"Ας προσέχαμε..." - Του Νίκου Χαντιώνα

"Ας προσέχαμε..." - Του Νίκου Χαντιώνα
Άρθρα, 08 Ιουλίου 2018 | 10:56
Γιατί έμαθα να περιμένω θα πω…. όπως κάποτε μου είπε ένας σοφός γέροντας: «ότι η καλύτερη εκδίκηση είναι η αναμονή»
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ


Ας προσέχαμε… μία καθημερινή έκφραση  που τη λέμε, για να υποδηλώσει την αυστηρή αυτοκριτική που ασκούμε στους εαυτούς μας, για τις πιθανές επαναλαμβανόμενες και λανθασμένες επιλογές μας, αλλά και για να μας υπενθυμίσει την κακή κατάληξη των πραγμάτων και των γεγονότων γύρω μας.

Ας πρόσεχες…   θα μας πει κάποιος, για να μας ξεκαθαρίσει την ευθύνη των επιλογών μας, απαλλάσσοντας όμως τον ίδιο, γιατί αυτός γνώριζε… μας είχε πιθανώς προειδοποιήσει εκ του ασφαλούς  και εμείς αδυνατούσαμε να αντιληφθούμε τον κίνδυνο της εμπλοκής!!!

Το βλέπουμε και το ακούμε πολύ συχνά τώρα τελευταία, από όλους εκείνους που προσπαθούν να εμφανίζονται ως  πρωταγωνιστές στη δική μας ζωή, για να επιβεβαιώσουν την φήμη τους και την θέση τους… ως  μελλοντικοί επιβήτορες είτε στην τρέχουσα πολιτική ζωή του τόπου είτε στις αποκτηθείσες θέσεις εξουσίας του δημόσιου βίου.

Αν και προσωπικά μου αρέσει ως έκφραση, διότι υποκρύπτει δράση και ρίσκο στις επιλογές μου και τα πιθανά  λάθη γίνονται από εκείνους που δουλεύουν και εργάζονται, με εξοργίζει όταν την λένε πρόσωπα που έχουν μάθει άριστα την τέχνη «να δουλεύουν τους υποτακτικούς τους» και όχι να εργάζονται για την ευημερία και την πρόοδό τους.

Αναμφίβολα λοιπόν, σ’ όλους αυτούς που προκαλούν τη δυστυχία στους πολίτες, προάγουν τη στασιμότητα, την οκνηρία και την «μη εξέλιξη», εύστοχα μπορεί να τους αποδοθεί ο χαρακτηρισμός του προδότη, γιατί όπως είχε πει κάποτε και ο Θουκυδίδης : «Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της Πατρίδας στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει», αλλά αντίθετα θα πρόσθετα επιπλέον, ότι τους βυθίζει όλο και περισσότερο στη φτώχια και την απόγνωση, για να φωτογραφίσω την σύγχρονη πραγματικότητα και τότε η αγανάκτηση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

Στασιμότητα στην ανάπτυξη και περιφρόνηση στον καθημερινό αγώνα που δίνει ο καθένας μας,  για να επιβιώσει ακόμη και από τον βομβαρδισμό ειδήσεων και αναλύσεων θεμάτων που καταδεικνύουν γι’ άλλη μία φορά την παρακμή και την ακραία διαφθορά ακόμη και σε χώρους όπου τα «αστέρια» είναι πολλά και οι δηλώσεις πάνε κι έρχονται για να καταδείξουν τον θίασο και τις «καμμένες» θεατρικές παραστάσεις που λαμβάνουν χώρα υπό το πρίσμα των εορτών - τελετών και επαναπατρισμών!!!   

Είναι άλλωστε γνωστό σ’ όλους, ότι κανένα απολυταρχικό ή ολοκληρωτικό σύστημα, όση βία, τρόμο και ψέμα και αν έσπειρε, δεν απέφυγε τελικά την καταστροφή, αφού αποδεδειγμένα ένα ιδιαίτερα συγκεντρωτικό και πειθαρχημένο σύστημα, είναι και ιδιαίτερα επιρρεπές στα επαναλαμβανόμενα λάθη και στην θορυβώδη πτώση.

