Καλή Χρονιά το 2019 - Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Καλή Χρονιά το 2019 - Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος
Άρθρα, 29 Δεκεμβρίου 2018 | 15:15
Βλέπετε για τους Σκανδιναβούς η «ειρήνη» είναι κάτι αυτονόητο, ενώ για εμάς στα Βαλκάνια, η «ειρήνη» είναι μια διαρκής ευχή
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ


Εισαγωγή
Τις τελευταίες μέρες του χρόνου πρωταγωνιστεί στη ζωή μας ο Άγιος Βασίλης και τα σχετικά έθιμα.

Φέτος ο Δεκέμβρης μπήκε με μια είδηση από την Αμερική. Μια δασκάλα απολύθηκε από το σχολείο της γιατί μέσα στην τάξη είπε στους εξάχρονους μαθητές της ότι «ο Άγιος Βασίλης ΔΕΝ υπάρχει, οι τάρανδοι ΔΕΝ πετάνε, τα έλκηθρα είναι ανύπαρκτα», κλπ.

Ο διευθυντής του σχολείου την απόλυσε με τη δικαιολογία ότι «κατάστρεψε τη μαγεία των εορτών από μικρά παιδιά».

Μπορούμε να σκεφτούμε τι θα συνέβαινε αν ένας εκπαιδευτικός σε Ισλαμική χώρα έλεγε στους μαθητές του ότι ο Αλλάχ ΔΕΝ υπάρχει;

Επειδή με παρέα φίλων είχαμε σχετικό προβληματισμό, ας καταθέσω την άποψή μου....

Μια άποψη
Αν κάποιος στο σπίτι του ΔΕΝ έχει τηλεφωνική συσκευή, δεν έχει αποκαταστήσει “γραμμή σύνδεσης” με κάποιο πάροχο όπως ονομάζονται, τότε ΔΕΝ μπορεί να υποδεχθεί τηλεφωνήματα. Άρα για αυτόν η τηλεφωνική επικοινωνία είναι ανύπαρκτη.

Αν κάποιος στο σπίτι του ΔΕΝ έχει κεραία και συσκευή τηλεόρασης, τότε δεν μπορεί να δει τηλεοπτικά προγράμματα. Άρα για αυτόν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που μας φέρνουν τα προγράμματα τηλεόρασης είναι ανύπαρκτα.

Με τον ίδιο συλλογισμό, για να μπορέσει κάποιος να αποδεχθεί, την παρουσία του Αϊ- Βασίλη, χρειάζεται ένα σύνολο προαπαιτούμενων στοιχείων που δεν τα έχουν όλοι.

Επί παραδείγματι δεν τα έχουν οι κάτοικοι της κεντρικής Αφρικής που λατρεύουν ακόμη τα τοτέμ, τα ποτάμια, τα ηφαίστεια, κλπ.

Έτσι για κάποιους ο Αϊ- Βασίλης είναι υπαρκτός και περνάει κάθε χρόνο από τη ζωή τους και για κάποιους είναι ανύπαρκτος. Τόσο απλό...

Α! και οι μεν και οι δε συνεχίζουν τη ζωή τους κανονικά...

Παράδειγμα: Εμάς τους Έλληνες του σήμερα, μας απασχολεί αν ο Βούδας ήταν "φωτισμένος", Θεός, άνθρωπος, θεάνθρωπος, φιλόσοφος, μύστης κλπ; Όχι... Άλλους όμως, κι αυτοί είναι πολλά εκατομμύρια πιστών του, τους απασχολεί...

Τα έθιμά μας
Εμείς οι παλιότεροι που μεγαλώσαμε σε μεγάλες οικογένειες με παππούδες και γιαγιάδες, που ακούσαμε ιστορίες και παραμύθια, που είδαμε γιορτές και πανηγύρια, που γευτήκαμε παραδοσιακά φαγητά και εδέσματα, αυτές τις μέρες τα ξαναθυμόμαστε...

