Πετρόπουλος: Ρύθμιση σε έως και 120 δόσεις για οφειλές άνω των €3.000

Πετρόπουλος: Ρύθμιση σε έως και 120 δόσεις για οφειλές άνω των €3.000
Ελλάδα, Οικονομία, 09 Μαΐου 2017 | 12:39
Η οφειλή προς τα ασφαλιστικά ταμεία σήμερα αγγίζει σήμερα τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ


Ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία ακόμα και για χρέη κάτω των 3000 ευρώ προωθεί το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για τα κόκκινα δάνεια: «Αυτά τα ποσά θα ρυθμίζονται μέχρι 36 δόσεις, ενώ τα πάνω από 3.000 ευρώ έως και σε 120 δόσεις. Ταυτόχρονα θα δοθεί η δυνατότητα η ρύθμιση να μην χάνεται ακόμη και αν την απολέσει κανείς για 3 μήνες.»

Διευκρίνισε επίσης ότι θα υπάρξουν κριτήρια για να υπαχθεί κάποιος σε μία από τις έξι κλίμακες που θα δημιουργηθούν με παραμέτρους το χρέος, τις δόσεις και την έκπτωση, καταλήγοντας «δε θα ισχύουν οι 120 δόσεις και για αυτόν που έχει να πληρώσει, γιατί έτσι ουσιαστικά θα τον «δανείζαμε». Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής θα υπάρχει πλήρης διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων.

Η οφειλή προς τα ασφαλιστικά ταμεία σήμερα αγγίζει τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σχετικά με την απαλλαγή των στελεχών του Δημοσίου και των τραπεζών από την ποινική ευθύνη ο κ. Πετρόπουλος τόνισε: «Δεν μιλάμε για ποινική απαλλαγή. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκείνο που προβλέπεται είναι μία διαδικασία, ώστε εκεί που προκύπτει αμφιβολία για την ορθότητα της επίλυσης των χρεών θα υπάρχει δυνατότητα ελέγχου ώστε η λύση που θα επιλέγεται να είναι ικανοποιητική και για το Ταμείο και να μπορεί να πληρωθεί από τον οφειλέτη. Δηλαδή να υπάρχει καλή απόδοση χωρίς φόβο για τον υπάλληλο.»

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο κ. Τάκης Καλόφωνος, Χρηματοικονομικός Σύμβουλος Καταναλωτών (ΕΝΚΕ), τόνισε ότι σήμερα το 35% των «κόκκινων» δανειοληπτών είναι άνεργοι. Ο μέσος δανειολήπτης έχει 4,43 δάνεια και η μέση οφειλή του είναι 94.000 ευρώ

Στην ΕΝΚΕ από το 2010 καταγράφηκαν με τρία μεγάλα «κόκκινα» κύματα :

-2011 : «Σκάνε» οι λεγόμενες κάρτες-ακορντεόν
-2012: Δίπλα στις κάρτες, φουντώνουν τα στεγαστικά
-2013: Άνοδος των στεγαστικών, οι κάρτες περιορίζονται στο 10%.

Ανησυχητικά στοιχεία παράθεσε και ο κ. Μάριος Μπάχας, Νομικός Σύμβουλος της Attica Bank, επισημαίνοντας: «Το ιδιωτικό χρέος είναι 240 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ υπάρχουν δεσμεύσεις λογαριασμών, 800 με 1000 την ημέρα- ανέφερε. Όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες  είναι 95,29 δισ. ευρώ και αφορούν 4 εκατομμύρια οφειλέτες, από τους οποίους 850.000 βρίσκονται μπροστά σε αναγκαστική πληρωμή που επίκειται και για άλλο 1,6 εκατομμύριο φορολογούμενους.

