film izle

"Το νέο σιντριβάνι της Πρέβεζας" - Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

"Το νέο σιντριβάνι της Πρέβεζας" - Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος
Τοπικά Νέα, Διάφορα, Άρθρα, 18 Μαρτίου 2017 | 10:27
"Ας σκεφτεί ο καθένας πως θα μας κρίνουν οι επόμενες γενιές, για τις σημερινές επιλογές μας…"
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ


Εισαγωγή
Πριν μερικούς μήνες είχε έρθει στην επιφάνεια το θέμα «Νέο σιντριβάνι της Πρέβεζας». Στο «PamePreveza.gr» προβληματιστήκαμε, κάναμε κάποιες σκέψεις και το θέμα «χάθηκε».

Δεν είδα στην κοινωνία της Πρέβεζας να γίνονται σκέψεις, προτάσεις, για το πώς θα θέλαμε το σημαντικό αυτό έργο.

Εμείς αναπτύσσουμε σήμερα κάποιο προβληματισμό και αφήνουμε το θέμα να προχωρήσει μέσα στη γενική αδιαφορία…

Οι αρχιτεκτόνισσες
Αρχικά να δηλώσω ότι οι σκέψεις που ακολουθούν δεν έχουν καμιά απολύτως αιχμή, υπαινιγμό, νύξη εναντίον των δυο αγαπητών αρχιτεκτόνων που έκαναν τη σχετική μελέτη.

Έχουν να κάνουν με το πώς όλοι εμείς  οι πολίτες βλέπουμε ένα σημαντικό σημείο της πόλης μας.

Κυρίως έχουν να κάνουν με το πώς εγώ αντιλαμβάνομαι κάποια πράγματα, αφού εκτός από την Ελλάδα έχω επισκεφθεί τις 4 Ηπείρους της Γης (μόνο στην  Αυστραλία δεν πήγα ακόμη) και έχω δει αμέτρητα σιντριβάνια σε πόλεις και χωριά.

Σκεφτείτε: Η Ρώμη έχει πάνω από 1000 σιντριβάνια, το Ντουμπάι έχει αμέτρητα, εντυπωσιακά, αλλά άχρωμα και απρόσωπα.

Η προσωπικότητα μια πόλης
Κάθε πόλη του κόσμου επιδιώκει να έχει τα δικά της χαρακτηριστικά γνωρίσματα που τη διαφοροποιούν από όλες τις υπόλοιπες.

Πάρτα για παράδειγμα τα παγκάκια για να κάθονται οι περιπατητές. Κάθε πόλη επιλέγει άλλο μοντέλο, άλλο σχέδιο, άλλο τύπο. Έχω φωτογραφίσει τουλάχιστο 100 διαφορετικά παγκάκια.

Στην Πρέβεζα μπορείτε να δείτε τουλάχιστον 3-4 διαφορετικά «μοντέλα» γιατί κάθε φορά οι «αρμόδιοι» κάνουν άλλες επιλογές (σιδερένια, ξύλινα, με μεγάλες ή μικρές σανίδες, με ευθύγραμμο ή καμπύλο σχεδιασμό, με πλάτη ή όχι, κλπ).

Δείτε στο ιντερνέτ «παγκάκια», «σιντριβάνια» κλπ και θα εκπλαγείτε με την απίστευτα μεγάλη ποικιλία.

Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι σκέφτονται και δημιουργούν αντικείμενα με ξεχωριστό ύφος.

Τα μνημεία
Πέρα από σπίτια, δρόμους, γέφυρες, δημόσια κτήρια, σχολεία, τράπεζες, ιερούς ναούς κλπ, που δίνουν προσωπικότητα σε μια πόλη, σημαντικό στοιχείο στην μνήμη μας διατηρούν και τα μνημεία της.

Τα μνημεία είναι πολύτιμη αποσκευή για την ιστορία μας, το παρελθόν μας, και φυσικά δίνουν έμπνευση και για το μέλλον μας.

