Ας σκεφτούμε λίγο - Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Ας σκεφτούμε λίγο - Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος
Άρθρα, 29 Ιουνίου 2019 | 13:07
Η ευχή είναι να βρούμε καλούς για να υπηρετούν τα καλά της Ελλάδας και των Ελλήνων μόνο… Όχι τον εαυτό τους και την παρέα τους…
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ


Εισαγωγή
Επειδή κατακλυζόμαστε από αμέτρητες «πληροφορίες» που ρέουν συνεχώς, κάποιες φορές ΔΕΝ σταματάμε νοερά, να τις κρίνουμε, να τις ζυγίσουμε, να «καθορίσουμε τη ρότα μας», να το φιλοσοφήσουμε λίγο…

Κι όμως υπάρχουν πολλά πράγματα που θα άξιζαν «δυο σκέψεις παραπάνω»…

Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε σήμερα.

Για να είναι το κείμενο αντιπροσωπευτικό των ημερών μας είμαστε υποχρεωμένοι να θίξουμε και «θετικά» και «αρνητικά» θέματα…

 

Τι εστί δημοκρατία;
Στην αρχαία Ελλάδα ο Δήμος ήταν το σύνολο των πολιτών της πόλης. Δηλ. όλοι οι πολίτες. Και όταν έλεγαν «δημοκρατία» εννοούσαν ότι επικρατεί η ο Δήμος, δηλ. η πλειοψηφία των πολιτών.

Αυτά πριν 2.500 χρόνια στην εποχή του Κλεισθένη, του Περικλή κλπ.

Ας δούμε το σήμερα…

Πριν λίγο καιρό, επί των ημερών του Κου Ευάγγελου Συγκούνα, το λιμάνι της Πρέβεζας απαλλάχτηκε από ένα βάρος πολλών δεκαετιών.

Από τους τεράστιους κύβους από μπετόν (μπλόκια) που δημιουργούσαν πολλά προσβλήματα.

Πριν λίγες μέρες καθαρίστηκε από παλιά σκουπίδια, σπασμένες βάρκες κλπ και πλέον έχει στη διάθεσή μας μια τεράστια καθαρή επιφάνεια…

Ποιο θα ήταν το δημοκρατικό, λέω εγώ ο ρομαντικός;

Να βγουν οι αρμόδιοι και να πούνε:

«Λαέ της Πρέβεζας καθαρίσαμε το Λιμάνι μας. Επειδή το λιμάνι θεωρητικά ανήκει στο Λαό της Πρέβεζας, ελάτε να σκεφτούμε πως θα το αξιοποιήσουμε:

-Θέλετε να κάνουμε Θέατρο (όπως ήταν η Όπερα του Νερού)

-Θέλετε να κάνουμε υπαίθριο θερινό κινηματογράφο (σκέψη του Κου Συγκούνα, που δεν πρόλαβε να υλοποιήσει)

-Θέλετε να αφήσουμε το πάρκιν των φορτηγών και των λεωφορείων;

-Θέλετε να κάνουμε κάτι άλλο, νέο, κάτι που είδατε σε άλλες πόλεις;

-Θέλετε να ΜΗΝ κάνουμε τίποτε και να το αφήσουμε όπως είναι;

-Θέλουν κάποιοι ιδιώτες να νοικιάζουν, να αξιοποιήσουν ένα μέρος του λιμανιού; Ας μας κάνουν επίσημες, φανερές προτάσεις για να τις κρίνουμε όλοι μαζί.

Και αφού οι πολίτες και οι ενδιαφερόμενοι έδιναν κάποιες ιδέες να συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο, δημόσια, και εκεί να παίρνονταν οι τελικές αποφάσεις.

Ενώ όλα αυτά φαίνονται ωραία, δίκαια, δημοκρατικά όταν τα γράφουμε σε ένα φύλλο χαρτί ή στον υπολογιστή μας, γιατί ΔΕΝ συμβαίνουν στην πραγματική ζωή ???

 

Αθλητισμός και άλλα
Παρακολουθώ τους διεθνείς αγώνες τένις που διοργανώνει ο ακάματος φίλος Κος Δημήτρης Παππάς.

