Μπορούμε να διαλέγουμε το καλύτερο;;; - Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Μπορούμε να διαλέγουμε το καλύτερο;;; - Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος
Άρθρα, 09 Μαρτίου 2019 | 10:00
Γι αυτό μακάρι να γίνει κοινωνικό αγαθό και εθνική προτεραιότητα η πλήρης δημόσια και ατομική υγεία
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ


Εισαγωγή
Μέσα σε όλα τα τρέχοντα (όπως την εορτή της Γυναίκας: να τις χαιρόμαστε όλες…), την Καθαρή Δευτέρα, τη Σαρακοστή, κλπ έχουμε και τους ανεπιθύμητους θανάτους…

Μια ακόμη οικογενειακή φίλη μόλις 56 ετών «έφυγε» για πάντα. 

Μας υποχρεώνει να μιλήσουμε για το πιο  σημαντικό πράγμα στον κόσμο: Την Υγεία μας…

Αυτό θα κάνουμε σήμερα….

Ο Χριστόφορος Κολόμβος…
Το έχω γράψει και άλλες φορές, γιατί δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, μαθηματικοί, αρχιτέκτονες, δραματουργοί κλπ, ΔΕΝ γνώριζαν το τσιγάρο και τον καπνό.

Ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Πυθαγόρας, ο Φειδίας, ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης, και τόσοι άλλοι ΔΕΝ χρειάστηκε να εισπνέουν νικοτίνη για να δημιουργήσουν τα μοναδικά αριστουργήματα που θαυμάζει ακόμη η ανθρωπότητα.

Αλλά και οι μεγάλοι δημιουργοί της Αναγέννησης, όπως Μιχαήλ Άγγελος,  Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Ραφαήλ, Τιτσιάνο, Μποτιτσέλι, Τιντορέτο, Ουτσέλο, Μπελίνι, ο δικός μας Δομίνικος Θεοτοκόπουλος και πολλοί ακόμη ΔΕΝ είχαν καμιά επαφή με τον καπνό και το τσιγάρο.

Ο καπνός (και άλλα προϊόντα) μας ήρθαν μετά την ανακάλυψη της Αμερικής που έγινε το 1492 από τον Χριστόφορο Κολόμβο (1451-1506).

Το γεγονός είναι ότι το φυτό που ονομάζεται «νικοτιανή ρούστικα» σχετικά πρόσφατα ήρθε στην Ευρώπη, καλλιεργήθηκε, και αποτέλεσε την πρώτη ύλη της καπνοβιομηχανίας που με αμέτρητες διαφημιστικές καταχωρήσεις «επέβαλε» το τσιγάρο σε άντρες και γυναίκες.

… Και οι συνέπειες

Οι συνέπειες του τσιγάρου και του καπνίσματος είναι σήμερα πολύ γνωστές και απολύτως τεκμηριωμένες επιστημονικά.

Τις ξέρουν όλοι οι πνευμονολόγοι σε όλο τον κόσμο, και τις διαπιστώνουν κάθε μέρα τα πνευμονολογικά τμήματα των νοσοκομείων με τις αμέτρητες απώλειες νέων σε ηλικία ανθρώπων.

Τις ξέρουν όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου. Γι αυτό και  διοργανώνουν  αντικαπνιστικές εκστρατείες, γι αυτό και κάνουν μεθοδική προσπάθεια στα σχολεία για να ΜΗΝ αρχίσουν το κάπνισμα τα νέα παιδιά.

Γι αυτό όλα τα πακέτα τσιγάρων γράφουν αντικαπνιστικά κείμενα.

Φυσικά έχουν και νόμους για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς  χώρους για δυο λόγους:

Α) Για να καπνίσουν λιγότερα τσιγάρα ανά ημέρα οι ίδιοι οι καπνιστές, άρα να κάνουν καλό στην υγεία τους, και 

Β) Για να προστατευθούν οι παθητικοί καπνιστές, μικροί και μεγάλοι, άντρες και γυναίκες.