Και τα ξανασυζητάμε, γιατί πάντα μιλούσαμε μεταξύ μας. Δεν μας απομόνωνε η χρήση του κινητού τηλεφώνου, όπως βλέπουμε σήμερα να συμβαίνει γύρω μας. Π.χ. 4 άνθρωποι σε ένα τραπέζι, 4 κινητά σε χρήση, και όλοι αμίλητοι επί ώρες...

Ας θυμηθούμε λοιπόν μερικά πατροπαράδοτα πρωτοχρονιάτικα έθιμα.

Η βασιλόπιτα
Είναι τόσο αποδεκτή που την κόβουμε μέχρι και το τέλος Μαρτίου!

Συνδέεται με τον Μέγα Βασίλειο, όταν ήταν επίσκοπος Καισαρείας.

Λέγεται ότι κάποιος έπαρχος του ζήτησε να συγκεντρώσει όλα τα χρυσαφικά από τους κατοίκους για να του τα παραδώσει. Όταν τα χρυσαφικά συγκεντρώθηκαν ο έπαρχος άλλαξε γνώμη.

Είπε να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες και ο Μέγας Βασίλειος έπρεπε να κάνει τη διανομή.

Επειδή δεν ήξερε ποιος παρέδωσε τι, έβαλε τα χρυσαφικά σε ζυμάρι, τα έψησε και τα μοίρασε στους πιστούς. Με ανεξήγητο και θαυματουργό τρόπο στα κομμάτια που διανεμήθηκαν ο καθένας πιστός βρήκε το δικό του αντικείμενο.

Η βασιλόπιτα λοιπόν με το χρυσό νόμισμα φέρνει τύχη και στον τυχερό αλλά και σε όλους τους ομοτράπεζους.

Το ρόδι
Κάποιος βιολόγος είπε ότι το εσωτερικό του ροδιού είναι χωρισμένο σε 12 «διαμερίσματα» (μήνες) και περιέχει 365 σποράκια. Άρα ένα για κάθε μέρα του χρόνου. Από τότε «σπάμε ρόδι» για να είναι κάθε μέρα του έτους γλυκιά, καρπερή, όμορφη.

Το ποδαρικό
Παλιότερα και στα σπίτι και στα καταστήματα υπολόγιζαν το ποδαρικό, το χερικό, το γούρι, κλπ. Πρόσεχαν λοιπόν πολύ ποιος θα είναι ο πρώτος επισκέπτης την Πρωτοχρονιά, για να πάει και όλος ο χρόνος καλά.

Συνήθως έβαζαν ένα μικρό παιδί να τους κάνει ποδαρικό...

Ας προσέξουμε κάτι. Σε όλες τις παρελάσεις λέγοντας «ένα» εννοούμε το αριστερό πόδι και με αυτό ξεκινάμε το βάδισμα, με αυτό κάνουμε αρχή.

Όμως στο ποδαρικό του νέου έτους μπαίνουμε με το δεξί πόδι... Τι να κάνουμε... έθιμα είναι αυτά...

Η τύχη
Η κάθε νέα χρονιά θέλουμε να είναι καλότυχη, για αυτό και δοκιμάζαμε την τύχη μας σε πολλά επίπεδα.

Πριν μερικές δεκαετίες «στηρίζαμε» το Λαχείο Συντακτών, που μοίραζε σπίτια, αυτοκίνητα, μετρητά, κλπ. Το κατάργησε η χούντα, μετά το 1967.

Κάποτε παίζαμε χαρτιά, με συνηθέστερο το «τριανταένα» σε οικογενειακό επίπεδο και μικρά ποσά.

Τα παιδιά παίζαμε και «κορώνα – γράμματα» σε επίπεδο δραχμής ή δίδραχμου που το λέγαμε και δίφραγκο. «Τέρμα τα δίφραγκα» φώναζαν οι εισπράκτορες στα λεωφορεία...

Επίσης δοκιμάζαμε την τύχη μας με ένα μικρό σβουράκι, «το πάρτα όλα».