Εμείς στην Πρέβεζα δεν επιλέξαμε να δημιουργήσουμε κάποιον «άγνωστο στρατιώτη», αλλά κοσμήσαμε την παραλία μας με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο και μάλιστα δώσαμε και στην πλατεία το όνομά του.

Στην άλλη άκρη της πόλης, «στο Μνημείο του Ναύτη», πάλι δεν κάναμε μια απρόσωπη επιλογή, αλλά τιμήσαμε την πρόσφατη τοπική ιστορία μας.

Το σιντριβάνι γενικά
Πολλά πράγματα είναι αυτονόητα, αλλά δυστυχώς πρέπει να λέγονται.

Τα σιντριβάνια είναι διακοσμητικά στοιχεία πολλών πόλεων γιατί συγκεντρώνουν πολλά θετικά στοιχεία, ακόμη και για πόλεις που βρίσκονται δίπλα σε θάλασσες, λίμνες, ποτάμια κλπ.

-Δίνουν αισθητικά απόλαυση στα μάτια μας,

-Παρέχουν υδρατμούς ή υγρασία, στην ατμόσφαιρα, άρα δημιουργούν ευεξία κάποιες πολύ ζεστές ή αποπνικτικές μέρες του καλοκαιριού,

-Παίρνουν τη σκόνη από την ατμόσφαιρα, άρα φιλτράρουν τον αέρα. Αυτό είναι καλό για τα μάτια μας αλλά και για τους πνεύμονες.

-Για όλους αυτούς τους λόγους επιλέγονται τόσο για δημόσιες πλατείες όσο και για ιδιωτικά σπίτια, βίλες, εξοχικά, κήπους κλπ.

Το προηγούμενο σιντριβάνι της Πρέβεζας έγινε πριν μερικές δεκαετίες, με άλλα κριτήρια και πλέον θεωρείται ξεπερασμένο αφού επί χρόνια ήταν εκτός λειτουργίας.

Εμείς τι θέλουμε;
Οι επισκέπτες της Πρέβεζας, Έλληνες και ξένοι, ασφαλώς πριν δουν το δικό μας σιντριβάνι θα έχουν δει εκατοντάδες άλλα και έτσι η σύγκριση είναι αναπόφευκτη.

Θέλουμε να πουν «Μπράβο στους Πρεβεζάνους που δημιούργησαν ένα πρωτότυπο σιντριβάνι» ή «στην Πρέβεζα δεν έχουν σχεδιαστές γι αυτό αντέγραψαν ένα κακόγουστο σιντριβάνι σαν αυτά που έφτιαχνε ο Έβερτ και ο Αβραμόπουλος»;

Θέλουμε το σιντριβάνι μας να είναι «άχρωμο», «αδιάφορο», απρόσωπο», «τυποποιημένο»  ή να έχει προσωπικότητα;

Η προσωπικότητα απεικονίζεται με την ιστορία μας. Και η Πρέβεζα έχει πλούσια ιστορία να δείξει. Σε νέους και παλιούς. Σε Έλληνες και ξένους.

Επειδή οι Έλληνες είμαστε ιστορικός λαός και έχουμε χιλιετίες ιστορίας κάποιοι από εμάς θέλουμε να την γνωρίσουν οι νέοι μας και να είμαστε όλοι περήφανοι για το παρελθόν μας.

Τελευταία είδαμε ότι κάποιοι ΔΕΝ θέλουν τα ελληνόπουλα να μαθαίνουν την Ελληνική ιστορία και άρχισαν να «μειώνουν» την ύλη της ιστορίας στα σχολεία.

Σκεφτείτε διαχρονικά. Τα κόμματα, όλα τα κόμματα, είναι βραχύβιοι οργανισμοί που γεννιούνται και πεθαίνουν. Την Ελλάδα ΜΑΣ, την ιστορία ΜΑΣ, άρα και το μέλλον ΜΑΣ δεν μπορούμε να τα δούμε με κομματική νοοτροπία και παρωπίδες, αλλά μόνο με υπερκομματική και διαχρονική.