Να σημειώσω ότι οι νόμοι αυτοί τηρούνται και εφαρμόζονται αυστηρά και απαρέγκλιτα.

Στην Ελλάδα αντικαπνιστική εκστρατεία ΔΕΝ κάνουμε.

Στα σχολικά βιβλία ΔΕΝ έχουμε αντικαπνιστικά κείμενα.

Με τους νόμους υπάρχει ασάφεια. Ο πρώτος αντικαπνιστικός νόμος υπογράφτηκε το 1856 από τον Όθωνα και την Αμαλία.

Ο επόμενος από τον υπουργό υγείας και γιατρό Σπύρο Δοξιάδη (1917-1991), που είναι ο πρώτος που ξεκίνησε αντικαπνιστική εκστρατεία το 1978. Το σύνθημα ήταν: «Τσιγάρο ή υγεία; Διαλέξτε…»

Σε κάποιες πόλεις, όπως τα Τρίκαλα, οι αντικαπνιστικοί νόμοι εφαρμόζονται. σε κάποιες άλλες όχι.

Η ατυχία είναι ότι σήμερα έχουμε υπουργό υγείας που είναι φανατικός καπνιστής που καπνίζει και σε κλειστούς χώρους!

Αποτέλεσμα; Χιλιάδες θάνατοι κάθε χρόνο, αμέτρητων νέων ανθρώπων. Άδικοι, αδικαιολόγητοι, απαράδεκτοι…

Οικονομικά δεδομένα
Έχουν γίνει πολύ αναλυτικές μετρήσεις.

Από τη μια μπήκαν τα έσοδα – κέρδη από το κύκλωμα καπνός – τσιγάρο: Γεωργία, βιομηχανία, εργαζόμενοι, διανομείς, φορολογία, κλπ.

Από την άλλη μπήκαν οι ζημίες – δαπάνες: Ημέρες άδειας και νοσηλείας λόγω ασθενειών από το τσιγάρο, έξοδα για εγχειρήσεις, κηδείες, πρόωροι θάνατοι κλπ.

Βγήκε ότι όλο το κύκλωμα αυτό είναι αρνητικό, ζημιογόνο, παθητικό για την Εθνική οικονομία. Δηλ. από το τσιγάρο ΚΑΙ αρρωσταίνουμε, ΚΑΙ το πληρώνουμε υπερβολικά σαν εθνική οικονομία.

Επομένως το τέλειο θα ήταν κανένας Έλληνας να μην καπνίζει ούτε ένα τσιγάρο. Θα είχαμε κέρδος και υγείας και Εθνικής οικονομίας.

Ναρκωτικά
Δυστυχώς μετά τις εθιστικές ουσίες του τσιγάρου, που κάνουν δύσκολη τη διακοπή καπνίσματος, κάποιοι περνάμε και σε πιο σκληρές εξαρτησιογόνες ουσίες. Τα ναρκωτικά.

Και εδώ τα σωστά κράτη κάνουν πολιτικές απεξάρτησης, για να λυτρωθούν οι νέοι από το ανεξέλεγκτο πάθος, να ενταχθούν κανονικά στην κοινωνία και να γίνουν χρήσιμα άτομα.

Επιπλέον έχουν και αυστηρές ποινές για τους χρήστες, τους εμπόρους, τους διακινητές των ναρκωτικών κλπ.

Η γνωστή Ελληνίδα που συνελήφθη με 2,6 κιλά ναρκωτικών στην Κίνα κινδυνεύει με μεγάλη ποινή φυλάκισης. Και στην Κίνα αυτό σημαίνει ότι ΔΕΝ θα ξαναδεί την εξώπορτα των φυλακών μέχρι να λήξει η ποινή…

Εδώ στην Ελλάδα κάποιοι σκέφτονται διαφορετικά.

Πραγματικά «μας άνοιξε τα μάτια» μια πολύ κατατοπιστική ανακοίνωση του Συλλόγου των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πρέβεζας.

