film izle

Να γιατί ΔΕΝ κάνω για Πρόεδρος - Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

Να γιατί ΔΕΝ κάνω για Πρόεδρος - Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος
Τοπικά Νέα, Διάφορα, Άρθρα, 29 Μαρτίου 2017 | 10:10
"Το κείμενο γράφτηκε για να «δώσει ιδέες» στη Νέα Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου…"
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ


Εισαγωγή
Κάποιοι από εμάς τους απλούς πολίτες που δεν ασκήσαμε ποτέ κάποιο υψηλό δημόσιο λειτούργημα, όπως δήμαρχοι, βουλευτές, υπουργοί, κλπ κάποια στιγμή ακούσαμε τη φράση: «Βρε κάνε με εμένα πρωθυπουργό για ένα μήνα και θα δεις πόσα πράγματα θα διορθώσω στον τόπο μας».

Μια και το έφερε η κουβέντα ας θυμηθώ ότι στη διάρκεια της ζωής μου έχω δεχτεί προτάσεις να είμαι υποψήφιος για πολλά πολιτικά αξιώματα, αλλά πάντα αρνήθηκα.

Γιατί το πρότυπό μου ΔΕΝ ήταν ο Τσουμπές, αλλά ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, κλπ. Δηλ. ήταν Δάσκαλοι και όχι πολιτικοί.

Εγώ σήμερα θα σας πω τι θα έκανα αν ήμουν πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας. Όχι γιατί φιλοδοξώ να πάρω τη θέση, αλλά για να δείξω ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος σκέψης και δράσης, για όλα τα πράγματα όπως π. χ. για το Σιντριβάνι της Πρέβεζας.

Σημειώνω ότι το κείμενο συντάχτηκε στη θητεία της προηγούμενης προέδρου του Λιμενικού Ταμείου.

Στους νέους υπεύθυνους του Λιμενικού Ταμείου δηλ. Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και μέλη του Δ. Σ. εύχομαι Καλή Θητεία, κάτι που θα αποβεί υπέρ της Πρέβεζας και των πολιτών της.

Μικρή ιστορία
Πριν το 1960 στο σημείο που σήμερα είναι το σιντριβάνι υπήρχαν κάποιες λεύκες, στις οποίες έδεναν τα χαλινάρια από τα άλογα που κινούσαν τις χαμάλες. Με τις χαμάλες γίνονταν αμέτρητες μεταφορές από και προς το λιμάνι.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 με νομάρχη τον Μαρκόπουλο (πατέρα του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου) και μηχανικό τον Τάσο Αναστασόπουλο αποφασίστηκε να διατεθούν χρήματα για τη δημιουργία της Νομαρχιακής οδού «Νούμερο 1» από τα Δικαστήρια μέχρι τον Άγιο Θωμά.

Με αυτά τα «νομαρχιακά χρήματα» διαμορφώθηκε η αφετηρία της οδού, που είναι η πλατεία Ανδρούτσου.

Αρχικά ερωτήματα
Θα καλούσα κάποιους ειδικούς και θα τους ρωτούσα αν το σιντριβάνι για το οποίο δαπανήθηκαν κάποια (άγνωστα για μένα) χρήματα, μπορεί να επισκευαστεί ή είναι αναγκαίο να γίνει καινούργιο.

Φυσικά σε κάθε περίπτωση θα ζητούσα να μάθω το κόστος της επισκευής ή το κόστος δημιουργίας ενός νέου.

Υποθέτω ότι αυτά έγιναν, και οι ειδικοί απάντησαν: «Φτιάξτε νέο».

Οι μηχανικοί
Ζώντας στην Πρέβεζα επί σχεδόν μισό αιώνα έχω τη χαρά να έχω γνωρίσει πάρα πολλούς και αξιόλογους ανθρώπους.

Φυσικά και πολλούς Μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων. Από αυτούς θα ξεκινούσα. Θα συμβουλευόμουν τους πιο γνωστούς από αυτούς όπως τον Σπύρο Κανιώρη, τον Ευκλείδη Φονταρά, τον Δημήτρη (Τάκη) Παππά, και πολλούς άλλους. Θα τους ρωτούσα:

-Ποιοι από τους Μηχανικούς της περιοχής μας έχουν εμπειρία, γνώση, αισθητική κλπ για να μελετήσουν ένα νέο σιντριβάνι στην πλατεία Ανδρούτσου;

Φυσικά θα τους άκουγα με προσοχή και θα ακολουθούσα τις υποδείξεις τους, γιατί έχουν πολυετή γνώση σε όλα τα θέματα μηχανικών.