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του κ. Ν. Γεωργακόπουλου, Καθηγητή Έρευνας Stern School of Business N.Y., ο οποίος ανέφερε την προσωπική του εμπειρία, τονίζοντας: «Προ κρίσεως, ρώτησα τον Νουριέλ Ρουμπινί τι να κάνω αν επιστρέψω στην Ελλάδα. Με είχε συμβουλεύσει να ασχοληθώ με τις τράπεζες, γιατί όταν θα μεταφερθεί η κρίση των ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ στην Ελλάδα, η χώρα μας θα καταρρεύσει. Εάν δεν λειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα, χρηματοδοτώντας βιώσιμες επιχειρήσεις, το πρόβλημα των κόκκινων δανείων δεν θα λυθεί ποτέ. Πρέπει να βελτιωθεί και ο κοινωνικός πλούτος, ώστε να αντιμετωπιστεί και το θέμα της ανεργίας».

Για τα δάνεια των τραπεζοϋπαλλήλων μίλησε ο κ. Βαγγέλης Βότσης, Τραπεζικό Στέλεχος, επισημαίνοντας: «Το 98,5% από τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζικών υπαλλήλων είναι εξυπηρετούμενο. Αν αναζητούμε τα αίτια, π.χ. τα μετοχοδάνεια δόθηκαν μετά από πιέσεις της εργοδοσίας των τραπεζών, με το πιστόλι στον κρόταφο των υπαλλήλων. Στη «χρυσή» εποχή, εκταμιεύαμε δάνεια επαγγελματικής στέγης με 28% επιτόκιο. Τριπλασιάστηκαν τα τραπεζικά δάνεια, από το 2004 έως το 2009 και έφτασαν τα 76 δισ. ευρώ το 2009. Σήμερα, η όποια ανάλυση πρέπει να ξεκινήσει από τον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών. Αλλοίμονο αν δημιουργήσουμε επιπλέον πρόβλημα στον ενήμερο πελάτη. Πρέπει να δούμε ποιος είναι σε πραγματική αδυναμία να πληρώσει και ποιός είναι κακοπληρωτής. Αδυνατώ να καταλάβω πώς με εισόδημα 80.000 ευρώ το χρόνο, υπήχθησαν άνθρωποι στο νόμο «Κατσέλη». Το 48% των καθυστερήσεων στα στεγαστικά δάνεια προέρχεται από 11.000 φυσικά πρόσωπα.

Για τις φουσκωμένες οφειλές προς τις ΔΟΥ μίλησε ο κ. Απόστολος Αλωνιάτης ,Φοροτεχνικός, επισημαίνοντας : « Τον Φεβρουάριο του 2010, οι Εφορίες είχαν 54,3 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα που ξεκινούσαν από το 1976. Μέχρι το 2016, προστέθηκαν άλλα 40 δις. φτάσαμε στα 95,6 δις. ληξιπρόθεσμα, από τα οποία όσα αφορούν χρέη ως το 2009, δεν αναμένεται να εισπραχθεί τίποτα, γιατί δεν υπάρχουν οι εταιρείες που τα χρεώθηκαν. Σημειώστε μόνο πόσο «φουσκωμένες» είναι αυτές οι οφειλές, από τα πρόστιμα που βεβαίωσαν σε αυτές τις εταιρείες, εφοριακοί, παίρνόντας μπόνους! Περισσότερα πρόστιμα, μεγαλύτερο μπόνους! Αλλά και σήμερα, εταιρεία που λειτούργησε μετά το 2009, επέζησε για 1,5 χρόνο, «έγραψε» 2,1 εκατομ. τζίρο και χρεώθηκε σε φορολογικό έλεγχο 6,5 εκατομ. ευρώ. Και δεν είναι μόνο τα χρήματα που χάνονται, είναι και φόροι που δεν πληρώθηκαν γιατί δεν προβλέπονται, όπως τα επισκευαστικά που έδιναν οι τράπεζες μαζί με τα στεγαστικά και δεν φορολογούνταν.

 

 

 

Πηγή: newmoney.gr


---> Ενημέρωση PamePreveza.gr:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με βάση κατηγορία: Ελλάδα, Οικονομία
Βαθμολογήστε το!
Rate this article:
No rating
Άρθρα και Σχόλια αναγνωστών

Το PamePreveza.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθογράφο - σχολιαστή. Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες. Το PamePreveza.gr, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ NEA

Πρέβεζα: Τον έπιασαν με ηρωίνη
Τοπικά Νέα, Κοινωνία 14|06|19

Πρέβεζα: Τον έπιασαν με ηρωίνη