Ιστορικός πλούτος
Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος δείχνει μια «στιγμή» της ιστορίας μας. Δείχνει τη συμμετοχή της Πρέβεζας στην Επανάσταση του 1821.

Αλλά ψηφίδες ιστορίας έχουμε αμέτρητες. Να θυμίσω μερικές;

-Από το 2.000 π. Χ. στην Ήπειρο έχουμε κατοίκους, εργαλεία, πολιτισμό κλπ.
-Το 1350 π. Χ. περίπου δημιουργείται το Νεκρομαντείο της Εφύρας.
-Χτίζονται και ακμάζουν πολλές πόλεις: Κασσώπη, Βερενίκη, Πανδοσία, Βουχέτιον, Ελάτρεια, Τρίκαστρο, Ορράον, Νικόπολη, Εφύρα, κλπ. Θα αναφέρουμε κάποια από αυτές;
-Θα αναφέρουμε σημαντικά πρόσωπα, όπως το βασιλιά Πύρρο, τον Απόστολο Παύλο στη Νικόπολη, τους φιλοσόφους, τα «Άκτια» κλπ;
-Θα καταγράψουμε ιστορικές στιγμές;
-Ναυμαχία Ακτίου (31 π. Χ.)
-Ίδρυση Πρέβεζας (1292, Χρονικό Μορέως)
-Ναυμαχία Πρέβεζας (1538 μ. Χ.)
-Ενετοκρατία (1684-1699 και 1718-1797)
-Γαλλοκρατία (1797-1798)
-Χαλασμός της Πρέβεζας (1798)
-Ελεύθερη Πρέβεζα (από 1912 ως σήμερα)

Τα παραπάνω είναι ελάχιστα στοιχεία από την ιστορία της Περιοχής μας. Είναι σωστό τίποτε από αυτά να μην φαίνεται στο σιντριβάνι μας;

Συγκρίσεις
Αν πάτε στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, θα δείτε να γράφονται κάποιες Ελληνικές πόλεις. Και η Πρέβεζα.

Οι κατασκευαστές του μνημείου σκέφτηκαν να τιμήσουν την πόλη μας για την ιστορία της.

Εμείς οι Πρεβεζάνοι, ο Δήμος, το Λιμενικό Ταμείο, πρέπει να θυμίζουμε την ιστορία μας ή όχι;

Μόνο ο αγαπητός Μπάμπης Τσόκας με το μνημείο των δυο σελίδων κάτω από το Δημαρχείο και μόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος με πολλές παρεμβάσεις θα τιμούν την ιστορία της περιοχής μας;

Σκεφτείτε το κι εσείς… Μπορεί και να κάνω λάθος…

Αλλά αν δεν γράψουμε εμείς οι ίδιοι την ιστορία μας όπως πρέπει, ίσως περιμένουμε να την γράψουν οι επόμενοι κατακτητές μας… Ο Ερντογάν έδωσε εντολή στους Τούρκους να γεννάνε όχι 3 αλλά 5 παιδιά κάθε οικογένεια. Σας λέει αυτό κάτι;

Επίλογος
Στη διάρκεια της δικής μας ζωής ΔΕΝ θα ξαναγίνει ένα τόσο σημαντικό έργο για την πόλη μας, όπως το σιντριβάνι στην πλατεία Ανδρούτσου.

Επομένως ας σκεφτεί ο καθένας πως θα μας κρίνουν οι επόμενες γενιές, για τις σημερινές επιλογές μας…

Σκεφτείτε και αποφασίστε…

Εμείς θα ασχοληθούμε με το νέο σιντριβάνι μετά τα εγκαίνιά του πλέον…

Κυτίνος Ευάγγελος

 


---> Ενημέρωση PamePreveza.gr:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με βάση κατηγορία: Τοπικά Νέα, Διάφορα, Άρθρα
Βαθμολογήστε το!
Βαθμολογήστε το άρθρο:
3.5
Άρθρα και Σχόλια αναγνωστών

Το PamePreveza.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθογράφο - σχολιαστή. Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες. Το PamePreveza.gr, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.