Αλ. Τσίπρας: Μόνιμα και αναπτυξιακού χαρακτήρα τα μέτρα - 13η σύνταξη, μείωση ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση και ενέργεια από φέτος

Αλ. Τσίπρας: Μόνιμα και αναπτυξιακού χαρακτήρα τα μέτρα - 13η σύνταξη, μείωση ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση και ενέργεια από φέτος
Ελλάδα, Οικονομία, 07 Μαΐου 2019 | 22:01
Πακέτο αναπτυξιακών μέτρων με μόνιμο και αναπτυξιακό χαρακτήρα παρουσίασε σήμερα ο πρωθυπουργός
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ


Πακέτο αναπτυξιακών μέτρων με μόνιμο και αναπτυξιακό χαρακτήρα παρουσίασε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι, είναι επεξεργασμένα, αντανακλούν το σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη νέα οικονομική πολιτική που ακολουθεί την έξοδο από τα μνημόνια και γι αυτό το πακέτο μέτρων θα ζητήσει αύριο την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στις 26 Μαΐου την ψήφο των πολιτών στις ευρωεκλογές.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι "δεν θα κάνω πολιτική στα μείζονα με βάση τις δημοσκοπήσεις. Πιστεύω και θα δώσω τη μάχη για μία νέα τετραετία τον Οκτώβριο, γιατί πιστεύω ότι έχουμε το δικαίωμα να κυβερνήσουμε με το δικό μας σχέδιο", σημειώνοντας ότι η πρώτη τετραετία ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού με τους εταίρους.

Η ανακοίνωση των μέτρων δεν ήταν και έκτακτη, ήταν προγραμματισμένη από καιρό, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι το σχέδιο βασίζεται στους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Είπε ο πρωθυπουργός εξηγώντας τα μέτρα: "Η χώρα και η οικονομία βρίσκονται σε πορεία ανάκαμψης. Βγήκαμε από τα μνημόνια μετά από οκτώ χρόνια προγραμμάτων.

Στην ΔΕΘ εξαγγείλαμε μία νέα οικονομική πολιτική. Η οικονομία έχει επιστρέψει για τρίτη χρονιά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχουμε εξασφαλίσει την φθηνότερη προσφυγή στις αγορές χρήματος. Πιάνουμε τους στόχους του προγράμματος που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους και τους υπερβαίνουμε κατά πολύ. Υπάρχει όμως μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που σήκωσε δυσανάλογα μεγάλο βάρος και δεν έχει αισθανθεί τα θετικά της εξόδου από την κρίση. Ήλθε η ώρα να γευτούν τους καρπούς των θυσιών όσοι σήκωσαν το βάρος της κρίσης".

Επιπλέον δημοσιονομικός χώρος

Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση "είχαν αφήσει τα δημόσια ταμεία άδεια, είχαν οργανώσει σχέδιο οικονομικής ασφυξίας, την λεγόμενη αριστερή παρένθεση. Τέσσερα χρόνια μετά διαθέτουμε πάνω από 31 δισ. ευρώ απόθεμα ρευστότητας πέρα από την δυνατότητα να δανειζόμαστε με χαμηλά επιτόκια. Τα μισά από αυτά τα 31 δισ. είναι το μαξιλάρι ασφαλείας, τα υπόλοιπα είναι από τους κόπους του ελληνικού λαού. Δεν σκοπεύουμε να τους ξοδέψουμε αλόγιστα, αλλά ούτε και να τους αφήσουμε ανεκμετάλλευτους. Θα τους επενδύσουμε στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Ένα μέρος 3,6 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Όχι μόνο ξεπληρώνουμε το χρέος μας αλλά εξοικονομούμε αρκετά ποσά από τους τόκους. Τα 11,5 δισ. ευρώ θα τα αξιοποιήσουμε για την οριστική έξοδο από τη κρίση. Ήδη ανοίξαμε ειδικό λογαριασμό στον οποίο θα κατατεθούν 5,5 δισ. ευρώ τις επόμενες ημέρες που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και κατατίθενται ως επιπλέον εγγύηση για τα επόμενα τρία χρόνια προς τους δανειστές μας ότι σε κάθε περίπτωση θα πάρουν τα χρήματα που έχουν συμφωνηθεί.