Όλα αυτά σε επίπεδο οικογένειας, σε επίπεδο συγγενών και φίλων και όχι επισημότητες όπως τα μεταγενέστερα καζίνο στα οποία χάθηκαν περιουσίες.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν και τοπικά έθιμα, όπως π.χ. οι Μωμόγεροι στη Μακεδονία που δίνουν έντονο τοπικό χρώμα στην αλλαγή του χρόνου.

Ας μην ξεχνάμε ότι εμείς οι Χριστιανοί εορτάζουμε την αρχή του Σωτήριου έτους 2019, μετρώντας από τη γέννηση του Σωτήρα Χριστού.

Άλλες θρησκείες έχουν άλλη χρονιά, σαν αριθμό, και την αρχίζουν σε άλλο σημείο του έτους. Π.χ. Για τους Μωαμεθανούς η αρχή μέτρησης είναι η 1η Ιουλίου 622 μ.Χ. Δηλ. Έχουν έτος 1396.

Μερικά θετικά
Κάποιοι ασφαλώς θα κάνουν απολογισμό του έτους που έφυγε για να βρουν τα «συν» και τα «πλην».

Επιτρέψτε μου να σχολιάσω μερικά θετικά, από τη σκοπιά μου.

-Στη Νιγηρία μέσα στα 30 τελευταία χρόνια φυτεύτηκαν 200 εκατομμύρια δέντρα, αριθμός πρωτοφανής στην οικολογική ιστορία της Αφρικής.

-Οι Ρώσοι πολίτες μείωσαν το κάπνισμα και τα ποτά κατά 20% από το 2012.

-Πριν 10 χρόνια σε όλο τον κόσμο παράγονταν 8 Γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας. Σήμερα παίρνουμε περισσότερα από 1.000 Γιγαβάτ ενέργειας από τον Ήλιο και τον αέρα (ηλιακά και αιολικά πάρκα).

-11 Ευρωπαϊκές χώρες είτε έκλεισαν τελείως τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη και άνθρακα, είτε ανακοίνωσαν ότι θα τις κλείσουν σε πολύ λίγα χρόνια.

-Πριν 4 χρόνια η Κίνα κήρυξε τον πόλεμο στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι έχει μειώσει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους κατά 32%.

Κάποια στιγμή θα γράψουμε πολλά ακόμη θετικά που συνέβησαν στον πλανήτη μας τη χρονιά που φεύγει.

Ευχές
Ας ευχηθούμε τη νέα χρονιά που αρχίζει σε λίγο, αλλά και τις πολλές επόμενες χρονιές που θα ακολουθήσουν, να έχουμε όλοι Υγεία, χαρές, ατομικές και οικογενειακές επιτυχίες, ευημερία και όλα τα καλά του Θεού.

Ακόμη να έχουμε διακρατική και κοινωνική ειρήνη, για να ΜΗ γνωρίσουν οι νεότεροι τις καταστροφές του πολέμου, όπως τις γνώρισαν οι μεγαλύτεροι από εμάς.

Βλέπετε για τους Σκανδιναβούς η «ειρήνη» είναι κάτι αυτονόητο, ενώ για εμάς στα Βαλκάνια, η «ειρήνη» είναι μια διαρκής ευχή...

Φταίει η περιοχή, φταίνε οι γείτονες, ή φταίμε εμείς;

Στην τελευταία περίπτωση στις εκλογές του επόμενου έτους να σκεφτούμε σοβαρά  τις επιλογές μας, για να μην μετανιώνουμε μετά το άνοιγμα της κάλπης…

Ας είναι ευτυχισμένο και ειρηνικό το 2019 για όλο τον κόσμο...

 

Κυτίνος Ευάγγελος


---> Ενημέρωση PamePreveza.gr:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με βάση κατηγορία: Άρθρα
Βαθμολογήστε το!
Rate this article:
No rating
Άρθρα και Σχόλια αναγνωστών

Το PamePreveza.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθογράφο - σχολιαστή. Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες. Το PamePreveza.gr, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ NEA

Πρέβεζα: Τον έπιασαν με ηρωίνη
Τοπικά Νέα, Κοινωνία 14|06|19

Πρέβεζα: Τον έπιασαν με ηρωίνη