«Shadows»: Έρχεται στο Πολιτιστικό Κέντρο - Ο Κυριάκος Κοτσίνης μιλά στο PamePreveza.gr για την ταινία που θα συγκλονίσει

«Shadows»: Έρχεται στο Πολιτιστικό Κέντρο - Ο Κυριάκος Κοτσίνης μιλά στο PamePreveza.gr για την ταινία που θα συγκλονίσει
Τοπικά Νέα, Πολιτισμός, Video, Best of Net, 20 Μαρτίου 2017 | 21:15
Αποκλειστική συνέντευξη πριν την πρώτη προβολή - ΔΕΙΤΕ το αποκαλυπτικό trailer - Μια σύγχρονη τραγική ιστορία με θέμα τον ανεκπλήρωτο έρωτα
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ


Πρώτη προβολή και η ταινία «Shadows» θα μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας την ερχόμενη Δευτέρα 27 Μαρτίου στις 21:00 το βράδυ.

«Shadows» (Σκιές) είναι μια ταινία του Κυριάκου Κοτσίνη. Μια σύγχρονη τραγική ιστορία, όπως ο ίδιος λέει, με θέμα τον ανεκπλήρωτο έρωτα.

Ο Κυριάκος Κοτσίνης μιλά αποκλειστικά στο PamePreveza.gr και στον Γιώργο Ευσταθίου, για την ταινία, αλλά και τον ίδιο.

Ποια η πρώτη του δουλειά, τα βήματά του μέχρι σήμερα, οι ταινίες του, οι δυσκολίες. Μιλά για τους φίλους και συνεργάτες του. Αλλά και τα σχέδια του για τη «Shadows».

Όσο για την υπόθεση της ταινίας, σίγουρα βρίσκει ανταπόκριση στην σημερινή εποχή, η οποία προέκυψε από μια ατυχή συγκυρία, όπως ο ίδιος εξομολογείται.

Μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών (τόσο διήρκεσαν τα γυρίσματα), ο Κυριάκος Κοτσίνης κατάφερε να ολοκληρώσει και να μεταφέρει στο κοινό της Πρέβεζας την  «Shadows».

«Το κατακλυσμιαίο ερωτικό πάθος, τις χαμένες προσδοκίες, την εσωτερική μάχη των αιώνια ρομαντικών απέναντι σε αυτό που δεν μπορεί να υπάρξει» όπως ο ίδιος μας λέει σε μια προσπάθεια να ξεδιπλώσουμε κάποια στοιχεία από την ταινία, που πολύ έξυπνα όμως κρατά «κρυφά» έως την προβολή της.

«Όποιος φοβάται να ερωτευτεί είναι ένας δειλός, ηλίθιος, δέσμιος παντοτινά σε μια μίζερη, κούφια καθημερινότητα περιμένοντας δήθεν να ευτυχίσει» συμπληρώνει ο Κυριάκος Κοτσίνης.

Σίγουρα η τραγική ιστορία που θα ξεδιπλωθεί την ερχόμενη Δευτέρα στην μεγάλη οθόνη, θα αγγίξει πολλούς από εμάς. Θα μας κάνει να προβληματιστούμε και να  αναθεωρήσουμε, ίσως, πολλά από αυτά που μέχρι τώρα τα θεωρούσαμε δεδομένα για την ίδια τη ζωή, την ύπαρξη, το σήμερα και το αύριο, τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους, τον έρωτα, την αγάπη…

Υπομονή λοιπόν έως τη Δευτέρα 27 Μαρτίου στις 21:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας.

Έως τότε ΔΕΙΤΕ στο τέλος της συνέντευξης που ακολουθεί το trailer της συγκλονιστικής ταινίας.

Κυριάκος Κοτσίνης - Η συνέντευξη

Κυριάκο πριν μιλήσουμε συγκεκριμένα για τις «Shadows» θα ήθελα να κάνουμε ένα flash back και να μας πεις από πότε ασχολείσαι με την σκηνοθεσία και ποια τα έργα σου μέχρι σήμερα.

Με την σκηνοθεσία ασχολούμαι από την ηλικία των 20 περίπου. Στα 23 ήταν που έκανα την πρώτη μου μικρού μήκους «Ο Γλάρος Ιωνάθαν». Το μικρόβιο υπήρχε από παλιότερα αλλά εκείνη την εποχή το συγκεκριμένο “χόμπι” ήταν εξαιρετικά δαπανηρό και σχεδόν απλησίαστο.

Τα έργα μου δεν είναι ίσως όσα θα ήθελα σε πλήθος όφειλα να ήμουν περισσότερο παραγωγικός αλλά και με τις σπουδές στη μέση δεν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος.

