Οι άλλοι κάνουν έργα κι εμείς ψάχνουμε για πρόσωπα - Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Οι άλλοι κάνουν έργα κι εμείς ψάχνουμε για πρόσωπα - Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος
Άρθρα, 01 Δεκεμβρίου 2018 | 11:47
Οι πόλεις αναζητούν κάποιους άριστους, αλλά οι άριστοι απέχουν
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ


Εισαγωγή
Επειδή είμαστε σε εν δυνάμει προεκλογική περίοδο, βλέπουμε τις αγωνίες των υποψηφίων, βλέπουμε φωτογραφίες και ανακοινώσεις, βλέπουμε πολύ παρασκήνιο και λίγο προσκήνιο…

Γενικά υπάρχουν δυο αρχές:

Α) Όλοι οι πολίτες σε μια δημοκρατική χώρα έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Άρα όλοι μπορούν να είναι υποψήφιοι για πρώτη, για δεύτερη, για νιοστή φορά… Κανένας δεν αποκλείεται εξ αρχής.

Β) Επειδή οι ενήμεροι πολίτες βλέπουν, μαθαίνουν, συζητούν, κρίνουν, όλοι κρίνονται. Και οι υποψήφιοι που προσήλθαν, και αυτοί που αποχώρησαν, και αυτοί που συνεχίζουν, και εμείς που τους σχολιάζουμε…

Δεν είναι στις προθέσεις μου να ασχοληθώ με «προσωπικά» θέματα, αλλά με πολύ γενικότερα. Δηλ. για το πως κάποιοι δημιουργούν πλούτο, ενώ  κάποιοι άλλοι  ρωτάνε τον καθρέφτη τους για να τους απαντήσει στο «ποιος είναι ο πιο ωραίος του χωριού»…

Θρησκευτικός τουρισμός
Το περασμένο Σάββατο είχαμε στην Πρέβεζα την τιμητική βραδιά για το Λάκη Παππά. Τον τίμησαν ο Μιχάλης Βιολάρης και οι συνεργάτες του, τον τίμησαν πολλοί και άξιοι Πρεβεζάνοι καλλιτέχνες, τον τίμησαν με την παρουσία τους και οι επίσημοι, αλλά και πλήθος κόσμου που κατέκλυσε την Όαση.

Ήταν μια υπέροχη βραδιά που θα μείνει στη μνήμη μας.

Όλοι οι δημοσιογράφοι, σε όλα τα μέσα, εκφράστηκαν θετικά. Κι αυτό κάτι λέει.

Την επομένη το πρωί γυρίζοντας στην Αθήνα έκανα μια στάση στο Μοναστηράκι Βόνιτσας (για το οποίο θα μιλήσουμε κάποια άλλη φορά) και μια στάση στο Διακοφτό Αιγίου (σε αγαπητούς φίλους).

Μου πρότειναν εκδρομή –προσκύνημα στην Παναγία την Πλατανιώτισσα. Είπα ΝΑΙ.

Ακολούθησαν 20 χιλιόμετρα στενού, ανηφορικού, δύσβατου δρόμου, γεμάτου κλειστές στροφές, όπου η διασταύρωση δυο οχημάτων γίνεται «μετά φόβου Θεού».

Μετά από αρκετή ώρα φτάσαμε. Αδύνατον να βρούμε πάρκιν. Αμέτρητα ΙΧ και πολλά πούλμαν με εκδρομείς είχαν καταλάβει όλες τις θέσεις πάρκιν του χωριού. Μίλησα με πολλούς εκδρομείς, από Αθήνα, Πειραιά, Λαμία, Καλαμάτα, κλπ. Έκαναν ημερήσιες εκδρομές προσκυνηματικού χαρακτήρα, για να ανάψουν ένα κεράκι στην Παναγία.

