Σκέψεις για το Λιμάνι της Πρέβεζας - Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Σκέψεις για το Λιμάνι της Πρέβεζας - Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος
Άρθρα, 04 Αυγούστου 2018 | 09:39
Μακάρι να βρούμε ικανούς ανθρώπους και έξυπνες ιδέες για να αξιοποιήσουμε και τα προσόντα της Πρέβεζας
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ


Εισαγωγή
Την Τετάρτη 1 Αυγούστου στο Λιμάνι της Πρέβεζας, μπροστά στο κτήριο του Λιμενικού Ταμείου εγκαινιάστηκε μια έκθεση φωτογραφιών. Έδειχναν την εξέλιξη του Λιμανιού στα περίπου 100 τελευταία χρόνια…

Οι άνθρωποι που συνέλαβαν την ιδέα και αργάστηκαν να την πραγματοποιήσουν είναι άξιοι πολλών επαίνων.

Είναι ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κος Ευάγγελος Συγκούνας, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Κος Κώστας Λογοθέτης, ο πρόεδρος της Ακτίας Νικόπολης Κος Νίκος Καράμπελας, ο Διευθυντής των Αρχείων του Κράτους Κος Σπύρος Σκλαβενίτης, η αρχαιολόγος Κα Αθανασία Κεραμάρη, οι κ.κ. Ευριπίδης Αφεντουλίδης, Πάνος Τσόκας, Σπύρος Βαγγελάκης, Ελένη Συνεσίου, οι συλλέκτες που παραχώρησαν φωτογραφίες και άλλοι που ίσως μου διαφεύγουν.

Σε όλους θέλω να δώσω πολλά θερμά συγχαρητήρια. Γιατί η διάσωση της ιστορίας μας είναι χρήσιμη και να δούμε το παρελθόν μας, αλλά και για να προγραμματίσουμε το μέλλον μας.

Στις ομιλίες τους μίλησαν για το χτες και το αύριο του Λιμανιού μας, ενώ οι μουσικοί είχαν πολύ καλές μουσικές επιλογές με πολύ γνωστά και τραγουδισμένα τραγούδια σχετικά με τη θάλασσα, τα λιμάνια τους ναυτικούς, κλπ.

Μερικά από αυτά: «Κάθε λιμάνι και καημός», «Στα λιμάνια, των φάρων οι ριπές, ανάψανε φωτιές, αχ μην κλαίς»,  «Το πλοίο θα σαλπάρει για λιμάνια ξένα», κλπ.

Συγκρίσεις
Πάνω σε αυτό, έκανα κάποιες σκέψεις που θα διαβάσετε εδώ.

Επειδή έρχομαι στην Πρέβεζα από τη δεκαετία του 1970, έχω έντονες προσωπικές μνήμες.

-Θυμάμαι τα καράβια στην παραλία να φέρνουν ξυλεία και να παίρνουν πορτοκάλια και πολλά ακόμη.

-Θυμάμαι τους λιμενεργάτες, χωρίς τη βοήθεια των γερανών, να κουβαλάνε αμέτρητα τσουβάλια κάθε μέρα στην πλάτη τους.

-Θυμάμαι τις χαμάλες να μεταφέρουν τα υλικά πόρτα – πόρτα.

-Θυμάμαι τους αμέτρητους λιμενεργάτες να κινούνται πάνω σε ελαστικά και επικίνδυνα μαδέρια, και μάλιστα με τεράστιες κλίσεις.

-Θυμάμαι ότι τότε ΔΕΝ υπήρχαν «ωράρια εργασίας», αλλά η δουλειά συνεχιζόταν μέχρι να αδειάσουν τα αμπάρια.

-Θυμάμαι όλους αυτούς τους ηρωικούς λιμενεργάτες να δουλεύουν χωρίς άδειες, χωρίς αργίες Σαββάτου και Κυριακής, χειμώνα και καλοκαίρι, με όλες τις καιρικές συνθήκες.

-Θυμάμαι ότι και το καλοκαίρι υπήρχε έντονη  ηλιοφάνεια και ζέστη, αλλά το χειμώνα ξεκινούσαν κάτι βροχές που δεν έλεγαν να σταματήσουν με τίποτε!

Γι αυτό και ένας μικρός μαθητής κάποτε έγραψε στην έκθεσή του την εξής φράση: «Μια μέρα στην Πρέβεζα, έβρεχε επί 60 μέρες» !!

