film izle

Τζανακόπουλος: «Όχι» νέα μέτρα το 2018 - Δρα σαν παραθρησκευτική σέχτα η ΝΔ

Τζανακόπουλος: «Όχι» νέα μέτρα το 2018 - Δρα σαν παραθρησκευτική σέχτα η ΝΔ
Ελλάδα, Πολιτική, 20 Απριλίου 2017 | 17:30
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα το 2018 έστειλε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ


Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα το 2018 έστειλε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
 
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα είπε χαρακτηριστικά:

«Θέλω να τονίσω ότι είναι απολύτως ανυπόστατα τα σενάρια για λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2018 που βασίζονται στις χθεσινές εκτιμήσεις του Ταμείου. Και τούτο διότι το πρόβλημα των διαφορετικών προβλέψεων μεταξύ των θεσμών έχει λυθεί ήδη από τον Μάιο του 2016 στα πλαίσια της πρώτης αξιολόγησης με την θεσμοθέτηση του δημοσιονομικού διορθωτή. Υπενθυμίζω ότι η απόδοση της ελληνικής οικονομίας καθιστά την ενεργοποίηση του δημοσιονομικού διορθωτή ως το πλέον απίθανο».

Ταυτόχρονα ο υπουργός Επικρατείας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή τις «καταστροφολογικές της προβλέψεις», όπως ανέφερε για τα επόμενα χρόνια.

«Αδικαιολόγητη ήταν και η καταστροφολογία της ΝΔ που πέρυσι, τέτοιο καιρό, προέβλεπε του δημοσιονομικού διορθωτή και κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Θα περίμενε κανείς από τα στελέχη και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τουλάχιστον μία δημόσια παραδοχή του λάθους τους. Αντί αυτού έχουμε συνέχεια της καταστροφολογίας», τόνισε ο ίδιος. 

Και πρόσθεσε: «Αυτή τη φορά με βάση τις προβλέψεις του Ταμείου για τα επόμενα χρόνια, οι οποίες αν και έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω εξακολουθούν να υποεκτιμούν την απόδοση της ελληνικής οικονομίας. Ελπίζουμε όλη αυτή η ιστορία να μην εξελιχθεί για την αξιωματική αντιπολίτευση σε παρωδία, που θα θυμίζει διάφορες παραθρησκευτικές σέχτες που προβλέπουν την καταστροφή του κόσμου, αλλά κάθε φορά για το επόμενο έτος».

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες να εργάζεται εντατικά, ώστε να καταλήξει άμεσα σε μία συνολική συμφωνία για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, τον καθορισμό της δημοσιονομικής πορείας μετά το τέλος του προγράμματος και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ώστε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να δοθεί η απαραίτητη αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία, πρόσθεσε το στέλεχος της κυβέρνησης.

 

Το χρέος

Σταθερή θέση της κυβέρνησης, υπογράμμισε, παραμένει η ανάγκη να προσδιοριστούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα πλεονάσματα και τόνισε ότι ο προσδιορισμός αυτής της δημοσιονομικής πορείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και με τη λύση που αναμένεται να δοθεί για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. 

«Επιδιώκουμε μια ουσιαστική και βιώσιμη λύση, που θα προσδιορίζει όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους», είπε.

Σημείωσε ότι η αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, αποδεικνύει πως οι επιφυλάξεις του Ταμείου για την δημοσιονομική απόδοση της χώρας -που προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις- στις αξιολογήσεις, ήταν αδικαιολόγητες.

Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, το οποίο σε προηγούμενη έκθεση το Ταμείο είχε εκτιμήσει 33 φορές κάτω από το ύψος που το ίδιο ανακοίνωσε χθες.

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι το φθινόπωρο του 2016, το ΔΝΤ προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% για το 2016 και πως αντί αυτού, τώρα αποδέχεται ότι το αποτέλεσμα βρίσκεται 7 φορές πάνω από τον στόχο του προγράμματος που είναι 0,5% και καταλήγει σε εκτίμηση για 3,3%. 

«Η διαφορά αυτή αντιστοιχεί σε 5,8 δισ. ευρώ πάνω από αυτό που προέβλεψε το φθινόπωρο του 2016», τόνισε.

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως «αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι επιφυλάξεις του Ταμείου για την δημοσιονομική απόδοση της χώρας, επιφυλάξεις που θυμίζω ότι προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις τόσο κατά τη διάρκεια της πρώτης όσο και της δεύτερης αξιολόγησης ήταν αδικαιολόγητες».

«Όπως αδικαιολόγητη ήταν και η καταστροφολογία της ΝΔ που πέρσι τέτοιον καιρό προέβλεπε ενεργοποίηση του δημοσιονομικού διορθωτή και κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας», είπε εξαπολύοντας επίθεση στη ΝΔ. «Θα περίμενε κανείς από τα στελέχη και τον πρόεδρο τής αξιωματικής αντιπολίτευσης μια δημόσια παραδοχή του λάθους τους», συνέχισε, για να προσθέσει πως «αντί αυτού έχουμε συνέχεια στο σίριαλ της καταστροφολογίας, αυτή τη φορά με βάση τις προβλέψεις του Ταμείου για τα επόμενα χρόνια οι οποίες αν και έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω εξακολουθούν να υποεκτιμούν την απόδοση της ελληνικής οικονομίας».