Οι ΜΗ μηχανικοί
Υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι μηχανικοί αλλά έχουν αποδείξει με τη πολύχρονη πορεία τους ότι αγαπούν την Πρέβεζα και πασχίζουν για το καλό της. Επιπλέον έχουν τεράστια γνώση από το εξωτερικό και σίγουρα θα με βοηθούσαν.

Όλοι το περασμένο καλοκαίρι καμαρώσαμε την «Όπερα του Νερού και του Ονείρου», ένα έργο που συζητήθηκε πολύ εντός και εκτός της Πρέβεζας και το δημιούργησε ο αγαπητός Κος Λέανδρος Σπαρτιώτης. Θα καλούσα λοιπόν και τον Κο Σπαρτιώτη, για να πάρω τις ιδέες και τη γνώμη του.

Ο Κος Γιάννης Ρέντζος, με την Ανθρωπογεωγραφία των πόλεων που διδάσκει επί χρόνια, με τα βιβλία, τις παρουσιάσεις, τα κείμενά του κλπ δείχνει ότι «πολλών ανθρώπων είδεν άστεα και νόον έγνω…». Θα τον καλούσα και αυτόν να με βοηθήσει με τις ιδέες και τις υποδείξεις του.

Ακόμη θα καλούσα τον πρώην δήμαρχο Κο Νίκο Γιαννούλη, που άφησε θετικό έργο στην πόλη με τις πρώτες πεζοδρομήσεις, τον φιλίστορα Κο Νίκο Καράμπελα, που σπούδασε στην Ιταλία και έχει μεγάλη εμπειρία σε ιστορία, σε σιντριβάνια κλπ.

Φυσικά θα καλούσα σε συνεργασία και τον πολιτιστικό Σύλλογο Πρέβεζας, που με τους πολλούς ως τώρα Προέδρους του έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται ζωηρά για το παρελθόν, το παρόν, και το μέλλον της πόλης.

Ευνόητο είναι ότι ο κατάλογος αυτών που θα συμβουλευόμουν θα ήταν μεγάλος, απλά εδώ στο γραπτό κείμενο δείχνω τη «διάθεση» συνεργασίας για το καλό της Πόλης και όχι τη νοοτροπία «Εγώ αποφασίζω».

Διαβούλευση
Όταν όλοι αυτοί μετά από συνεργασία και κατάθεση ιδεών κατέληγαν σε κάποιο τελικό πρότυπο, μακέτα, προσχέδιο κλπ, θα έφερνα το θέμα στην κοινή γνώμη.

Θα έλεγα: «Αγαπητοί Πρεβεζάνοι οι ειδικοί δημιούργησαν ένα σχέδιο για το νέο σιντριβάνι. Δείτε το, σκεφτείτε, κάντε προτάσεις για να καταλήξουμε όλοι μαζί σε αυτό που θεωρούμε ως διαχρονικά καλύτερο για την πόλη μας».

Και μετά τη διαβούλευση θα άρχιζα την κατασκευή έχοντας στο πλευρό μου όλη την κοινή γνώμη της πόλης.

Μόνο ένας κακόπιστος θα έκανε εκ των υστέρων κριτική, όταν του είχε δοθεί η δυνατότητα να διαμορφώσει με τις προτάσεις του το έργο και να ενσωματώσει και τη δική του αισθητική.

Φυσικά θα είχα ενημερώσει και για το κόστος όλης της υπόθεσης… Τόσο οι μελέτες, τόσο η εργολαβία, τόσο τα υλικά, τόσο η διαμόρφωση του χώρου, κλπ.

Ο Παρθενώνας
Πριν 25 αιώνες, στο Χρυσό αιώνα του Περικλή, ο Φειδίας χωρίς να έχει τη βοήθεια των σημερινών υπολογιστών, κρατούσε λεπτομερείς καταστάσεις με όλα τα επί μέρους κόστη του έργου. Τόσο η εξόρυξη από την Πεντέλη, τόσο η μεταφορά, τόσο η επεξεργασία, τόσο η αμοιβή των εργατών, κλπ, κλπ.

Από αυτές τις αναλυτικές καταστάσεις μαθαίνουμε ότι ο ανώτερος αρχιτέκτονας (π.χ. Φειδίας, Ικτίνος, Καλλικράτης, Μνησικλής κλπ) μέχρι τον τελευταίο λιθοξόο έπαιρναν ακριβώς την ίδια ημερήσια αποζημίωση.