Την ίδια στιγμή μας δίνει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για ανασχεδιασμό, εμβάθυνση της οικονομικής πολιτικής. Η εκτίμησή μου είναι ότι το πακέτο των φιλοαναπτυξιακών μέτρων θα συμβάλλει σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και θα επιτρέψει να καλύπτεται ο στόχος των πλεονασμάτων χωρίς χρήση των δεσμευμένων χρημάτων. Θα έχουμε δηλαδή την δυνατότητα, χωρίς να παραβιάζουμε ούτε κατά ένα ευρώ τους στόχους που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους να σχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς του 2020 και μετά με πλεονάσματα μειωμένα κατά 1%. Ο σχεδιασμός θα τονώσει την ανάπτυξη και παράλληλα τα οφέλη από την ανάπτυξη να γίνουν αισθητά από τους πολλούς".

Πακέτα μέτρων για 2019 και 2020

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ για το 2018 τα μεγέθη ήταν μεγαλύτερα των αναμενομένων και πρόσθεσε ότι με βάση την εμπειρία των τελευταίων χρόνων και τους υπολογισμούς μας διαμορφώνεται 1,14 δισ. ευρώ δημοσιονομικός χώρος για το 2019. Για το 2020, επιπλέον του 1% διαμορφώνεται χώρος 800 εκατομμυρίων ευρώ ενώ για το 2021, ο δημοσιονομικός χώρος είναι 1,2 δισ. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι σε αυτόν τον χώρο προστίθεται επιπλέον 1% του ΑΕΠ από το 2020 και μετά.

Τα μέτρα που αφορούν το 2019 και θα εφαρμοστούν άμεσα και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 σε κάθε περίπτωση θα συμπεριληφθούν στα νομοθετήματα. Όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα, δεν θα είναι προσωρινά.

Για το 2019 το πακέτο αφορά το καλάθι του νοικοκυριού, την παραγωγή, την ρευστότητα των επιχειρήσεων και τους συνταξιούχους.

Στα άμεσα μέτρα εντάσσονται:

Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στην εστίαση και μετάταξη των τροφίμων από τον συντελεστή 24% στο 13%.

Θα έχουν άμεση επίπτωση στους επαγγελματίες αλλά και στα νοικοκυριά. Το κόστος τους θα είναι 260 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης εφαρμόζεται μείωση προστιθέμενης αξίας στην ενέργεια από το 13% στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6%. Αυτό αφορά κάθε νοικοκυριό αλλά και τις επιχειρήσεις.

Επίσης στα άμεσα μέτρα περιλαμβάνεται η κατανομή της 13η σύνταξης, συνολικού κόστους με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας που αντιστοιχεί στο λεγόμενο δώρο Πάσχα, 800 εκατομμύρια ευρώ. Θα είναι μία επιπλέον σύνταξη για την πλειοψηφία, αλλά θα μειώνεται για τις μεγαλύτερες συντάξεις.

Για το 2020 το πακέτο των μέτρων έχει κόστος 1,3 δισ. ευρώ. Τα μέτρα αφορούν το σύνολο των πολιτών αλλά σε κάθε περίπτωση έχουν φιλοαναπτυξιακό χαρακτήρα

Περιλαμβάνει από 1-1-2020 την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι 20.000 ευρώ και τη μείωση των συντελεστών για τα ανώτερα εισοδήματα. Ο συντελεστής του 5% για εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ θα γίνει 2%, ο συντελεστής του 6,5% θα μειωθεί στο 4%, ο συντελεστής 7,5% θα γίνει 6%

Προχωρούμε, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός από 1-1-2020 σε ένα μέτρο αναπτυξιακού χαρακτήρα, την αύξηση του συντελεστή απόσβεσης επενδύσεων στο 150% από 100% που είναι σήμερα και αφορά επενδύσεις σε βάθος πενταετίας.

Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης κατά 1% έτσι ώστε ο δημοσιονομικός χώρος του 2021 θα επισπεύσει την μείωση του συντελεστή στο 25%.

Προχωρούμε επίσης, είπε ο πρωθυπουργός, σε ένα μέτρο που αφορά τους νέους ανθρώπους και στον αγώνα να μειωθεί η ανεργία, στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών σε ποσοστό 80% για τους νέους μέχρι 25 ετών και 25% για νέους μέχρι 29 ετών. Αποτελεί κίνητρο για ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Επίσης από το 2020 μειώνεται ο μεσαίος συντελεστής ΦΠΑ στο 11% από 13% που είναι σήμερα. Σε αυτόν θα έχουμε τα τρόφιμα την εστίαση, το νερό, τα φάρμακα και μία σειρά υπηρεσίες. Σκοπός είναι η μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και τόνωσης της κατανάλωσης.

Ανακοίνωσε επίσης στοχευμένα μέτρα για τα νησιά αλλά και τους κατοίκους ορεινών περιοχών. Αυτά αφορούν φορολογικές μειώσεις για μόνιμους κατοίκους νησιού μέχρι πληθυσμό 3.100 κατοίκους. Επίσης είπε προχωράμε σε μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά μέχρι 1000 κατοίκους. Ακόμη, μέτρα μείωσης του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης για ορεινές περιοχές, καθώς και μέτρα για τους συνεταιρισμένους αγρότες.

Από 1-1-2020 εφαρμόζεται μέτρο για τους δανειολήπτες η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων της αποπληρωμής των δανείων, κάτι που συνιστά επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών.

Κλείνοντας είπε ότι είναι ένα πακέτο επεξεργασμένων μέτρων για να διαμορφώσουμε όρους διατηρήσιμης ανάπτυξης. Αυτά αποτελούν το σχέδιο όχι μόνο για σήμερα αλλά για την επόμενη τετραετία, για την Ελλάδα των πολλών. Είναι ενέργειες με σχέδιο και με πολλή δουλειά. Αυτό παρουσιάζουμε και γι αυτό το σχέδιο ζητούμε την ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή τις επόμενες ημέρες και γι αυτό ζητούμε και την ψήφο των πολιτών στις ευρωεκλογές και στις εκλογές.

Δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο

Ειδικά για το αφορολόγητο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι έχουμε ήδη καταθέσει στις Βρυξέλλες τον σχεδιασμό μας για το 2020 δίχως τη μείωση. Η αντιπολίτευση προσπαθεί να διαρρήξει ανοικτές πόρτες με την τροπολογία που κατέθεσε, όπως έκανε και με τις συντάξεις. Δεν θα υπάρξει μείωση.

Αναφερόμενος στα πρωτογενή πλεονάσματα είπε ότι εμείς βρήκαμε πλεονάσματα 4,2%. Μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση πετύχαμε 3,5%. Καταφέραμε να δείξουμε ότι υπάρχει ένας τρίτος δρόμος, από τον δρόμο της υποταγής, της απόλυτης σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας και ακραίας λιτότητας και από την άλλη μίας πολιτικής ελλειμμάτων. Δείξαμε ότι υπάρχει και ένας δρόμος εξορθολογισμού με λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη. Και αυτό προτείνουμε και για τη Ευρώπη.

Σε ερώτηση γιατί τώρα η ανακοίνωση των μέτρων και ότι αποσκοπούν σε εκλογικά οφέλη είπε ότι "δεν έχουμε εθνικές εκλογές, έχουμε ευρωεκλογές. Αποφασίζουμε με σχέδιο να εξαντλήσουμε την τετραετία. Ο σχεδιασμός έχει μακρό χρόνο, και δεν είναι μέτρα εφάπαξ. Θα ίσχυε το επιχείρημα αν δίναμε κάτι εφάπαξ, δηλαδή, πάρτε κάτι τώρα γιατί έρχονται εκλογές. Οι εκλογές είναι στον πολιτικό χρόνο. Η ανακοίνωση των μέτρων συμπίπτει με την πλήρη αναγνώριση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αναβαθμίζεται διεθνώς, εξασφαλίζει φθηνό δανεισμό.