Το λιμάνι και οι άνθρωποι
Προσπάθησα να κάνω μια σύγκριση ανάμεσα σε δυο σενάρια.

Τι πρόσφερε «τότε» το λιμάνι στην Πρέβεζα και στους Ανθρώπους και τι προσφέρει σήμερα.

Αν θέλουμε να πάρουμε σωστές αποφάσεις για το «αύριο» πρέπει να έχουμε καλά στοιχεία για το «χτες».

Φυσικά έψαξα στα βιβλία του αγαπητού Κου Γιώργου Μουστάκη «Τα Πρεβεζάνικα», και «Πρέβεζα και Συρράκο».

Έχουν πολύ σημαντικά ιστορικά στοιχεία, αλλά όχι με το οικονομικό πρίσμα που το σκέφτηκα εγώ.

Ας προσπαθήσουμε σε μια πρώτη προσέγγιση να δούμε πόσοι και ποιοι άνθρωποι «έτρωγαν ψωμί» από το εμπορικό λιμάνι.

-Οι ναυτικοί πράκτορες, αφού οι εταιρείες των πλοίων είχαν μόνιμα γραφεία συνεργασίας.

-Οι εκτελωνιστές.

-Οι πιλότοι που έβαζαν και έβγαζαν τα πλοία στο λιμάνι.

-Οι λιμενικοί.

-Οι λιμενεργάτες.

-Οι φοροεισπράκτορες που επέβαλαν δασμούς εισαγωγών και εξαγωγών σε διάφορα αγαθά.

-Οι μεταφορείς στην ξηρά.  Αρχικά τα αγαθά από το λιμάνι προς την ενδοχώρα μεταφερόταν  με μουλάρια και αγωγιάτες. Ο κάθε αγωγιάτης είχε 5-10 μουλάρια και δημιουργούντα «καραβάνια».

Φυσικά υπήρχαν και ο χαμάλες για μεγαλύτερα φορτία.

Τα ζώα αυτά χρειαζόταν πετάλωμα, χρειαζόταν σαμάρια, άρα υπήρχαν και έμμεσα εργαζόμενοι στο κύκλωμα της θαλάσσιας μεταφοράς.

Κάποια μεγαλύτερα καράβια ΔΕΝ πλεύριζαν στην προκυμαία, αλλά έμεναν αρόδο. Έτσι υπήρχαν μαουνιέρηδες, βαρκάρηδες, λεμβούχοι, κλπ που κάλυπταν «το κενό» από το πλοίο μέχρι την ξηρά.

Για να ολοκληρώσουμε την εικόνα του «τότε» πρέπει να βρούμε κι άλλες δραστηριότητες που εγώ δεν ανέφερα, να βρούμε τα συνολικά εισοδήματα όλων αυτών για να εκτιμήσουμε πόσα χρήματα από το λιμάνι «έπεφταν» στην κοινωνία της Πρέβεζας.

Τεράστιες αλλαγές
Μετά το 1950 η εικόνα του επαρχιακού λιμανιού μεταβλήθηκε πάρα πολύ. Αντί για τα μουλάρια και τους κατσικόδρομους, έχουμε Εθνικές οδούς προς Ηγουμενίτσα, Γιάννενα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα κλπ.

Δηλ. έχουμε τη δυνατότητα ταχύτατης μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων,  με ΙΧ αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία, ΚΤΕΛ, ταξί, μοτοσικλέτες, κλπ.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες έχουν και αντίστοιχους εργαζόμενους, άμεσα ή έμμεσα. Π.χ. τα βενζινάδικα στους δρόμους, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα διόδια στους δρόμους, τα έσοδα του κράτους, κλπ.

Έχουμε το ειρηνικό, πολιτικό, κερδοφόρο αεροδρόμιο του Ακτίου, που μας φέρνει επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Τι ευτυχία! Κάποτε είχαμε μόνο Λιμένα, τώρα έχουμε ΚΑΙ λιμένα, ΚΑΙ αερολιμένα.

Φυσικά άλλαξε και η ποιοτική εικόνα των πλοίων. Από μεγάλα φορτηγά πλοία, περάσαμε σε μικρά, πολυτελή ιστιοπλοϊκά, κρουαζιερόπλοια, καταμαράν, φουσκωτά κλπ.