Οι πολίτες σε απόγνωση λοιπόν, διότι διαπιστώνουν ότι μπορεί στους κομματικούς μηχανισμούς   ν’ αλλάξουν τα πρόσωπα, αλλά όχι και οι πολιτικές… και το πολιτικό μας σύστημα είναι ένας θίασος, με θιασάρχη την ίδια πάντοτε προνομιούχα ομάδα των ολιγαρχών,  που χρηματοδοτεί με χορηγίες τα ΜΜΕ και έχουν κατακτήσει το πολίτευμα με προκλητικά προνόμια που τους δίνει το δικαίωμα της μη συμμόρφωσης ακόμη και σε δικαστικές αποφάσεις Ανωτάτων δικαστηρίων.  

Ένα κλειστό σύστημα, μη προσπελάσιμο από τον κάθε πολίτη, που τρέφει με κρυφούς μηχανισμούς την ανεξάντλητη οικονομική απληστία της ανώτερης τάξης σε βάρος των ανίσχυρων και μη προνομιούχων, που όταν αυτοί αντισταθούν και τολμήσουν να διαμαρτυρηθούν, τότε εύκολα μετατρέπονται σε θηράματα για παραδειγματισμό και σε εργαλεία διαμόρφωσης της κοινής γνώμης καθώς και της σχεδιασμένης πολιτικής των θεσμών που παρακολουθούν με περίσσεια ευλάβεια τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο.

Και τότε είναι που κάνουν το πολύ μεγάλο λάθος : Ξεχνούν…  ότι οι άνθρωποι γίνονται γελοίοι μόνον όταν θέλουν να παραστήσουν κάτι που δεν είναι, γιατί τότε ξεπερνούν τα όρια και προσποιούνται ότι έχουν άλλο χαρακτήρα απ’ ό, τι στην πραγματικότητα.

Η επιθυμία να φοράνε κοστούμι ή στολή και να παριστάνουν κάτι άλλο… απ’ ό, τι είναι, έχει ως συνέπεια να καταστρέφουν τα πάντα γύρω τους, γιατί αυτό είναι που τους κάνει τόσο ανυπόφορους στους ανθρώπους. Δεν μπορούν να αντέξουν για πολύ καιρό την αντίθεση ανάμεσα στον προσποιητό και τον αληθινό τους χαρακτήρα, χωρίς να φανερωθούν και να γίνει σαφής στη συνεχεία ο δυσάρεστος και κακός τους εσωτερικός τους κόσμος απ’ ότι αν παρουσιαζόταν με ειλικρίνεια.

«Βραχυκυκλώνει» λοιπόν στην πράξη ο εγκέφαλός τους, ο προσποιητός  με τον αληθινό τους  χαρακτήρα και όταν φανερωθεί με την πρώτη ευκαιρία το «βραχυκύκλωμα»…!!!!  κάποιοι που έχουν λιγότερο «ενεργά» μυαλά, δεν μπορούν να αποφύγουν τα λάθη και δεν πρόκειται να «συμμορφωθούν» ποτέ  βάση της αρχής  «το πάθημα που δεν έγινε μάθημα»,  καθώς θα επαναλάβουν τα ίδια λάθη και τότε θα μπορώ να τους πω με μεγάλη ικανοποίηση : «ας πρόσεχαν…».

«Ας πρόσεχαν… κι αυτοί…!!!!» και είναι μοναδική η στιγμή που αποκαθίσταται η ηθική τάξη και όλα όσα έχεις υποστεί από ψεύτες, κλέφτες και χαμερπή ανθρωπάκια, σβήνονται!!!

Φεύγει και το κακό κάρμα, γιατί η αλήθεια και η καλοσύνη οφείλουν πάντα να νικούν, ακόμη κι όταν τις ποδοπατούν…. γιατί έτσι κινείται ο κόσμος, γιατί έτσι υπάρχουμε ακόμη…. φανερά αυθεντικοί και έντιμοι!!!

Γιατί έμαθα να περιμένω θα πω…. όπως κάποτε μου είπε ένας σοφός γέροντας: «ότι η καλύτερη εκδίκηση είναι η αναμονή».

 

Νίκος Χαντιώνας

 

 

 


---> Ενημέρωση PamePreveza.gr:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με βάση κατηγορία: Άρθρα
Βαθμολογήστε το!
Rate this article:
5.0
Άρθρα και Σχόλια αναγνωστών

Το PamePreveza.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθογράφο - σχολιαστή. Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες. Το PamePreveza.gr, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Theme picker

Theme picker

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