Επιγραμματικά λοιπόν η πρώτη μου ταινία, όπως προανέφερα, ήταν «Ο Γλάρος Ιωνάθαν», γυρισμένη με μια high 8 camcorder και ένα «κουτσό» τρίποδο.

Λίγα χρόνια αργότερα ήρθε η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία σε σενάριο δικό μου, «Οι Τυχοδιώκτες».

Αργότερα το «Never Again», για το οποίο έχουμε μιλήσει εκτενώς νομίζω, έπειτα το κινηματογραφικό «σχόλιο», όπως το αποκαλώ, «The Sleep Of The Children» και τέλος το «Shadows».

«Shadows»… σε ελεύθερη μετάφραση «Σκιές». Πρώτη προβολή και το κοινό της Πρέβεζας θα έχει την ευκαιρία να δει την ταινία στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας (Όαση) την Δευτέρα 27 Μαρτίου στις 21:00. Πες μας λίγα λόγια για την ταινία… όσα βέβαια μπορούν να αποκαλυφθούν!!!

Πρόκειται, εν ολίγης, για μια σύγχρονη τραγική ιστορία με θέμα τον ανεκπλήρωτο έρωτα. Το κατακλυσμιαίο ερωτικό πάθος, τις χαμένες προσδοκίες, την εσωτερική μάχη των αιώνια ρομαντικών απέναντι σε αυτό που δεν μπορεί να υπάρξει.

Μας έχεις σίγουρα καθηλώσει με τις ταινίες σου. Και με τα λίγα που κατάφερα να… καταλάβω και τα όσα με πολύ τέχνη μου είχες αποκαλύψει, μετά το «never again» οι Σκιές φαίνεται να κινούνται σε ένα παρόμοιο σκηνοθετικό και σεναριογραφικό πεδίο. Ισχύει αυτό?

Όχι· ίσως δεν ήμουν αρκετά σαφής όταν μιλήσαμε και μάλλον σκοπίμως [γέλια]… Πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό. Τα δύο έργα κινούνται σε εντελώς διαφορετικά πεδία. Τόσο από θέμα μυθοπλασίας, όσο ύφους και φόρμας.

Έχεις κάποια στήριξη, οικονομική για όλη αυτή την προσπάθεια?

Δυστυχώς όχι. Ελπίζουμε στο μέλλον να παρουσιαστεί κάποια χρηματοδότηση. Πολλά οφείλονται στην ανιδιοτελή βοήθεια των φίλων που μοιράζονται το ίδιο μεράκι και πάθος γι’ αυτό που κάνω. Τώρα όσον αφορά τα απολύτως απαραίτητα έξοδα και δαπάνες που δεν δύναται να αποφευχθούν, καλύπτονται από ίδιους πόρους.

Σίγουρα χρειάστηκαν πολλές ώρες γυρισμάτων. Πες μου λίγα λόγια για τον τρόπο που χειρίζεσαι αλλά και την ανταπόκριση που έχεις τόσο από τους ηθοποιούς όσο και από τους κομπάρσους.

Απαιτείται πολύς χρόνος ακόμα κι όταν όλα πάνε ρολόι. Καταλαβαίνεις, η προετοιμασία, το στήσιμο του εξοπλισμού, οι πρόβες πριν το γύρισμα για το ξεμούδιασμα, κάποιες ασκήσεις ίσως, το γύρισμα καθαυτό φυσικά, το οποίο μέχρι να καταλήξουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει από λίγες ώρες ως και να επαναληφθεί ξανά και ξανά τις επόμενες μέρες.

Προσπαθώ να μην είμαι ευθαρσώς απαιτητικός. Κυρίως απ’ τους ερασιτέχνες. Για να συντηρηθεί ένα κλίμα παραγωγικό και δημιουργικό χρειάζεται υπομονή, ανοχή και κατανόηση. Βέβαια κάποιες φορές υπάρχουν και οι εντάσεις αλλά ευτυχώς υπάρχει ο συνεργάτης μου ο Θεόφιλος ο Καζαντζίδης (διευθυντής φωτογραφίας) και ξεσπάω εκεί. Είναι η ήρεμη δύναμη που κατευνάζει τα πνεύματα… [γέλια] ευτυχώς! Δεν ξέρω πόση υπομονή του έχει απομείνει βέβαια.. Ο χρόνος θα δείξει… [Γέλια].

Με τους κομπάρσους προσπαθώ να είμαι πολύ προσεκτικός και να μην κουράζω. Στο δικό μας επίπεδο παραγωγής έρχονται από την καλή τους πρόθεση, δεν πληρώνονται, οπότε καταλαβαίνεις ότι το κλίμα πρέπει να είναι ευχάριστο, το δυνατόν ξεκούραστο και απαιτητικό μόνον όσο είναι απολύτως απαραίτητο.