Άλλαξαν και οι εντυπώσεις μας. Κάποτε γινόταν θέμα συζήτησης στα καφενεία.. Ήρθε μεγάλο πλοίο!

Ήταν εντυπωσιακό το μέγεθος, ο όγκος, και η «κίνηση» που προκαλούσε γύρω του.

Σήμερα μπαίνουν και βγαίνουν κάθε μέρα αμέτρητα ιστιοπλοϊκά και κανένας δεν τους δίνει σημασία!

Πολλές φορές περπατώντας στην παραλία έχω μετρήσει όλα τα σκάφη που είναι δεμένα από τα Δικαστήρια μέχρι τη Γοργόνα. Εσείς το κάνατε ποτέ; Όχι; Το καταλαβαίνω.. Θα σας το πω εγώ.

Σε πυκνή διάταξη, δηλ. όχι πλαγιοδετημένα, αλλά πρυμνοδετημένα, από τα Δικαστήρια μέχρι τη Γοργόνα χωράνε  120 σκάφη. Κι αν βάλουμε από τη Γοργόνα μέχρι το πρώην Τουριστικό Περίπτερο ακόμη 30 σκάφη μας κάνουν 150.

Και αν το καθένα από αυτά έχει μέσα του μόνο 6-7 άτομα, έχουμε ένα σύνολο περίπου 1.000 επισκεπτών, κάθε βράδυ, για όλο σχεδόν το καλοκαίρι.

Παραβλέπω τα σκάφη που είναι αρόδο προς τα Σφαγεία, το Βαθύ κλπ. Παραβλέπω τα εκατοντάδες πλοία που θα μπορεί να φιλοξενεί η Μαρίνα της Πρέβεζας από το επόμενο καλοκαίρι, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα που εκτελούνται εκεί.

Εργαζόμενοι σήμερα…
Για την εξυπηρέτηση όλων αυτών δημιουργήθηκαν ιδιωτικές μαρίνες στο Άκτιο, έγιναν βελτιώσεις στο λιμάνι της που εξυπηρετούν όλα αυτά τα σκάφη.

Ας προσπαθήσουμε με ιστορικά δίκαιο τρόπο να αποτυπώσουμε ποιοι κερδίζουν από αυτούς τους 1.000 επισκέπτες κάθε μέρα.

Οι επιχειρήσεις που παλιά τις λέγαμε μπακάλικα, αλλά τώρα είναι τα σούπερ μάρκετ. Ζυμαρικά, σαλατικά, φρούτα, νερά, αναψυκτικά αγοράζονται μαζικά από τα πληρώματα των καραβιών. Όλες οι προμήθειες των σκαφών γίνονται από την αγορά της Πρέβεζας.

Εκτός όμως από τα αμαγείρευτα φαγητά πολλοί τρώνε έξω. Στις ταβέρνες, εστιατόρια, πίνουν καφέδες, πίνουν ποτά, κλπ.

Το λιμενικό ταμείο που έχει εκσυγχρονιστεί, εκτός από τα «λιμανιάτικα»,  τους «πουλάει» και ρεύμα, και νερό.

Άλλες επιχειρήσεις τους παρέχουν καύσιμα, λιπαντικά, εργαλεία, εξαρτήματα, κλπ.

Επειδή το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη, είδαμε και επιχειρήσεις που πλένουν τα κλινοσκεπάσματα, τα σιδερώνουν και τα επιστρέφουν στα πλοία! Πολύ καλό!

Αν περάσετε από τη Γοργόνα θα δείτε ότι η πιάτσα των ταξί έχει αποκτήσει ένα πολύ ωραίο κουβούκλιο. Έχει πολύ ωραίες φωτογραφίες από το Ζάλογγο, τον Αχέροντα, κλπ και γράφει και την «ταρίφα». Δηλ. πόσα ευρώ θέλει το ταξί για να σε πάει εκεί. Άρα και οι ταξιτζήδες έχουν κάποια κέρδη από τα πλοία.

Αν περπατήσετε από τη Γοργόνα προς το Μνημείο του Ναύτη, θα δείτε μερικές «άγνωστες» σημαίες. Είναι εταιρείες όπως η «ΑΛΦΑ Τεχνική Σκαφών», η «Κόσμος», η «Κέκερης Γιότ», κλπ που έχουν δραστηριοποιηθεί στην περιοχή μας και μας φέρνουν αμέτρητα σκάφη, με επισκέπτες κάθε καλοκαίρι. Και αυτό είναι σημαντικό ια την πόλη μας. 