Στην ανακοίνωση αυτή διαβάσαμε ότι η κυβέρνηση έχει φέρει νομοσχέδιο με το οποίο σκοπεύει να ιδρύσει «Χώρους εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών ουσιών», τους οποίους θα διαχειρίζονται ιδιώτες, ΜΚΟ, και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Δηλ. φανταστείτε κάτι σαν ξενοδοχείο σε μια απομονωμένη περιοχή, όπου οι χρήστες θα μπαίνουν και θα παίρνουν ελεύθερα ότι ναρκωτικό θέλει ο καθένας.

Δηλ. τα νιάτα μας που παρασύρθηκαν, αντί να τα βοηθήσουμε να απεξαρτηθούν, να γυρίσουν στην κοινωνία κλπ, θα βρίσκονται μαστουρωμένα σε «ξενοδοχεία για απόβλητους της ζωής» από τα οποία κάποιοι θα κερδοσκοπούν.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στη συγκλονιστική του ανακοίνωση μιλάει για πρωτοφανή πράγματα που δεν συμβαίνουν σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου. Και ζητάει να αποσυρθεί το νομοσχέδιο…

Φυσικά εγώ σαν εκπαιδευτικός και πατέρας 3 παιδιών ταυτίζομαι απολύτως με το Σύλλογο και θα ήθελα οι νέοι να βγουν και να παλέψουν σε μια κοινωνία υγιών και δημιουργικών ανθρώπων.

Για να βελτιώσουν και τους εαυτούς τους και όλη την Ελληνική κοινωνία.

Δεν διανοούμαι να προγραμματίζουμε Ιδρύματα που θα φιλοξενούν ναυάγια της ζωής.

Επίλογος
Επειδή κάποιοι από την κυβέρνηση χαρακτηρίζονται ως «αριστεροί» σημειώνω ότι σε καμιά «πρώην αριστερή» χώρα, όπως Κίνα, Ρωσία, Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ ΔΕΝ υπάρχουν παρόμοια ιδρύματα.

Παντού οι κυβερνήσεις θέλουν οι νέοι να σκέφτονται χωρίς ουσίες στο μυαλό τους, να αποφασίζουν με νηφαλιότητα για το μέλλον τους, να επιλέγουν το καλύτερο για αυτούς και την κοινωνία, κλπ.

Ο στόχος κάθε σωστής κοινωνίας είναι να θεραπεύει, να αποτοξινώνει, να κάνει απεξάρτηση. Δεν είναι να παραδίδει τους εξαρτημένους ως μόνιμη πελατεία κάποιων «κυκλωμάτων».

Παλιά ακούγαμε ότι σπαταλήθηκαν περιουσίες σε χορεύτριες, τραγουδίστριες, ηθοποιούς κλπ. Πάμε να θεσμοθετήσουμε κάτι παρόμοιο για τα ναρκωτικά;

Γι αυτό μακάρι να γίνει κοινωνικό αγαθό και εθνική προτεραιότητα η πλήρης δημόσια και ατομική υγεία…

Σήμερα δεν μιλήσαμε καθόλου για υποψήφιους πολιτικούς και πολιτική. 

Αν κάποια άτομα ή ένας λαός ΔΕΝ μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στην υγεία και στη νόσο, πώς θα επιλέξουν τους καλύτερους πολιτικούς;

Ευχόμαστε καλό και αναίμακτο Τριήμερο, Καλή Σαρακοστή και με το καλό να φτάσουμε όλοι στην Ανάσταση…

 

Κυτίνος Ευάγγελος


---> Ενημέρωση PamePreveza.gr:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με βάση κατηγορία: Άρθρα
Βαθμολογήστε το!
Rate this article:
No rating
Άρθρα και Σχόλια αναγνωστών

Το PamePreveza.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθογράφο - σχολιαστή. Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες. Το PamePreveza.gr, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Theme picker

Theme picker

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