Αλλάζουμε τρόπο σκέψης... για ν’ αλλάξει και η ζωή μας - Του Νίκου Χαντιώνα

Αλλάζουμε τρόπο σκέψης... για ν’ αλλάξει και η ζωή μας - Του Νίκου Χαντιώνα
Άρθρα, 05 Αυγούστου 2018 | 15:03
H φονική πυρκαγιά στην Αν. Αττική και στο Μάτι, είναι από τα πιο τραγικά γεγονότα που οδήγησαν σε βαθύ πένθος μία ολόκληρη χώρα
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ


H φονική πυρκαγιά στην Αν. Αττική και στο Μάτι, είναι από τα πιο τραγικά γεγονότα που οδήγησαν σε βαθύ πένθος μία ολόκληρη χώρα…. που φανερά σοκαρισμένη και βουβή, προσπαθεί ν’ αντιληφθεί και να κατανοήσει το μέγεθος της καταστροφής που θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη (πιστεύω τυχαία έχει αποφευχθεί  προς το παρόν) και ανήσυχα αναρωτιέται εάν θα την αποφύγει και στον μέλλον, εξαιτίας και πάλι ανίκανων επαναλαμβανόμενων χειρισμών!!!

Η άγνοια, η επαγγελματική ανεπάρκεια και η πιθανή παραπληροφόρηση σε ότι αφορά την ενημέρωση για την κατεύθυνση, την ταχύτητα και τη σφοδρότητα της φωτιάς, φαίνεται με μία πρόχειρη αυτοψία, ότι πιθανόν να οδήγησαν σε  αργοπορημένες αποφάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους προκάλεσαν τη βιβλική καταστροφή και τον άδικο χαμό τόσων συνανθρώπων μας.

Με λόγια δικά μου, για να γίνω και πιο κατανοητός!!! Η τοπική και χρονική σύγχυση των πολλών επικεφαλής και των επίσης αρμοδίων φορέων και θεσμών, ήταν για μένα τα αίτια αυτής της τραγωδίας, που έρχονται και προστίθενται στα αμέτρητα γιατί…. των συγγενών και των μαρτύρων της καταστροφής… που κάηκαν μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πρωτεύουσας!!!

Σύγχυση για την κατεύθυνση της φωτιάς… αλλά και πολλαπλή σύγχυση για το φόβο της ευθύνης… που θα στοχοποιούσε αυτόματα τον οιονδήποτε που θα λάμβανε άμεσα την απόφαση εκκένωσης των οικισμών, ως δράση - αντίδραση στο θερμικό κύμα που κατέβαινε με δύναμη και τρόμο προς την παραλιακή ζώνη.

Και ξέρετε γιατί?

Διότι η πρωτοβουλία λήψης και η γνωστοποίηση μιας τέτοιας πρωτόγνωρης για τα ελληνικά δεδομένα απόφασης,  που φαίνεται δεν είχε καν σχεδιαστεί ως πιθανό ενδεχόμενο… είναι σχεδόν σίγουρο, ότι θα είχε μετέπειτα «αρνητικό» σχολιασμό και πιθανό χλευασμό από τους «εξυπνάκηδες» των ΜΜΕ, την αντιπολίτευση και τις οργανωμένες συνδικαλιστικές ομάδες… σπανίως δε και από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Βλέπετε μαζί με τις φλόγες… φουντώνει και η συνωμοσιολογία για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών καθώς και τα κομματικά παιχνίδια για ανεπαρκής διαχείριση της κρίσης και προκήρυξη εκλογών!!!

Εμπρησμοί και κομματικά παιχνίδια ακόμη μία φορά σε βάρος των πολιτών!!!

Αλήθεια? Πως διαχειρίστηκε ο κρατικός παράγοντας και οι δημόσιοι φορείς την αποκτηθείσα εμπειρία και γνώση που προέκυψε από τον απολογισμό της δράσης στις φονικές πυρκαγιές του 2007?

Δεν έγινε ποτέ καταγραφή των δυνατοτήτων και των αδυναμιών, για να βελτιωθεί η αντίδραση και το μοντέλο της πρόβλεψης νέων εμπρησμών σε δασικές εκτάσεις που γλύτωσαν και παρέμειναν «πράσινες»?

Οι αναφορές πρώτων εντυπώσεων που αποτελούν το προπύργιο για τη διαχείριση της γνώσης, ελήφθησαν ποτέ υπόψη από τους αρμόδιους ή ακόμη και σήμερα αγνοούμε τη χρήση αυτών?

Ρώτησα με τρόπο κάποιους που είναι επαγγελματίες και πληρώνονται κάθε μήνα γι’ αυτό… και δεν ήξεραν!!!

Όταν λοιπόν η επαγγελματική ανεπάρκεια και ανευθυνότητα ορισμένων…συνυπάρχει με την κομματική υποτέλεια και συγκρούεται στον δρόμο με την ακραία ρεαλιστική πραγματικότητα… τα αποτελέσματα είναι ορατά και δυστυχώς επώδυνα, γιατί μόνο η εμπειρία και η γνώση θα σε οδηγήσουν σε ορθολογιστική αντίδραση στον πόλεμο της φωτιάς και όχι μόνο!!!!

