Βήματα δημοκρατίας και άλλα - Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Βήματα δημοκρατίας και άλλα - Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος
Τοπικά Νέα, Διάφορα, Άρθρα, 30 Νοεμβρίου 2019 | 09:18
Ας ευχηθούμε να έρθουν καλύτερες μέρες σε όλους τους τομείς…
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ


Εισαγωγή

Σε κάποια παλιά καθεστώτα (βασιλεία, αυτοκρατορία, τυραννία, σατραπεία, μοναρχία, κλπ) όλα τα θέματα ων πολιτών «ρυθμίζονταν» από την βούληση ενός ατόμου (του βασιλιά, του τσάρου, του τυράννου, του σατράπη, του μονάρχη, κλπ).

Χαιρόμαστε που σήμερα έχουμε ξεφύγει από αυτό το παλιό καθεστώς και για πολλά θέματα αποφασίζει ο ίδιος ο Λαός. Άμεσα ή έμμεσα.

Άμεσα στις εκλογές. 

Έμμεσα με τους αντιπροσώπους του δηλ. τους βουλευτές, δημοτικούς συμβούλους, δημάρχους, περιφερειάρχες, κλπ.

Ένας σχετικά νέος θεσμός είναι η «Επιτροπή Διαβούλευσης» που λειτουργεί κοντά στα δημοτικά συμβούλια, αφού τα τροφοδοτεί με εισηγήσεις και με απόψεις ή προτάσεις.

Γι αυτήν θα μιλήσουμε σήμερα.

 

Επιτροπή Διαβούλευσης

Κάποιοι άνθρωποι έχουν ροπή, κλίση, τάση προς την πολιτική. Αυτοί γίνονται υποψήφιοι και προσπαθούν να συγκεντρώσουν ψήφους για να εκλεγούν.

Άλλοι άνθρωποι δεν θέλουν προεκλογικούς αγώνες και μάχες ή δεν έχουν χρήματα για να ξοδέψουν ή έχουν καλή και αποδοτική εργασία, κλπ.

Έτσι ΔΕΝ μπαίνουν στο γενικό πολιτικό «παιχνίδι».

Αυτοί έχουν άλλες δυνατότητες. Π.χ. να κάνουν «κουβεντιαστή πολιτική» στα καφενεία ή να δημοσιοποιούν τις απόψεις τους δημοσιογραφικά ή να καταθέτουν τις σκέψεις και προτάσεις τους σε διαδικασίες που είναι κοντά στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων.

Ένας τέτοιος θεσμός είναι η Επιτροπή Διαβούλευσης του κάθε Δήμου.

Αποτελείται από πεπειραμένους πολίτες, με γνώση σε βάθος και πλάτος πολλών θεμάτων, που έχουν διάθεση ανυστερόβουλης προσφοράς προς την πόλη και οι οποίοι συγκεντρώνονται, διαλέγονται, προτείνουν ή απορρίπτουν και τελικά εισηγούνται κάποια πράγματα προς το Δημοτικό Συμβούλιο και το Δήμαρχο.

Είναι σαν μια μικρή «Εκκλησία του Δήμου», όπου πολίτες που έχουν προταθεί από κάποιο φορέα, σύλλογο, όμιλο, φέρνουν και καταθέτουν προτάσεις…

Στη συνέχεια ο κάθε Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο ή τις αποδέχονται και τις υλοποιούν (βλέπε Τρίκαλα) ή τις πετάνε στον κάλαθο των αχρήστων (βλέπε αλλού).

Η Νέα Δημοτική αρχή δήλωσε ότι περιμένει πολλές ιδέες από την Επιτροπή Διαβούλευσης… Επομένως οψόμεθα…

 

Τι είναι πολιτική ?

Αρχικά ΔΕΝ είναι ένα πράγμα, ίδιο για όλους.