Η απόσταση από Αθήνα είναι 160 χιλιόμετρα Εθνική Οδός (μέχρι το Διακοφτό) και 20 χιλιόμετρα  δύσκολος, ανηφορικός, στενός, δρόμος.

Το φυτολογικό παράδοξο
Στο κεντρικό σημείο του χωριού υπάρχουν τρία πλατάνια. Στο ένα κρέμασαν μια καμπάνα και έγινε το καμπαναριό (σε υψόμετρο περίπου 750 μέτρα).

Τα άλλα δυο πλατάνια, επειδή ήταν κοντά, οι κορμοί τους ενώθηκαν και σχημάτισαν ένα ενιαίο όγκο.

Αυτό τον όγκο είδε κάποιος πολύ ευφυής άνθρωπος και σκέφτηκε να τον αξιοποιήσει.

Έσκαψε μια πόρτα – είσοδο, έσκαψε στο εσωτερικό των κορμών για να δημιουργηθεί χώρος, έβαλε μερικές εικόνες και έτσι δημιούργησε ένα μικρό εκκλησάκι, μέσα στα πλατάνια, με τεράστια επισκεψιμότητα, όλο το χρόνο.


  Τρία πλατάνια σε κάποιο ορεινό και απομονωμένο χωριό. Στο αριστερά κρέμασαν μια καμπάνα. Τα δυο δεξιά έγιναν «εκκλησάκι»…  


  Μέσα στα δυο ενωμένα πλατάνια δημιουργήθηκε ένα μικρό ναΐδριο (χωράει 15-20 άτομα)  


  Η Πλατανιώτισσα σκεπάστηκε, οριοθετήθηκε, έγινε γνωστό προσκύνημα…   

Και φυσικά τεράστια σημασία για το χωριό.

Γιατί μετά την προσκύνηση, μετά το άναμμα των κεριών, μετά την προσευχή και το γράψιμο των ονομάτων για δέση «υπέρ υγείας», τι κάνουν όλοι οι επισκέπτες;

Περπατάνε λίγο, βγάζουν φωτογραφίες στο γραφικό ποταμάκι με το γεφυράκι ΚΑΙ τρώνε,  ΚΑΙ ψωνίζουν.

Το εμπόριο
Έξω από το χώρο του ναού υπάρχουν αμέτρητες χασαποταβέρνες που προσφέρουν εδέσματα. Φυσικά η εκδρομή ανοίγει την όρεξη.

Ολόγυρα υπάρχουν καταστήματα που πουλάνε τα πάντα. Είδη ξυλογλυπτικής, λαζάνια, χυλοπίτες, τραχανά, (όλα χειροποίητα), μέλι, κρασί, και άλλα τοπικά προϊόντα. Και οι προσκυνητές φεύγουν με γεμάτες σακούλες και γεμάτα στομάχια.

Σημειώστε ότι όλοι οι επισκέπτες έχουν σούπερ μάρκετ στις γειτονιές τους. Αλλά ψωνίζουν ΚΑΙ από την Πλατανιώτισσα.

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση.

Τρία πλατάνια, ένας έξυπνος άνθρωπος και ένα σχέδιο δράσης έσωσαν ένα χωριό κτηνοτρόφων απομονωμένο σε κάποιες απρόσιτες βουνοκορφές και του έφεραν εισοδήματα, κέρδη, ευημερία.

Αν δείτε τα σπίτια του χωριού θα εντυπωσιαστείτε. Καινούργια, καθαρά, μεγάλα, άνετα, κλπ.

Αν μιλήσετε με τους ντόπιους θα σας πούνε. «ΔΕΝ έχουμε άνεργους… Όλοι τρέχουμε και δεν φτάνουμε… Πολλή δουλειά… Δόξα το Θεό και την Παναγία την Πλατανιώτισσα…»

Σκέψεις στην επιστροφή
Στην επιστροφή η παρέα είχε εντυπωσιαστεί. Η Πρέβεζα διαθέτει μεγάλο αεροδρόμιο, μεγάλο εμπορικό λιμάνι και μαρίνα, οδική πρόσβαση με άνετους δρόμους, απεριόριστες φυσικές ομορφιές, μοναδική ιστορία, και όμως δεν έχει τόσα πούλμαν με επισκέπτες κάθε μέρα.