Πολλοί οι διαγωνιζόμενοι παίχτες, πολύ καλό το επίπεδο των αγώνων που με έχει εντυπωσιάσει, πολλοί οι θεατές των αγώνων, μεγάλη η προβολή και η διαφήμιση της πόλης μας.

Είναι δίκαιο να πούμε ένα ακόμη μπράβο στον αγαπητό Τάκη, για τα όσα πολλά έχει κάνει για το τένις, για τους νέους και για την Πρέβεζα.

Παρακολουθώ αμέτρητα ιστιοπλοϊκά σκάφη να βγαίνουν από την Μαρίνα της Πρέβεζας και να κάνουν βόλτες στον Αμβρακικό με τη βοήθεια του ανέμου.

Το μυαλό μου πάει στους αρχαίους προγόνους μας που με τις τριήρεις κινούνταν σε όλο το Αιγαίο και τη Μεσόγειο και έφερναν γνώσεις, εμπόριο, πολιτισμό, ιδέες, επιστήμες κλπ στην Ελλάδα.

Η θάλασσα, ο άνεμος, τα πλοία, είναι δεμένα με την ιστορία μας…

Και επειδή είμαι παλιός ιστιοπλόος χαίρομαι που οι αδελφοί Τέφα έφεραν στην Πρέβεζα αυτά τα ιστιοπλοϊκά πλοιάρια για να μάθουν τους νέους να κινούνται  με τον αέρα, χωρίς να καίνε βενζίνη ή άλλα καύσιμα.

Με την καλή πλευρά των νέων μας λοιπόν ασχολούνται και στο τένις, και στην ιστιοπλοΐα, και στους δημοτικούς χορούς, και στο μπάσκετ, και στο βόλεϊ, και στα μουσικά όργανα, και σε πάρα πολλές ακόμη δραστηριότητες.

Οφείλουμε λοιπόν ένα ακόμη «Μπράβο» σε όλους αυτούς τους αφανείς ήρωες που κάνουν καλό στη Νεολαία μας.

 

Εξαρτησιογόνα
Οι αρχαίοι Έλληνες ΔΕΝ είχαν, δεν γνώριζαν, δεν χρησιμοποιούσαν εξαρτησιογόνες ουσίες.

Δημιούργησαν πολλούς πολιτισμούς (Μυκηναϊκός, Κυκλαδικός, Μινωικός, Αθηναϊκός, κλπ) χωρίς να χρησιμοποιούν κάποιες ξένες με τον οργανισμό μας ουσίες.

Τον καπνό και το τσιγάρο οι Ευρωπαίοι το γνώρισαν μετά την ανακάλυψη της Αμερικής από το Χριστόφορο Κολόμβο (1492).

Σημειώστε ότι οι Ιθαγενείς της Αμερικής τον χρησιμοποιούσαν εθιμοτυπικά (π.χ. όταν τελείωνε ένας πόλεμος κάπνιζαν την «πίπα της ειρήνης») και όχι κάθε μέρα.

Μετά την βιομηχανική επανάσταση κάποιοι σκέφτηκαν να κερδίσουν τεράστια ποσά, τύλιξαν τον καπνό με τσιγαρόχαρτο, έκαναν τεράστια διαφήμιση και έπεισαν κάποιους να καπνίζουν πολλές φορές την ημέρα το κουτόχορτο… Συγνώμη, το «καπνόχορτο» ήθελα να γράψω…

Κι επειδή το «άτιμο το κέρδος» σπρώχνει κάποιους σε άλλους δρόμους, άρχισαν και το μαζικό εμπόριο ναρκωτικών με πρωταγωνιστή το χασίς.

Δείτε προσεκτικά τις ανακοινώσεις των ΜΜΕ.

Πολλές συλλήψεις για μεταφορά ναρκωτικών στα Γιάννενα, στην Άρτα, στην Πρέβεζα, στη Θεσπρωτία, στην Κέρκυρα, κλπ.

Οι στατιστικές λένε ότι η Αστυνομία, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνει, «πιάνει» μόνο το 5-10% της διακίνησης.

Το υπόλοιπο 90-95% φτάνει στους χρήστες και αφήνει τεράστια κέρδη στους εμπόρους ναρκωτικών...

