέρα για την εξέλιξη του εργαστηρίου μας.

Το διαπιστευμένο εργαστήριο καταπολέμησης του ντόπινγκ στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες και λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τα υψηλότατα στάνταρ που είχαμε θέσει από το 2004. Με τις δημοσιονομικές δυσκολίες που είχαμε και με τον τρόπο που λειτουργούσε το κράτος τα προηγούμενα χρόνια υπό το καθεστώς της ασφυκτικής εποπτείας, όπως γνωρίζετε πήραμε σημαντικές πολιτικές αποφάσεις και από τον Ιανουάριο έχει περάσει στη δικαιοδοσία του Δημόκριτου, του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου της Ελλάδας και ενός εκ των μεγαλύτερων ερευνητικών κέντρων της Ευρώπης. Το επόμενο χρονικό διάστημα, θα μπορέσει για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, να προσλάβει 15 επιστήμονες για να στελεχωθεί το επιστημονικό του δυναμικό, ενώ μετά την 1η Μαΐου θα ακολουθήσει και η πλήρης ανανέωση του εξοπλισμού του μιας και έχει εγκριθεί κονδύλι ύψους 2 εκατ. ευρώ για αυτό το σκοπό.

Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω για μία ακόμη φορά δημόσια ότι στόχος της ελληνικής Πολιτείας είναι ο καθαρός αθλητισμός, που όλοι μαζί θα χαιρόμαστε μέσα από τις καθαρές νίκες των αθλητών μας. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συμποσίου σας».

 

 

 

(AΠE-MΠE)


---> Ενημέρωση PamePreveza.gr:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με βάση κατηγορία: Αθλητισμός
Βαθμολογήστε το!
Rate this article:
No rating
Άρθρα και Σχόλια αναγνωστών

Το PamePreveza.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθογράφο - σχολιαστή. Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες. Το PamePreveza.gr, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.