Ζητούνται σωστοί Ηγέτες: Σκέψεις για τις εκλογές που πλησιάζουν - Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Ζητούνται σωστοί Ηγέτες: Σκέψεις για τις εκλογές  που πλησιάζουν - Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος
Άρθρα, 03 Νοεμβρίου 2018 | 10:51
Εμείς θα μιλήσουμε με νηφαλιότητα για τις ικανότητες και τα προσόντα ενός σωστού ηγέτη
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ


Εισαγωγή
Ας ξεκινήσω με μια ρήση του Εθνικού μας ποιητή του Διονυσίου Σολωμού. Έχει γράψει το ανεπανάληπτο:

«Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ κι αγαπημένε.

Πάντοτε ευκολόπιστε και πάντα προδομένε..»

Σε όλες τις εκλογές, και τις αυτοδιοικητικές που πλησιάζουν, συνηθίζουμε να μιλάμε για τα πρόσωπα.

Σήμερα λέω να κάνουμε κάτι άλλο. Κάτι που προηγείται. Να μιλήσουμε για τις ιδιότητες, για τις ικανότητες, για τα προσόντα των ανθρώπων που θα διεκδικήσουν κάποιες θέσεις.

Ρωτάω φίλους σε παρέες, κλπ. Ξέρεις το βιογραφικό του τάδε; Ξέρεις τι έχει κάνει στη ζωή του; Ξέρεις αν έκανε κάποιες δουλειές, αν είχε επιτυχίες ή αποτυχίες, αν στη δουλειά του «εξελίχτηκε», «ανέβηκε» ή «έμεινε στάσιμος»;

Συνήθως ΔΕΝ ξέρουν…

Και τους ψηφίζουν…

Και μετά μετανιώνουν αφού πίστεψαν αφελώς υποσχέσεις, ταξίματα, λεονταρισμούς, αμετροέπειες, κλπ. (θα τους βαράω το νταούλι και θα χορεύουν όλοι  οι Ευρωπαίοι)…

Εμείς θα μιλήσουμε με νηφαλιότητα για τις ικανότητες και τα προσόντα ενός σωστού ηγέτη…

Βασικές αρχές
Ας προσπαθήσουμε σήμερα να συμφωνήσουμε σε μερικές βασικές αρχές.

-Τα δημοκρατικά αξιώματα ΔΕΝ είναι μόνιμα… Έχουν δικαίωμα πολλοί πολίτες να δοκιμαστούν σε διάφορες θέσεις. Οι προηγμένες χώρες έχουν θεσπίσει τις «δυο θητείες και μετά …σπίτι σου».

Εμείς εδώ ΔΕΝ το θεσπίσαμε ακόμη. Κάποιοι λοιπόν θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να είναι πάντα υποψήφιοι. Δικαίωμά τους.  Εγώ θεωρώ ότι σε 2 θητείες ότι μπορούσες να κάνεις, το έκανες και πρέπει να φύγεις αξιοπρεπώς για να πάρουν τη θέση κι άλλοι πολίτες. Για να δοκιμαστούν, για να προσφέρουν και αυτοί.

-Βιογραφικό: Ακόμη και σε μικρές πόλεις σαν την Πρέβεζα, δεν είναι δυνατόν όλοι οι πολίτες να ξέρουν καλά όλους τους υποψήφιους. Άρα απαιτείται αναλυτικό βιογραφικό για να τους γνωρίσουμε όσο καλύτερα γίνεται.

-Να έχουν «ζήσει» στην πόλη: Στις προηγούμενες εκλογές ήρθε σαν υποψήφιος δήμαρχος κάποιος κύριος που ΔΕΝ είχε ζήσει στην Πρέβεζα, ΔΕΝ ήξερε τα προβλήματα της πόλης, ΔΕΝ είχε γράψει ούτε μια επιστολή για να κάνει προτάσεις, υποδείξεις, σκέψεις για το καλό της πόλης. Οι πολίτες αυτό το εκτίμησαν αρνητικά και ΔΕΝ τον εμπιστεύτηκαν.

-Να γνωρίζουμε τις απόψεις τους: Εμείς που γράφουμε κείμενα έχουμε γνωστές απόψεις. Π. χ. η ταπεινότητά μου  έχει γράψει αμέτρητες φορές ότι το κράτος σαν επιχειρηματίας απότυχε παταγωδώς σε όλα και ότι μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία, με τη σωστή επίβλεψη του κράτους, μπορεί να φέρει βελτίωση στον τόπο.

Κάποιοι άλλοι επιμένουν π.χ. ότι «τα στρατόπεδα της Πρέβεζας ανήκουν στο λαό, και μόνο το Δημόσιο πρέπει να τα αξιοποιήσει».

Τι να πεις; Το Δημόσιο πούλησε σε ιδιώτες τον ΟΤΕ, τα τρένα, τις Εθνικές οδούς, τα αεροδρόμια, τα νερά, κλπ. Κάποιοι περιμένουν ότι θα κάνει ξενοδοχεία!!!