Ο Καναδάς, η Κίνα, η Ιαπωνία, είναι πλούσιες χώρες άρα σε αυτές: «Πολιτική είναι η διαχείριση του πλούτου τους».

Η Ελλάδα είναι μια πάμφτωχη, χρεωμένη χώρα, με αμέτρητα προβλήματα:

-ΔΕΝ έχει επαρκή γεωργία, άρα εισάγει τρόφιμα,

-ΔΕΝ έχει επαρκή βιομηχανία, άρα εισάγει αμέτρητα ξένα προϊόντα, από παπούτσια και ρούχα μέχρι ρολόγια, τηλέφωνα, αυτοκίνητα, φάρμακα,

-ΔΕΝ έχει επενδυτικές ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα χιλιάδες Ελληνόπουλα να είναι μετανάστες σε ξένες χώρες, ενώ ταυτόχρονα ξένοι επισκέπτες αφήνουν τις χώρες τους (που ΔΕΝ έχουν πόλεμο) και έρχονται στην Ελλάδα για άγνωστους λόγους.

Πρόσφατα μάθαμε και το εξής: Η Τουρκία έχει πάμφθηνο – επιδοτούμενο εισιτήριο στο αεροπλάνο, π.χ. Νιγηρία – Κωνσταντινούπολη με 10 ευρώ. Και μετά αυτούς τους βάζει σε φουσκωτές βάρκες μιας χρήσεως που κατασκευάζονται στην Τουρκία, και μας τους στέλνει στα νησιά !!!

Επομένως, με όλα αυτά τα δεδομένα ο ορισμός  για την Ελλάδα είναι διαφορετικός: «Πολιτική είναι η διαχείριση της φτώχιας».

 

Ο εμίρης και ο κακομοίρης…

Αν ο συνεργάτης ενός πάμπλουτου εμίρη του έλεγε ότι οι τρεις ποδοσφαιρικές ομάδες του εμιράτου θέλουν από 1 εκατομμύριο ευρώ για τα έξοδά τους, ο εμίρης θα του απαντούσε:

-Δώσε σε όλους από 2 εκατομμύρια ευρώ και να μη με ξαναενοχλήσουν…

Αν ο συνεργάτης ενός κακομοίρη Έλληνα δημάρχου του έλεγε ότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής θέλουν από 1.000 ευρώ το έτος για τις δραστηριότητές τους, ο δήμαρχος θα απαντούσε:

-Τι είπες ?? Εδώ έχουμε μόνο 800 ευρώ για να κάνουμε τη «γιορτή της προβατίνας» το επόμενο καλοκαίρι… Άρα δεν παίρνουν τίποτε !!!

Από αυτό το φανταστικό παράδειγμα φαίνονται δυο πράγματα:

Α) Η διαχείριση του πλούτου είναι εύκολη… Τους μπουκώνεις όλους και δεν μιλάει κανένας.

Β) Η διαχείριση της φτώχιας είναι πολύ δύσκολη. Δημιουργεί παράπονα, προβλήματα, «κουβέντες», σχόλια, κ.ά.

Επομένως η σωστή πολιτική είναι ποιες επιλογές θα γίνουν για να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο το «λίγο χρήμα».

Η Επιτροπή Διαβούλευσης επειδή αποτελείται από εξαιρετικά μέλη της κοινωνίας μας, με πολύ ωραίες ιδέες, με εμπειρία, με υπευθυνότητα, κλπ μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο «εργαλείο» που θα βοηθήσει το νέο δήμαρχο να κάνει θετικά έργα για την πόλη και τους πολίτες…

Εγώ - ως απλό μέλος της Επιτροπής - ενθουσιάστηκα με την ποιότητα των υπολοίπων μελών και εύχομαι σε όλους καλά αποτελέσματα στην κοινή προσπάθεια.

 

Ένα σοκ

Αφού τελείωσε η συνεδρίαση της Επιτροπής επέστρεφα στην Αθήνα από την ήσυχη διαδρομή, δηλ. Βόνιτσα, Πάλαιρος, Μύτικας, Αστακός, Αιτωλικό, Μεσολόγγι, Αντίρριο.