Ο άσχετος και αμαθής ή ημιμαθής, δεν έχει γνώση του κινδύνου και η άγνοια σχεδιασμού και εφαρμογής ακόμη και απλών οδηγιών είναι το ίδιο επικίνδυνη ακόμη και με τον ίδιο τον εμπρηστή!!!

Όταν λοιπόν η χαμηλή νοημοσύνη συναντά την υποτιθέμενη γνώση χωρίς σκέψη, τότε ο ανυπέρβλητα αλαζόνας βλάκας που χειρίστηκε την όλη κατάσταση προσπαθεί να πείσει αρχικά τον εαυτό του πως είναι σωστός, ενήργησε χωρίς λάθη και μετέπειτα αυτή τη γελοιότητα που την αποκαλεί και μοναδική αλήθεια προσπαθεί με νύχια και με δόντια να την επιβάλει και στους υπόλοιπους!!! Θέλει να δείχνει αθώος, ενώ στην πραγματικότητα είναι ένα άθλιο κουτοπόνηρο πλάσμα αλλά θανάσιμα επικίνδυνο!!!

Γίνεται ? και όμως γίνεται!!!  Το ζήσαμε και το είδαμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες!!!

Για τη πρόσφατη βιβλική καταστροφή,  ασφαλώς και υπάρχουν τεράστιες ποινικές (και άλλες) ευθύνες των αρμόδιων και επιφορτισμένων κρατικών λειτουργών και οργάνων για τη διαχείριση και αντιμετώπιση οποιαδήποτε ακραίου φυσικού φαινομένου και πρέπει να αρχίσει ήδη η εκ νέου προετοιμασία για την αντιμετώπιση του επόμενου και του αμέσως επόμενου…

Για να πετύχει όμως η προετοιμασία πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεπτόμαστε και πλέον πρέπει :

-  Να περιμένουμε τις ασύμμετρες απειλές και να σχεδιάζεται η αντίδρασή μας.

- Να περιμένουμε και άλλους πιθανούς εμπρησμούς και να σχεδιάζεται το αδύνατο ως δυνατό και το ακατόρθωτο ως ένας ακόμη άθλος!!!

-  Να δοκιμάζονται τα μέσα και η δράση αυτών… από τη δοκιμή των σχεδίων και το «τρέξιμο» μοντέλων εξέλιξης πυρκαγιών σε παίγνια πρόβλεψης επέκτασης με βάση τις μετεωρολογικές συνθήκες, για να εφαρμοστεί ρεαλιστική κατάσβεση και να διευκολυνθεί η έγκαιρη λήψη μίας και μοναδικής απόφασης που θα ληφθεί κατόπιν εκτίμησης και πιθανής επανακτίμησης της τακτικής κατάστασης, για να μην θρηνήσουμε για ακόμη μία φορά αδικαιολόγητα ανθρώπινες απώλειες.

- Να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι ο δημόσιος υπάλληλος υπηρετεί τον πολίτη και όχι το ατομικό του συμφέρον (δωροδοκίες για παράνομες κτίσεις και νομιμοποιήσεις, κ.λπ) και την κομματική ταυτότητα που θα του προσφέρει απλόχερα προστασία σε περίπτωση λάθους

- Να επιλέγεται πάντοτε ο καλύτερος γι΄ αυτή τη δουλειά και όχι ο «δικός» μας που θα μπει σ΄ αυτή τη θέση.

- Να επιλέγεται ο ικανότερος για μια θέση ευθύνης και όχι ο γλείφτης, το κομματόσκυλο, ο οπαδός οργανωμένων συμφερόντων ή κρατών, ο συνεργάτης σε μίζες και κρυφές συναλλαγές.

Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η ηθική τάξη και η αλήθεια… και η κοινωνία θα αναγνωρίσει τις φιλότιμες προσπάθειες εκείνων που έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο, για να απομακρύνουν τους ανασφαλείς, τους φοβισμένους, τους δειλούς, τους βλάκες και όλους εκείνους που εκπέμπουν μια ψευδαίσθηση παντοδυναμίας, αλλά είναι πραγματικά φελλοί που συνήθως οικειοποιούνται τις δουλειές άλλων, για να προβληθούν και να πετύχουν τα δικά τους φιλόδοξα σχέδια.

Αλλά μέχρι εκεί…. γιατί υπάρχει και η θεία δίκη και εκεί ο ανθρώπινος παράγοντας απλά δεν υφίσταται, για να επηρεάσει την δυσμενή οριστική κρίση!!!

 

Νίκος Χαντιώνας

 


---> Ενημέρωση PamePreveza.gr:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με βάση κατηγορία: Άρθρα
Βαθμολογήστε το!
Rate this article:
5.0
Άρθρα και Σχόλια αναγνωστών

Το PamePreveza.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθογράφο - σχολιαστή. Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες. Το PamePreveza.gr, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ NEA