Άρα οι υποψήφιοι πρέπει να μιλήσουν, να γράψουν, να γνωστοποιήσουν τις όποιες απόψεις τους.

-Πρόγραμμα: Από το 1970 που ζω στην Πρέβεζα έχω μια τεράστια συλλογή από όλα τα προεκλογικά προγράμματα που έχουν μοιράσει οι υποψήφιοι. Μερικά αντιγράφουν, αναμασούν, επαναλαμβάνουν χιλιοειπωμένα, και είναι καλά σαν «εκθέσεις ιδεών». Χρειάζονται ρεαλιστικά, σημερινά προγράμματα με στόχους. Και φυσικά το κόστος και το όφελος που θα προκύψει από κάθε  στόχο. Φυσικά κάποιοι που έγιναν δήμαρχοι θα πρέπει να μας πούνε γιατί ΔΕΝ έκανα όλα όσα υποσχέθηκαν….

-Βαθμολογία: Δεν έχουμε ένα κώδικα βαθμολογίας δημάρχων, βουλευτών, υπουργών, πρωθυπουργών κλπ.

Έτσι δεν ξέρουμε αν ο Καμένος είναι καλός υπουργός εθνικής άμυνας, γιατί δεν ξέρουμε τι εντολές του έχει δώσει ο πρωθυπουργός και αν τις εφαρμόζει.

Ούτε ξέρουμε αν ο Κοτζιάς ήταν καλός υπουργός εξωτερικών  και τον έδιωξαν. Πως λοιπόν θα κρίνουμε αν ένας δήμαρχος είναι καλός; Από τα έργα του… Ακούμε καλά λόγια  για τους Δήμαρχους των Τρικάλων, της Πάτρας και της Καλαμαριάς; Επομένως; Έργα, όχι λόγια…

-Συσπείρωση: Τα πολιτικά κόμματα, με έδρα την Αθήνα, έχουν τους δικούς τους στόχους. Μια Δημοτική παράταξη - Κίνηση δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μονοκομματική εικόνα ενός κόμματος, αλλά μπορεί  να περιλαμβάνει πρόσωπα ευρύτερου φάσματος, να καλύπτει την πόλη από πολλές πλευρές, να είναι σφαιρική.

Ιδιότητες του υποψήφιου
Οι ηγετικές ικανότητες σε πολιτικό ή επιχειρησιακό επίπεδο πηγάζουν από τον εσωτερικό κόσμο του ατόμου και αποτελούν ένα συνδυασμό μιας φιλοσοφικής προσέγγισης και επίκτητων προσόντων.

Μπορεί μια εταιρεία να εκπαιδεύσει ένα μάνατζερ ή έναν προϊστάμενο, ώστε αυτός να αναδειχθεί σε ηγέτη;

Μπορεί ένα άτομο να αναπτύξει εσωτερικά ηγετικά προσόντα;

H απάντηση είναι σίγουρα ΝΑΙ και πρέπει να μάθουμε να αναπτύσσουμε ηγέτες ως επαγγελματίες αλλά και ως πολιτικούς ως έθνος. 

Έχουν γραφτεί αμέτρητα βιβλία για το πώς δημιουργούμε ένα σωστό ηγέτη. Έχω διαβάσει τουλάχιστον πέντε. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί υποψήφιοι ΔΕΝ έχουν διαβάσει κανένα, ούτε ξέρουν κάτι από τα βασικά προσόντα ενός ηγέτη.

Ας αναφέρουμε πολύ συνοπτικά μερικά από τα φυσικά και επίκτητα προσόντα ενός ηγέτη, σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο.

-Θαρραλέος: Να έχει το θάρρος της γνώμης όχι μόνο μπροστά στην κάμερα της τηλεόρασης, αλλά παντού. Και σε ξένους ηγέτες, και σε ντόπιους, κλπ.

-Στοχαστής: Να μπορεί να βλέπει τα πράγματα έξω από το συνηθισμένο πλαίσιο και να αναζητά το καλύτερο μέλλον για όλα.

-Να κάνει αλλαγές: Η ζωή αλλάζει ραγδαία. Οι αλλαγές είναι επιβεβλημένες. Η ακινησία είναι θάνατος. Και η απραξία επίσης.

-Ηθικός: Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια ξεχάσαμε πολλά και βασικά πράγματα. Κάποιοι επεδίωξαν τον γρήγορο πλουτισμό. Οι ηθικές αξίες σε κάθε περίπτωση είναι κόσμημα για αυτόν που τις έχει.

-Επίμονος και ρεαλιστής: Θέτει στόχους, επιμένει να τους υλοποιήσει, έχει αντοχή, εμφανίζεται ως ήρεμη δύναμη. Όχι είπα – ξείπα…

-Πρωτοβουλίες και ρίσκο: Οι ηγέτες παίρνουν πρωτοβουλίες. Δεν κάθονται να περιμένουν. Από τις πολλές προσπάθειες κάποιες ίσως αποτύχουν. Αλλά θα έχουν γίνει…

-Θετικός και αισιόδοξος: Οι ηγέτες έχουν αισιόδοξη προδιάθεση. Βλέπουν την ελπίδα πρώτοι. Και τολμούν.

