Το τσίπουρο Τυρνάβου στοιχείο της παράδοσης και της τοπικής οικονομίας

Το τσίπουρο Τυρνάβου στοιχείο της παράδοσης και της τοπικής οικονομίας

Το τσίπουρο Τυρνάβου στοιχείο της παράδοσης και της τοπικής οικονομίας
Διάφορα, 03 Νοεμβρίου 2019 | 20:04
Το τσίπουρο και η διαδικασία απόσταξης του στην Ελλάδα, αποτελεί στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς που μας ακολουθεί από τα βάθη των χρόνων
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ


Το τσίπουρο και η διαδικασία απόσταξης του στην Ελλάδα, αποτελεί στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς που μας ακολουθεί από τα βάθη των χρόνων. Ταυτόχρονα η παρασκευή του φημισμένου ελληνικού προϊόντος ακόμη και σήμερα στους παραδοσιακούς άμβυκες (καζάνια), παίζει σημαντικό ρόλο στη στήριξη της τοπικής οικονομία και συνεισφέρει στην προστασία και επιβίωση των αμπελώνων.

Η περιοχή που φημίζεται για τη διατήρηση παραγωγής τσίπουρου με τον παραδοσιακό τρόπο είναι ο Τύρναβος της Λάρισας και τα περίχωρα του. Πρόκειται για μια περιοχή όπου το τσίπουρο παραμένει ένα από τα βασικότερα προϊόντα της τοπικής οικονομίας.

Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Τυρνάβου και Περιχώρων, Δημήτρης Παπαφίγκος, η παράδοση του τσίπουρου στην περιοχή του Τυρνάβου ξεκινάει από πολύ παλιά και φτάνει πίσω στο μακρινό 1912, ενώ για πολλά χρόνια, σύμφωνα με τα παραστατικά των τελωνείων, αποστάζονταν τουλάχιστον 18 εκατομμύρια κιλά σταφύλια. Όπως ανέφερε ο κ. Παπαφίγκος «πρόκειται για μια διαδικασία που σχετίζεται με την παράδοση του τόπου η οποία δεν μπορεί να σταματήσει, ούτε να ξεχαστεί».

«Αν σταματήσει αυτή η διαδικασία απόσταξης του τσίπουρου, θα ξεριζωθούν τα αμπέλια της επαρχίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαφίγκος για να συμπληρώσει πως με την απόσταξη του τσίπουρου στηρίζεται ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος των αμπελοκαλλιεργητών και ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η προστασία της τοπικής οικονομίας.

Σήμερα, στην περιοχή λειτουργούν τουλάχιστον 370 άμβυκες για την παραγωγή τσίπουρου. Σε αυτούς τους άμβυκες υπάρχει η δυνατότητα να γίνει απόσταξη τσίπουρου από όλους τους αμπελοκαλλιεργητές του νομού Λάρισας.

Στην περιοχή του Τυρνάβου ακόμη και σήμερα υπάρχουν αρκετοί παραγωγοί τσίπουρου που ακολουθούν σταθερά τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής, οπού η θέρμανση του άμβυκα γίνεται αποκλειστικά με ξύλα και φωτιά, αλλά και άλλοι που ακολουθούν πιο σύγχρονες μεθόδους.

Επίσης, υπάρχουν αρκετοί νέοι άνθρωποι που συνεχίζουν την παράδοση, δείχνοντας την αγάπη τους για το γνήσιο αυτό ελληνικό προϊόν, διαθέτοντας την εμπειρία, το μεράκι αλλά και τη γνώση της παραδοσιακής συνταγής.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


---> Ενημέρωση PamePreveza.gr:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με βάση κατηγορία: Διάφορα
Βαθμολογήστε το!
Rate this article:
No rating
Άρθρα και Σχόλια αναγνωστών

Το PamePreveza.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθογράφο - σχολιαστή. Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες. Το PamePreveza.gr, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Theme picker

Theme picker