Πως προέκυψε η όλη ιστορία των Σκιών. Ποια τα σχέδιά σου για τις Σκιές

Η ταινία προέκυψε από μια ατυχή συγκυρία, από μια αφορμή άνευ ουσίας και ιδιαίτερης σημασίας. Εντελώς ανάξιας λόγου και αναφοράς.

Τα σχέδια μας είναι να ταξιδέψει η ταινία στα φεστιβάλ του κόσμου.

Τι σε έχει αγγίξει περισσότερο στην όλη ταινία?

Αυτό που ξεχωρίζω και με αγγίζει περισσότερο ιδιοσυγκρασιακά, αν θες, είναι ο μονόλογος του τραγικού ήρωα στην αρχή της ταινίας. Θα δεις…

Σε ποια εποχή διαδραματίζονται τα γεγονότα της ταινίας?

Η ιστορία μας εξελίσσεται στο παρόν και πρόκειται για μυθοπλασία.

Που γυρίστηκαν οι σκηνές? Υπήρξαν προβλήματα και πόσο χρόνο διήρκεσαν τα γυρίσματα?

Η ταινία γυρίστηκε στην Πρέβεζα και στην ευρύτερη περιοχή. Γενικότερα δυσκολίες δεν μπορώ να πω ότι υπήρξαν, πέρα από τα συνηθισμένα και αναμενόμενα. Τα γυρίσματα διήρκεσαν περίπου τέσσερις μήνες.

Ξέρω ότι το μοντάζ το κάνεις ο ίδιος. Είναι μια εύκολη διαδικασία και πως τα καταφέρνεις να γράφεις το σενάριο να σκηνοθετείς και στο τέλος να φτάνεις σε ένα αποτέλεσμα που αν κρίνω από το «never again» δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από τον θεατή?

Το μοντάζ δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία. Είναι αυτό που δίνει πνοή σ’ ένα έργο που περιμένει να γεννηθεί. Ζωτικής σημασίας. Το μοντάζ μπορεί να καταστρέψει, ή να ανυψώσει μια ταινία στο επίπεδο που της αρμόζει.

Από πληροφορίες υπάρχουν και ερωτικές σκηνές. Πως κατάφερες και ποια η συνεργασία με τους ηθοποιούς έτσι ώστε αυτές να δέσουν αρμονικά με το όλο κλίμα της ταινίας?

Οι ερωτικές σκηνές είναι αναπόσπαστο μέρος της πλοκής, αναγκαίες για την προώθηση της δράσης και για της δραματουργίας γενικότερα. Για μένα είναι σαν όλες τις άλλες σκηνές όπως επίσης και για τους επαγγελματίες ηθοποιούς που σέβονται τον εαυτό τους και την τέχνη τους.

Μπορεί η τέχνη γενικότερα να παίξει και αν ναι ποιον ρόλο την δύσκολη οικονομική εποχή που ζούμε?

Η τέχνη απελευθερώνει, διευρύνει τη σκέψη, αποκαλύπτει καινούργιες προοπτικές και πτυχές της πραγματικότητας, προτείνει λύσεις. Μέσω της αισθητικής έκφρασης επαναπροσδιοριζόμαστε, ανακαλύπτουμε το ουσιώδες και το πραγματικά αναγκαίο. Αποκτάμε άλλη σχέση με την αλήθεια και τον χρόνο. Είναι όπλο απέναντι στον παραλογισμό της εποχής μας. Όπως είχε πει ο Picasso, «η τέχνη ξεπλένει την ψυχή απ’ την σκόνη της καθημερινότητας».

Είπες ότι οι Σκιές είναι μια ταινία για τον ανεκπλήρωτο έρωτα. Πιστεύεις ότι στην περίοδο που διανύουμε ο έρωτας μπορεί ακόμα να αποτελέσει σημαντικό στοιχείο στις σχέσεις των ανθρώπων?

Ο έρωτας στην εξιδανικευμένη του μορφή, είναι η μόνη λογική συνθήκη σε μια παράλογη ύπαρξη. Απ’ όλα τα εντυπωσιακά αποφθέγματα, λόγια μεγάλων σοφών, τις βαρύγδουπες, όχι χωρίς λόγο, αναφορές για τον έρωτα, μία με γοήτευε πάντα για την απλότητα και την αλήθεια της. Αυτή του John Lenon, «love is the answer and you know that for sure». Η αγάπη είναι η απάντηση και αυτό το ξέρεις στα σίγουρα.