-Παίρνει αποφάσεις: Δεν αφήνει την τύχη, το χρόνο, τις συμπτώσεις να αποφασίσουν για λογαριασμό του. Δρα έγκαιρα για τις μελλοντικές γενιές.

-Με σοφία στην εξουσία: Επειδή «ανθρώπων άρχει» δεν κάνει κατάχρηση εξουσίας, δεν χρησιμοποιεί τη δύναμή του για κακό, αλλά μόνο γα καλό. Και θυμάται ότι κάποτε θα ξαναγίνει «απλός άνθρωπος».

-Αφοσιωμένος: Πρέπει να είναι αφοσιωμένος στον κύριο στόχο, την υπηρεσία της πόλης και των πολιτών. Όχι σε προσωπικές επιλογές, όχι σε «άλλα» έργα.

-Φιλαλήθης: Τα τελευταία χρόνια ακούσαμε πολλές «ανακρίβειες» για να το πω πολύ ευγενικά. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Η αλήθεια μένει…

-Αυτάρκης: Αυτονόητο. Τα τελευταία χρόνια είδαμε πολιτικούς που άπλωσαν χέρι στο δημόσιο χρήμα, με όλες τις συνέπειες…

-Με πυγμή: Να έχει τα κότσια να σταθεί πρώτος στη γραμμή σε κάποια μάχη, όχι να «κρύβεται» πίσω από άλλους… 

-Ανοιχτόμυαλος: Να μπορεί να βλέπει την ανοησία και την υπερβολή, το μέτρο και την αμετροέπεια, σε κάθε περίπτωση. Στη σημερινή κοινωνία το καλό μπορούν να το προτείνουν όχι μόνο οι δικοί σου  αλλά και οι «άλλοι».

-Καινοτόμος: Η ζωή αλλάζει όταν συμβαίνουν νέα πράγματα. Οι καινοτομίες είναι αναγκαίες σχεδόν κάθε μέρα.

-Να ακούει: Κάποιοι είναι απομονωμένοι στην κλειστή παρέα τους. Το σωστό δημόσιο πρόσωπο κυκλοφορεί, μιλάει με όλους, τους ακούει όλους, διαλέγεται… Μόνο έτσι έχει επαφή με την πόλη και τους πολίτες της…

-Χιούμορ: Κάποιος είχε πει. «Μην παίρνεις τον εαυτό σου πολύ σοβαρά. Κανένας άλλος δεν το κάνει». Εγώ λόγω ατομικής ιδιοσυγκρασίας θα ήθελα τον ηγέτη να έχει και χιούμορ, να γελάει, να είναι θετικός με την ομάδα του και όλους τους άλλους.

Γνωρίσματα του ηγέτη
Επειδή και οι ψυχολόγοι έχουν γράψει αμέτρητα κείμενα για τους ηγέτες, πολύ συνοπτικά αναφέρω μερικές ιδιότητες που θεωρούνται απαραίτητες, χωρίς να τις αναλύσω.

Συναισθηματική σταθερότητα – Κυριαρχία – Ενθουσιασμός – Ευσυνειδησία – Πειθαρχημένη σκέψη – Κοινωνική τόλμη – Αυτοεπιβεβαίωση – Ορμητικότητα – Ενεργητικότητα –Διορατικότητα - Ωριμότητα – Ομαδικό πνεύμα – Ενσυναίσθηση – Χάρισμα – κλπ.

Επίλογος
Βλέπετε αγαπητοί φίλοι, δεν μιλάω για πρόσωπα αλλά για τα προσόντα των ανθρώπων.

Ρωτάω: Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος με ύψος 1,40 να θέλει να παίξει στην Εθνική ομάδα μπάσκετ, αφού ΔΕΝ έχει ένα βασικό στοιχείο που είναι το μπόϊ, το ύψος… 

Έτσι είναι δυνατόν κάποιος χωρίς προσόντα να θέλει να γίνει δήμαρχός μας; Και άντε αυτός και η μανούλα του, μπορεί να το θέλουν;

Είναι λογικό και είναι για το συμφέρον της πόλης εμείς να τον επιλέξουμε;

Αντίθετα: Όσοι και όσες έχουν προσόντα, ικανότητες, διακρίσεις στο χώρο εργασίας τους κλπ, ας προσέλθουν. Για να επιλέξουμε τον άριστο…

Σκεφτείτε αυτά και άλλα πολλά αγαπητοί φίλοι και θα επανελθουμε…

 

Κυτίνος Ευάγγελος


---> Ενημέρωση PamePreveza.gr:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με βάση κατηγορία: Άρθρα
Βαθμολογήστε το!
Βαθμολογήστε το άρθρο:
1.0
Άρθρα και Σχόλια αναγνωστών

Το PamePreveza.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθογράφο - σχολιαστή. Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες. Το PamePreveza.gr, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ NEA

Θέρετρο για κροίσους ο Σκορπιός
PHOTOS
Τοπικά Νέα, Κοινωνία 18|03|19

Θέρετρο για κροίσους ο Σκορπιός