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, ένα πιάτο φαΐ χρειάζεται ο αρχιτέκτονας που δουλεύει πνευματικά και το ίδιο χρειάζεται ο εργάτης που δουλεύει χειρονακτικά.

Από τις καταστάσεις αυτές μάθαμε ότι στα έργα τα Ακρόπολης δούλεψε και ο Σωφρονίσκος, αλλά και ο γιός του, δηλ. ο Σωκράτης Σωφρονίσκου Αθηναίος, που είναι ο σοφός Σωκράτης. Και οι δυο ως μαρμαρογλύπτες ή λιθοξόοι.

Χορηγίες
Επειδή τα χρόνια που περνάμε είναι οικονομικά δύσκολα, θα προσπαθούσαν να βρω χορηγούς, για όλο ή για ένα μέρος του κόστους. Και από την Πρέβεζα, και από αλλού.

Ο Σταύρος Μπένος με χρήματα των ιδιωτών χορηγών κάνει σημαντικό έργο με τα αρχαία θέατρα.

Ο Κος Λέανδρος Σπαρτιώτης χωρίς κρατική επιδότηση δημιούργησε την Όπερα του Νερού και του Ονείρου.

Η κόρη του Κου Δραγασάκη με 130.000 ευρώ επιχορήγηση από κρατικά χρήματα, θα κάνει την πρώτη της ταινία.

(Σημ. Μην κοιτάτε το ότι ο Κάρολος Κουν και το Θέατρο Τέχνης, ή ο Θανάσης Παπαγεωργίου στο Θέατρο Ζωγράφου, ή ο παγκοσμίου αναγνώρισης σκηνοθέτης Μπάμπης Τσόκας ΔΕΝ πήραν ποτέ κρατικές επιδοτήσεις! Αυτοί δεν είναι τόσο άξιοι όσο η Κα Δραγασάκη…)

Με κάποιο τρόπο και εμείς οι Πρεβεζάνοι κάτι θα βρίσκαμε να πάρουμε για το σιντριβάνι μας… Αν το ψάχναμε…

Επίλογος
Κι όταν όλα αυτά τελείωναν θα καλούσα όλους τους Πρεβεζάνους να εγκαινιάσουμε όλοι μαζί το σιντριβάνι «μας», που όλοι μαζί κατασκευάσαμε και όλοι μαζί θα αφήσουμε στα παιδιά μας.

Θυμάστε που ο Γιάννης Μακρυγιάννης μιλούσε για το εμείς και όχι το εγώ. Αυτό εγώ το πιστεύω όχι μόνο για τον πόλεμο, αλά και για τα ειρηνικά έργα…

Φυσικά πάνω στο Δικαστικό μέγαρο θα έβαζα και μερικές κάμερες για να το προστατεύουν τη μέρα και τη νύχτα από εκείνα τα «Πρεβεζάνικα φαντάσματα» που σπάνε και κλέβουν παγκάκια, που κλέβουν φυτά και δέντρα, που καταστρέφουν στολισμούς Χριστουγέννων και γενικά βεβηλώνουν την πόλη ατιμώρητα…

Συμπέρασμα
Επειδή όλα τα παραπάνω είναι εντελώς άγνωστα σε κάποιους πολιτικούς, που λένε ΕΓΩ το έκανα αυτό, ΕΓΩ έφερα καρέκλες στο σχολείο σας, ΕΓΩ φροντίζω για την πόλη κλπ, (το γνωστό «κατόπιν ενεργειών μου») όλοι καταλαβαίνουμε ότι είμαι εντελώς ακατάλληλος για Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και για κάθε άλλο δημόσιο λειτούργημα…

Ενώ κάποιοι πολιτικοί μας «είναι ικανοί για όλα», όποιο νόημα και αν δώσετε στη φράση…

Το κείμενο γράφτηκε για να «δώσει ιδέες» στη Νέα Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου…

Κυτίνος Ευάγγελος


---> Ενημέρωση PamePreveza.gr:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με βάση κατηγορία: Τοπικά Νέα, Διάφορα, Άρθρα
Βαθμολογήστε το!
Βαθμολογήστε το άρθρο:
No rating
Άρθρα και Σχόλια αναγνωστών

Το PamePreveza.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθογράφο - σχολιαστή. Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες. Το PamePreveza.gr, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ NEA

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