Αν τώρα τα μέτρα αυτά συντείνουν στο να κερδίσουμε τις εκλογές είναι και αυτό στους στόχους μας είπε με χιούμορ.

Συνολικότερα εκτίμησε ότι οι αγορές θα αντιδράσουν θετικά ενώ σε σχέση με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είπε ότι "αν εκλεγεί ο φίλος του κ. Μητσοτάκη ο κ. Βέμπερ που είναι βαθιά ανθέλληνας θα διαμορφωθούν συσχετισμοί δυσμενέστεροι των σημερινών".

Σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης διεκδικεί μείωση των πλεονασμάτων έναντι αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, που συμφωνούν με τις εμμονές του ΔΝΤ που είναι οι προτάσεις της ΝΔ σήμερα. Ξεκαθάρισε ότι εμείς δεν ερχόμαστε να παραβιάσουμε την συμφωνία με τους εταίρους.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ευαισθησία για τους συνταξιούχους

Για τα περί λαϊκισμού στην 13η σύνταξη που τον κατηγόρησε ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι για το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων δίνεται ολόκληρη η σύνταξη. Μέχρι το 2010 ήταν 14 συντάξεις. "Για τον λαϊκισμό δεν θα ήθελα σήμερα να απαντήσω, θα έχω την ευκαιρία στην Βουλή στις επόμενες ημέρες. Όσο για τον λαϊκισμό δεν είναι λαϊκισμός να έχουν την δυνατότητα αυτοί που έκαναν θυσίες να πάρουν πίσω ένα μέρος από αυτά που έχασαν. Φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ιδιαίτερη ευαισθησία.

Δεν διαμορφώνω την καμπάνια της αντιπολίτευσης

Σε ερώτηση για το αν η πολιτική συζήτηση θα επικεντρωθεί στα μείζονα ζητήματα ή στα κότερα και στις αψάδες κάποιου υπουργού απάντησε ότι "δεν είμαι εγώ αυτός που σχεδιάζω την καμπάνια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εμείς θα μιλήσουμε με επιχειρήματα, θέλουμε να συζητήσουμε τα μεγάλα, για τις ευρωεκλογές και για κρίσιμα θέματα. Οι πολίτες όμως μπορούν να κρίνουν και κρίνουν και την ατζέντα που επιλέγει το κάθε κόμμα".

Τέλος διευκρίνισε ότι δεν είναι προεκλογική περίοδος με την στενή έννοια αφού οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου του συγκροτήματος Μαρινάκη που μίλησε για Βέρτιγκο, είπε ότι "το Βέρτικο το έχετε από τότε που αγόρασε την εφημερίδα σας ο κ. Μαρινάκης, μία εφημερίδα που ήταν στην κεντροαριστερά αλλά έκτοτε έχει μένος εναντίον μας. Όσο για το σύνθημα δεν θα μας το κλέψει ο κ. Μητσοτάκης.

Σε σχέση με τις προσεχείς ευρωεκλογές είπε ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος που είναι αναποφάσιστοι και θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή. Δεν θα κάνω πολιτική στα μείζονα με βάση τις δημοσκοπήσεις. Πιστεύω και θα δώσω τη μάχη για μία νέα τετραετία γιατί έχουμε το δικαίωμα να κυβερνήσουμε με το δικό μας σχέδιο.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


---> Ενημέρωση PamePreveza.gr:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με βάση κατηγορία: Ελλάδα, Οικονομία
Βαθμολογήστε το!
Rate this article:
No rating
Άρθρα και Σχόλια αναγνωστών

Το PamePreveza.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθογράφο - σχολιαστή. Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες. Το PamePreveza.gr, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Theme picker

Theme picker