Ο έρωτας, η υπέρβαση του Εγώ. Ο ερωτευμένος άνθρωπος δεν αναρωτιέται για την ματαιότητα της ύπαρξης, δεν φοβάται τον θάνατο· όλη η αταξία των πραγμάτων μπαίνει σε τάξη. Η εξίσωση της άγνοιας επαληθεύεται με ένα είδος υπερβατικής επίγνωσης, σιωπηρής κατανόησης της αόρατης αρχής όλης της ζωής. Είναι λες κι είμαστε γεννημένοι για τον έρωτα. Γεννηθήκαμε για να αγαπήσουμε και ν’ αγαπηθούμε.

Ναι, θεωρώ ότι ο έρωτας είναι καθοριστικά απαραίτητο στοιχείο στις σχέσεις των ανθρώπων. Αυτό που μέσα από την ενοποίηση των δύο, επαληθεύει και δικαιολογεί την ύπαρξη, εκμηδενίζει τις άπειρες αποστάσεις του σύμπαντος και κονιορτοποιεί τον χρόνο.

Όποιος φοβάται να ερωτευτεί είναι ένας δειλός ηλίθιος, δέσμιος παντοτινά σε μια μίζερη, κούφια καθημερινότητα περιμένοντας δήθεν να ευτυχίσει..

Όποιος φοβάται αυτό που νιώθει για τον έρωτα είναι καταδικασμένος σε μια «βραχύβια ύπαρξη θλιβή, να ζει εξόριστος, ώσπου τον θάνατο απρόθυμα να συναντήσει» για να χρησιμοποιήσω και μερικά λόγια από το σενάριο.

Από πού αντλείς την έμπνευση σου για τα σενάρια και κατ επέκταση για τις ταινίες σου?

Η έμπνευση προέρχεται από μια συνθέτη και πολύπλοκη εσωτερική διαδικασία που έχει να κάνει με τα βιώματα, τις καταβολές, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καλλιτέχνη, την συγκυρία, τα ερεθίσματα και κυρίως τις προθέσεις του απέναντι στον κόσμο. Συνήθως δεν την κατανοεί ούτε ο ίδιος· απλά “υποδουλώνεται” σ’ αυτήν και την υπηρετεί.

Τώρα η αφορμή για να ξεκινήσει αυτή η αλυσιδωτή αντίδραση που οδηγεί στην έμπνευση κι από κει στο έργο τέχνης μπορεί να είναι οτιδήποτε. Οτιδήποτε ικανό να συνταράξει την ήρεμη αισθητική λίμνη του υποσυνείδητου που βρίσκεται σε διαρκή αναμονή, περιμένοντας έστω ένα μικρό χαλίκι να βυθιστεί βίαια μέσα της προκαλώντας τα αλλεπάλληλα κύματα της δημιουργίας.

Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάζεις καριέρα και οικογένεια?

Είναι αρκετά δύσκολο αλλά υπάρχει κατανόηση. Όταν σε δέχονται γι αυτό που είσαι και πιστεύουν σε σένα όλα  βρίσκουν τον τρόπο τους.

Πόσο εύκολο είναι να βρίσκεις στην επαρχία - Πρέβεζα ηθοποιούς που να αποδίδουν τους ρόλους έτσι όπως εσύ τους θέλεις?

Στην επαρχία δε βρίσκεις καθόλου εύκολα, ειδικά σε επίπεδο ερασιτεχνών, αυτό που θες, αλλά ευτυχώς υπάρχει η Αθήνα. Προγραμματίζοντας κάποιο casting, όπως έγινε και για το «Shadows» βρίσκεις, τις περισσότερες φορές τουλάχιστον, αυτό που συμβαδίζει περισσότερο με τις σεναριακές απαιτήσεις.

Ποιος είναι ο Κυριάκος Κοτσίνης σαν άνθρωπος και σαν σκηνοθέτης? Είναι ο ίδιος άνθρωπος?

Σαν σκηνοθέτης και σαν άνθρωπος είμαι ο ίδιος. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Τώρα για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εαυτού μου δεν μπορώ να μιλήσω εγώ. Αν θες κάτι σύντομο, θεωρώ ότι είμαι λίγο μαλάκας… [γέλια]

Επόμενα σχέδια?

Όσον αφορά τα επόμενα σχέδια θα είσαι ο πρώτος που θα το μάθει.. προς το παρόν αναμένουμε την εξέλιξη της ταινίας που μόλις τελειώσαμε.
 

ΔΕΙΤΕ το trailer της ταινίας:

 

 


---> Ενημέρωση PamePreveza.gr:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με βάση κατηγορία: Τοπικά Νέα, Πολιτισμός, Video, Best of Net
Βαθμολογήστε το!
Rate this article:
5.0
Άρθρα και Σχόλια αναγνωστών

Το PamePreveza.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθογράφο - σχολιαστή. Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες. Το PamePreveza.gr, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ NEA