Γιατί δεν έχουμε θρησκευτικό τουρισμό ο οποίος μάλιστα αποτελείται από ηλικιωμένους Έλληνες, σοβαρούς και υπεύθυνους που είναι η καλύτερη μορφή τουρισμού;

Μήπως δεν έχουμε σημεία να αναδείξουμε;

Λάθος. Έχουμε την περιοχή που έζησε ο Απόστολος Παύλος, στη Μονή Λιθαρίου. Ποιος έχει πάει;

Λίγο έξω από τη Νέα Σαμψούντα (μόλις 17 χιλιόμετρα από την Πρέβεζα με υπέροχο, ίσιο δρόμο) υπάρχει η Μονή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Εκεί κατά την παράδοση έμεινε ένα χειμώνα ο Απόστολος Παύλος (διαχείμασε).

Αυτό μέχρι σήμερα κανένας «αρμόδιος», δηλ. βουλευτής, δήμαρχος, νομάρχης, κλπ δεν το έχει δει, δεν το έχει αναδείξει, δεν το έχει αξιοποιήσει.

Όλοι έχουμε κολλήσει στο «ποιητικό ξεζούμισμα» του Κώστα Καρυωτάκη (που υποχρεωτικά τον έστειλαν εδώ με δυσμενή μετάθεση, έμεινε στην πόλη για 32 μέρες και του κάναμε μνημείο, άγαλμα, δρόμο, κλπ).

Δυστυχώς δεν έχουμε αναδείξει αμέτρητα άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης μας όπως τον κορυφαίο Απόστολο Παύλο, ο οποίος με τις ομιλίες του, τις επιστολές του, τις περιοδείες του κλπ «άπλωσε» το Χριστιανισμό σε όλη την Ευρώπη…

Επίλογος
Μια πόλη σαν την Πρέβεζα, με πρόσβαση από ξηρά, αέρα και θάλασσα, θα έπρεπε να ευημερεί, να έχει ανεργία ΜΗΔΕΝ, να είναι παράδειγμα για μίμηση.

Δεν θέλω να κάνω εύκολες κρίσεις γιατί όλοι οι περασμένοι δήμαρχοι έχουν να αναφέρουν πολλά «έργα» που έκαναν.

Αν όμως δούμε και την άλλη όψη του νομίσματος θα δούμε ότι πέρασαν ευρωπαϊκά προγράμματα, πέρασαν ευκαιρίες που δεν τις αξιοποιήσαμε υπέρ της πόλης και των πολιτών.

Η πόλη εξακολουθεί να ψάχνει για σχέδια εξέλιξης, για προτάσεις επενδύσεων, για γενική ευημερία…

Κι εμείς αναλωνόμαστε σε πρόσωπα χωρίς σχέδια, χωρίς προτάσεις, χωρίς προοπτικές…

Οι πόλεις αναζητούν κάποιους  άριστους, αλλά οι άριστοι απέχουν…

Κι όταν απέχουν οι άριστοι, τότε μπορεί ο καθένας να κάνει το «σωτήρα»…

Ακόμη και τάζοντας επί δεκαετίες την «αξιοποίηση των στρατοπέδων» από τις κρατικές επενδύσεις…

 

Κυτίνος Ευάγγελος

 

 


---> Ενημέρωση PamePreveza.gr:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με βάση κατηγορία: Άρθρα
Βαθμολογήστε το!
Βαθμολογήστε το άρθρο:
4.0
Άρθρα και Σχόλια αναγνωστών

Το PamePreveza.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθογράφο - σχολιαστή. Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες. Το PamePreveza.gr, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.