Έξω από τον Αστακό είδα από μακριά μια πολύ ηλικιωμένη γυναίκα, καμπουριασμένη από τα χρόνια, με ένα τσουβαλάκι στο χέρι, που ήταν υποχρεωμένη να περπατάει λοξά καθώς το βάρος από τα μήλα, ή πατάτες ή πορτοκάλια ήταν σημαντικό.

Έκοψα ταχύτητα, σταμάτησα δίπλα της, άνοιξα το δεξί παράθυρο και της είπα.

-Καλό απόγευμα. Έλα μέσα να σε πάω μέχρι το σπίτι σου…

-Όχι. Δεν μπαίνω σε ξένα αυτοκίνητα. Θα με σκοτώσει ο άντρας μου ή τα παιδιά μου αν το μάθουν. Πήγαινε στο καλό…

Κατέβηκα από το όχημα. Για να με δει, για να ξεθαρρέψει.

-Είμαι παντρεμένος, έχω μεγάλα παιδιά, είμαι χριστιανός,  ήμουν εκπαιδευτικός και πάω από την Πρέβεζα στην Αθήνα. Έλα να σε πάω μέχρι το σπίτι σου να μην κουραστείς…

Ήταν ανένδοτη…

-Πήγαινε στην ευχή του Θεού… Θα πάω με τα πόδια…

Μιλήσαμε λόγο ακόμη κι έφυγα μόνος…

Καθώς την έβλεπα να περπατάει από το καθρεφτάκι του αυτοκινήτου σκεφτόμουν.

Όταν ήμουν μικρός μπαίναμε άφοβα στα κάρα, στις σούστες, στους αραμπάδες ακόμη και στα καπούλια των αλόγων κάποιων συγχωριανών μας, για να γλυτώσουμε περπάτημα… Δεν φοβόμασταν.

Όλοι βοηθούσαν όλους… Όλοι εμπιστεύονταν όλους. Οι πόρτες ΔΕΝ είχαν κλειδιά και κλειδαριές, αλλά μάνταλο.

Τώρα η κοινωνία μας έχει πάθει φοβία. Όλοι φοβούνται όλους. Όλοι είναι ύποπτοι ως κακοποιοί. Μια ηλικιωμένη και φορτωμένη γριούλα ΔΕΝ εμπιστεύεται έναν ηλικιωμένο άντρα, αλλά προτιμάει να κάνει περπατώντας και φορτωμένη μερικά χιλιόμετρα.

Το πρόβλημα κόλλησε στο μυαλό μου επί πολύ…

Σε τι κοινωνία θα ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας?

 

Επίλογος

Η Ελληνική κοινωνία σήμερα ΔΕΝ έχει μόνο οικονομικά, παραγωγικά, τραπεζικά, εργασιακά προβλήματα.

Έχει και κοινωνικά.

Μπορεί να κάνουμε βήματα προς την καλύτερη δημοκρατία (όπως με την Επιτροπή Διαβούλευσης), αλλά βρισκόμαστε και σε κοινωνική απομόνωση και φοβία.

Κάποτε στα μικρά χωριά ή κοινότητες ήταν «όλοι μαζί».

Τώρα ο καθένας είναι μόνος του και εναντίον όλων.

Ας ευχηθούμε να έρθουν καλύτερες μέρες σε όλους τους τομείς…

 

Κυτίνος Ευάγγελος


---> Ενημέρωση PamePreveza.gr:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με βάση κατηγορία: Τοπικά Νέα, Διάφορα, Άρθρα
Βαθμολογήστε το!
Rate this article:
1.0
Άρθρα και Σχόλια αναγνωστών

Το PamePreveza.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθογράφο - σχολιαστή. Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες. Το PamePreveza.gr, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Theme picker

Theme picker

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