Αυτή είναι η δυσάρεστη αλλά αληθινή εικόνα της κοινωνίας μας. Τα εξαρτησιογόνα μπαίνουν με γρήγορους ρυθμούς στη ζωή των νέων μας…

Αλλά το πιο δυσάρεστο είναι ότι όλοι κοιμόμαστε !!!

Γονείς, κηδεμόνες, παππούδες, δάσκαλοι, καθηγητές, πολιτικά κόμματα κλπ ΔΕΝ ασχολούνται με το χασίς και τα άλλα ναρκωτικά…

Εγώ σας τα γράφω, γιατί είμαι «γραφικός» και παραδοσιακός κι εσείς αποφασίστε αν θα κάνουμε όλοι μαζί κάτι…

Κάποια στιγμή θα ξυπνήσετε, τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας θα είναι χρήστες, θα κλέβουν τα πάντα από το σπίτι σας για να πάρουν τη δόση τους και η Ελλάδα θα έχει χάσει όχι μόνο τη νεολαία της, αλλά τα πάντα…

 

Καλοκαίρι
Το καλοκαίρι εκτός από τη γενική ραστώνη, μας φέρνει κι άλλα πράγματα…

Αυξάνεται ο κίνδυνος για φωτιές… Τα πάντα είναι εύφλεκτα…

Πρέπει όλοι να προσέχουμε πολύ…

Επίσης έχουμε συνωστισμό σε κάποιες πολυσύχναστες παραλίες, όπως την Κυανή Ακτή, το Μονολίθι, κλπ.

Πολλοί έχουν προτείνει μονοδρομήσεις, προληπτικά μέτρα, κλπ για να μειωθούν οι οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες…

Ας τα ξανασκεφτούμε και ας δράσουμε έγκαιρα και λογικά…

 

Επίλογος
Και σε τούτες τις εκλογές υπάρχει μια υποβόσκουσα αντιπαλότητα. Φίλοι, γνωστοί, συγγενείς, συνάδελφοι, γείτονες βρέθηκαν σε αντίθετα στρατόπεδα…

Ο καθένας υποστηρίζει την άποψή του, θεωρεί ότι ο ίδιος έχει 100% δίκιο, και πρέπει όλοι να ταυτιστούν μαζί του…

Εγώ απλά να θυμίσω ότι:

-Μετά την μεταπολίτευση στην Ελλάδα έχουμε γνωρίσει 15 διαφορετικούς πρωθυπουργούς (υπηρεσιακούς και κοινοβουλευτικούς).

-Μερικούς από αυτούς του ψηφίσαμε μόνο μία φορά, τους δοκιμάσαμε και μετά τους διώξαμε, δηλ. τους αποδοκιμάσαμε. Αυτοί είναι οι πρωθυπουργοί «μιας χρήσεως», με απόφαση του κυρίαρχου Ελληνικού Λαού.

-Από το 1844 που άρχισαν οι εκλογές στην ελεύθερη Ελλάδα έχουμε γνωρίσει πολλές δεκάδες πρωθυπουργούς (ίσως πλησιάζουν τους 100).

-Το αξίωμα του πρωθυπουργού ΔΕΝ είναι μόνιμο, όσο κι αν αυτό ΔΕΝ αρέσει στον εκάστοτε πρωθυπουργό.

Επομένως ΔΕΝ θα πάθουμε κάτι αν αλλάξουμε και τώρα και αργότερα πρωθυπουργούς…

Η ευχή είναι να βρούμε καλούς για να υπηρετούν τα καλά της Ελλάδας και των Ελλήνων μόνο… Όχι τον εαυτό τους και την παρέα τους…

Άντε να τελειώνουν αισίως οι εκλογές για να ξαναβρούμε τους φίλους μας.

Γιατί εμείς αγαπάμε και αυτούς που θα χάσουν…

 

 

Κυτίνος Ευάγγελος


---> Ενημέρωση PamePreveza.gr:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με βάση κατηγορία: Άρθρα
Βαθμολογήστε το!
Rate this article:
No rating
Άρθρα και Σχόλια αναγνωστών

Το PamePreveza.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθογράφο - σχολιαστή. Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες. Το PamePreveza.gr, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Theme picker

Theme picker

ΔΗΜΟΦΙΛΗ NEA

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