Οι μαρίνες
Ας το ξεκινήσουμε γενικά. Οργανωμένες Μαρίνες υπάρχουν παντού! Και στα Ελληνικά νησιά, και σε παράλιες πόλεις, και στην Τουρκία, και στην Αδριατική. Αν ανεβείτε με πλοίο από Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα προς Βενετία θα εντυπωσιαστείτε από τις μαρίνες σε Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κροατία κλπ.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο θαλάσσιος τουρισμός έχει ενδιαφέρον, ότι τα κράτη ενδιαφέρονται, ότι οι μαρίνες αποδίδουν, ότι πολλοί εργαζόμενοι στις μαρίνες έχουν εισοδήματα.

Ξέρετε εμείς οι Έλληνες σκεφτόμαστε πολύ ιδιότροπα.  Αν κάποιος έφερνε ένα παϊτόνι στην παραλία μας (μέχρι πριν λίγο καιρό υπήρχε), όλοι θα το μαθαίναμε, όλοι θα λέγαμε ότι «στην Πρέβεζα υπάρχουν και παλιές άμαξες για να κάνεις βόλτα».

Αν στις μαρίνες του Ακτίου δουλεύουν 50, 100, 200 εργαζόμενοι επειδή είναι μακριά μας ΔΕΝ τους ξέρουμε, ΔΕΝ μας απασχολούν, ΔΕΝ τους υπολογίζουμε. Είναι περίπου ανύπαρκτοι.

Έτσι ο απλός πολίτης  ΔΕΝ έχει δίκαιη κρίση για όσα συμβαίνουν γύρω του. Π.χ. επειδή «άκουσε μια κουβέντα» μπορεί να κατηγορήσει τον Χ επιχειρηματία για κάτι που έκανε, ενώ ΔΕΝ κατηγορεί όλους τους ανίκανους, τους άεργους, τους λογάδες για τα αμέτρητα που ΔΕΝ έκαναν.

Το λέω επίμονα. Τα στρατόπεδα της Πρέβεζας ΔΕΝ τα αξιοποίησε κανένας, άρα η κοινωνία μας έχει τεράστια «διαφυγόντα κέρδη», με τα οποία δεν ασχολείται κανένας!

Κάποια στιγμή ελπίζω ότι νηφάλια, ήρεμα, πολιτισμένα, διαλογικά, και όχι φανατικά, θα μπορέσουμε να αποτιμήσουμε με αντικειμενικότητα το τι προσφέρουν οι μαρίνες και γενικότερα στην Εθνική Οικονομία, και ειδικότερα στην Πρέβεζα. 

Επίλογος
Όλοι είδαμε και χαρήκαμε την έκθεση φωτογραφιών για το λιμάνι της Πρέβεζας. Εμείς κάναμε κι ένα βήμα επιπλέον. Αρχίσαμε να σκεφτόμαστε για το μέλλον της πόλης μας.

Για τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που μας δίνονται αν αξιοποιήσουμε το Λιμάνι, το Αεροδρόμιο, τις νέες Εθνικές Οδούς, τα Ιαματικά Λουτρά, τις Παραλίες μας, τις λίμνες, τον ιστορικό τουρισμό, τα οικοσυστήματα ποταμών και λιμνών και τόσα άλλα.

Αν συγκρίνετε με γειτονικές πόλεις θα δείτε ότι σε κάποιες γίνεται κοσμογονία…

Μακάρι να βρούμε ικανούς ανθρώπους και έξυπνες ιδέες για να αξιοποιήσουμε και τα προσόντα της Πρέβεζας.

Γι αυτό λέω τη φράση, «αγαπάτε αλλήλους, αλλά ψηφίζετε καταλλήλους»…

 

Κυτίνος Ευάγγελος

 


---> Ενημέρωση PamePreveza.gr:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με βάση κατηγορία: Άρθρα
Βαθμολογήστε το!
Βαθμολογήστε το άρθρο:
1.0
Άρθρα και Σχόλια αναγνωστών

Το PamePreveza.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθογράφο - σχολιαστή. Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες. Το PamePreveza.gr, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ NEA

Σχόλια-Ζώντας στην Πρέβεζα - 17/03/2019
Τοπικά Νέα, Διάφορα, Σφηνάκια 17|03|19

Σχόλια-Ζώντας στην Πρέβεζα - 17/03/2019