VIDEO 1 - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ από realmedialive 

«Επιδιώκουμε μια ουσιαστική και βιώσιμη λύση»

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση προσέρχεται με συγκεκριμένα επιχειρήματα και στόχους, στις συζητήσεις στα πλαίσια της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ που ξεκινούν:

«Πρώτα και κύρια, με βασικό επιχείρημα την υπεραπόδοση έναντι των στόχων του προγράμματος που πλέον καταγράφονται και από το Ταμείο, το οποίο ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που καταγράφουν τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί». 

Τόνισε ότι «η βάση αυτή ορίζει τη συζήτηση για το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μετά το τέλος του προγράμματος το Σεπτέμβρη του 2018».

Υπογράμμισε ότι σταθερή θέση της κυβέρνησης «παραμένει η ανάγκη να προσδιοριστούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα πλεονάσματα ώστε να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ξεδιπλώσει το σύνολο των δυνατοτήτων της και να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «ο προσδιορισμός αυτής της δημοσιονομικής πορείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και με τη λύση που αναμένεται να δοθεί για τη ρύθμισης του ελληνικού χρέους» και τόνισε πως «επιδιώκουμε μια ουσιαστική και βιώσιμη λύση, που θα προσδιορίζει όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους». 

Αυτό, είπε, θα ανοίξει το δρόμο για το οριστικό τέλος της αβεβαιότητας και θα δώσει σήμα στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα ξεπερνά οριστικά και αμετάκλητα την οδυνηρή περίοδο της κρίσης και της αβεβαιότητας που κόστισε πάνω απ' όλα στην ελληνική κοινωνία.

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ξανά «με πρωτοφανή φανατισμό» βρίσκεται απέναντι στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα των διαπραγματεύσεων.

«Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη», είπε, «ποντάρει τα πάντα στην καταστροφή και το χάος», καταλογίζοντας της ότι βλέπει ευθύνες αποκλειστικά στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, «τη στιγμή μάλιστα που σε κάθε κρίσιμο σημείο της έχει ταυτιστεί με τις πλέον ακραίες θέσεις που έχουν διατυπωθεί από πλευράς δανειστών». 

Είπε ότι ΝΔ και Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να υπόσχονται πώς θα υλοποιήσουν "τόσα και άλλα τόσα" από όσα παράλογα έχουν κατά καιρούς πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ευτυχώς για τη χώρα και την κοινωνία, έχουν αποφευχθεί μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις».

 

Τα μέτρα και τα αντίμέτρα

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «είναι η πολιτική δύναμη η οποία όσο κυβέρνησε τον τόπο, δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ τα κρίσιμα ζητήματα που είναι σήμερα στην ατζέντα και αφορούν το μέλλον της χώρας». Ότι είναι εκείνοι που θεωρούσαν το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο και αναζητούσαν πιστοποιητικά βιωσιμότητας, εκείνη που αποδέχονταν στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 4 και 4,5% μέχρι το 2030, «αδιαφορώντας για την κοινωνική καταστροφή που θα προκαλούσε μια τέτοια εξέλιξη».

«Μιλάμε για την ίδια πολιτική δύναμη που σήμερα δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα από τα θετικά μέτρα της συμφωνίας της 7ης Απριλίου», τόνισε, απαριθμώντας ποια είναι αυτά που δεν θα ψηφίσει η ΝΔ: Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων, την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την επιδότηση ενοικίου για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, την ενίσχυση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, το πρόγραμμα για δωρεάν παιδικούς σταθμούς, τη μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη φαρμακευτική δαπάνη.

«Ο ελληνικός λαός γνωρίζει και έχει κρίνει επανειλημμένα τα πεπραγμένα τους. Το ίδιο θα κάνει και τώρα αλλά και στο μέλλον», σημείωσε.

Τα επόμενα βήματα

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, από την πλευρά της, «θα συνεχίσει τις επόμενες μέρες να εργάζεται εντατικά ώστε να καταλήξουμε άμεσα σε μια συνολική συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τον καθορισμό της δημοσιονομικής πορείας μετά το τέλος του προγράμματος και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος». 

Ώστε να προχωρήσουμε, τόνισε, στο επόμενο βήμα που είναι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ «και να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να δοθεί η απαραίτητη αναπτυξιακή ώθηση που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και κοινωνία».

«Στόχος το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάη να ψηφιστεί το σύνολο των προαπαιτουμένων»

«Επιδιώκουμε μια ουσιαστική και βιώσιμη λύση, που θα ορίζει συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Σταθερή μας θέση παραμένει η ανάγκη να προσδιοριστούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα πλεονάσματα πέραν του 2018», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών.

Ερωτηθείς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι είναι προγραμματισμένο να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, στις 25 Απριλίου.

Στη συνέχεια θα γραφτούν τα κείμενα, δηλαδή το κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου συνεννόησης, αλλά και του μνημονίου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ακολούθως, στις 22 Μαΐου, θα διενεργηθεί το Eurogroup που θα βάλει και την τελική σφραγίδα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Στόχος είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στις αρχές Μαΐου και μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαίου να έχει ψηφιστεί το σύνολο των προαπαιτουμένων» τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, ότι δεν είναι κάτι που επιζητεί μόνον η ελληνική κυβέρνηση. Είναι κάτι που έχει θέσει ως προϋπόθεση το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, είναι απαραίτητα προκειμένου το Ταμείο να μπορέσει να διενεργήσει τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και να βγάλει θετικό αποτέλεσμα, κάτι που αποτελεί καταστατική υποχρέωση του Ταμείου για να μπορεί να συμμετέχει σε οποιοδήποτε πρόγραμμα, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως, από την άλλη πλευρά η Γερμανία και η Ολλανδία, έχουν θέσει ως προϋπόθεση για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Για να κουμπώσουν όλα αυτά, απαιτείται συνολική συμφωνία» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος και εκτίμησε ότι «τα πράγματα έχουν μπει σε ένα δρόμο, ώστε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου να έχουμε τη συμφωνία εκείνη που θα δημιουργήσει τον καθαρό διάδρομο για την ελληνική οικονομία και θα οδηγήσει και στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Άλλο σενάριο δεν υπάρχει, ούτε για την ελληνική κυβέρνηση, ούτε και για τους θεσμούς» σημείωσε με έμφαση.

«Συμφωνία στο γενικό πλαίσιο στη Σύνοδο του ΔΝΤ»

Ερωτηθείς για το εάν μπορεί να υπάρξει απόφαση για το χρέος κατά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, απήντησε, πως στη Σύνοδο αυτή δεν λαμβάνονται αποφάσεις που να δεσμεύουν και πως αυτές λαμβάνονται στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Αυτό που θα γίνει, θα είναι να ανοίξει η ατζέντα και το θέμα της ρύθμισης του χρέους» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως η ελληνική πλευρά ευελπιστεί να υπάρξει συμφωνία στο γενικό πλαίσιο.

«Αυτό που χρειάζεται τώρα, είναι ένας τόσο γενικός προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων που να καλύπτει το ΔΝΤ, αλλά και να μη δημιουργεί πρόβλημα στη Γερμανία εν όψει εκλογών» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος. 

Ερωτηθείς σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης της χώρας από το ΔΝΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, ότι συζητείται ένα πρόγραμμα μικρής χρηματοδότησης, διάρκειας ενός χρόνου, που θα λήξει ταυτόχρονα με το πρόγραμμα του ESM.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup, πριν τις 22 του Μαΐου, είπε πως «βάσει χρονοδιαγραμμάτων εκτιμά πως δεν θα έχουμε προλάβει να έχουμε κάνει τα βήματα που απαιτούνται για το κλείσιμο της αξιολόγησης πριν το προγραμματισμένο για τις 22 Μαΐου, Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Νίκου Ξυδάκη για ανασχηματισμό, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστικό δικαίωμα του πρωθυπουργού και πρόσθεσε πως δεν θέλει να κάνει κανένα άλλο σχόλιο σε σχέση με τη συγκεκριμένη δήλωση. 

Απαντώντας σε σχετική με την κριτική που ασκείται από τη ΝΔ, σε ό,τι αφορά την κατανομή της υπεραπόδοσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, ότι «η ΝΔ δεν πρέπει να ξεχνά ότι είχε συμφωνήσει το 2012 πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 4,5% για το 2016 και επομένως δεν μπορεί να κάνει κριτική για το γεγονός ότι όχι μόνο καταφέραμε να μειώσουμε το στόχο, αλλά και να έχουμε τη δυνατότητα να οδηγήσουμε την ελληνική οικονομία σε υπεραπόδοση. Είναι κάτι που η ΝΔ δεν πέτυχε ποτέ, ούτε υπήρχε η περίπτωση να πετύχει, καθώς είχε οικοδομήσει τις κοινωνικές της συναινέσεις στην διευκόλυνση της μεγάλης φοροδιαφυγής. Είναι ακριβώς αυτό το σημείο το οποίο έχει αλλάξει με τη σημερινή κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά την κατανομή της υπεραπόδοσης, αυτή ρυθμίζεται από τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015, όπου προβλέπονται τα ποσοστά που θα πάνε σε ληξιπρόθεσμες οφειλές και εκείνα που θα κατευθυνθούν προς την ενίσχυση πολιτικών ανάπτυξης».

 

 

 

Πηγή: Real.gr


---> Ενημέρωση PamePreveza.gr:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με βάση κατηγορία: Ελλάδα, Πολιτική
Βαθμολογήστε το!
Βαθμολογήστε το άρθρο:
No rating
Άρθρα και Σχόλια αναγνωστών

Το PamePreveza.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθογράφο - σχολιαστή. Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες. Το PamePreveza.gr, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ NEA

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