film izle

"Δυο ειδήσεις, πολλές σκέψεις" - Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος

"Δυο ειδήσεις, πολλές σκέψεις" - Γράφει ο Κυτίνος Ευάγγελος
Τοπικά Νέα, Διάφορα, Άρθρα, 15 Μαρτίου 2017 | 10:15
"Οι σοφοί μαθαίνουν με τα παθήματα των άλλων, οι μέτριοι μαθαίνουν με τα δικά τους παθήματα και οι ανόητοι δεν μαθαίνουν ποτέ, από τίποτε"
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ


Εισαγωγή
Κάποτε για όλους τους ανθρώπου «τα νέα» ήταν ότι συνέβαινε στον μικρό περίγυρο εκάστου. Της οικογένειας , των φίλων, του χωριού, της συνοικίας. Με τις εφημερίδες, την τηλεόραση, το ιντερνέτ, και τις ηλεκτρονικές εφημερίδες, το μικρό χωριό μας μεγάλωσε κι έγινε όλος ο κόσμος.

Δεν είναι μόνο τα αθλητικά γεγονότα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, Ολυμπιακοί αγώνες, ράλι αυτοκινήτων κλπ) που τα «βλέπουμε» τη στιγμή που τελούνται, αλλά και άλλα. Σεισμοί, πλημμύρες, τροχαία, πολιτικά και αστυνομικά νέα μπαίνουν στο σπίτι μας είτε το θέλουμε είτε όχι.

Είναι τέτοιος ο καταιγισμός ειδήσεων που κάποιες φορές δεν προλαβαίνουμε να «σταθούμε», να τις αναλύσουμε, να τις συζητήσουμε. Άρα «περνάνε» και φεύγουν, χωρίς να μας κάνουν σοφότερους.

Γιατί όπως έχουμε πει κι άλλοτε: «Οι σοφοί μαθαίνουν με τα παθήματα των άλλων, οι μέτριοι μαθαίνουν με τα δικά τους παθήματα και οι ανόητοι δεν μαθαίνουν ποτέ, από τίποτε.»

Με δυο πρόσφατες ειδήσεις θα ασχοληθούμε σήμερα για να κάνουμε κάποιες σκέψεις.

Κλοπή μηχανής από ανήλικο
Η πρώτη είδηση είναι από την Πρέβεζα. «Αστυνομικοί που έκαναν ελέγχους, έπιασαν έναν ανήλικο να κυκλοφορεί με κλεμμένη μοτοσικλέτα».

Αρχίζουμε να σκεφτόμαστε:

1. Και οι αστυνομικοί, όπως και όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές τους. Κι όμως. Ευσυνείδητα, με κίνδυνο της ζωή τους κάποιες φορές, κάνουν τη δουλειά τους μέρα και νύχτα, μας προστατεύουν από μύρια όσα κακά, και συνήθως ΔΕΝ ακούνε ούτε μια καλή κουβέντα. Μάλιστα κάποιοι «προοδευτικοί» τους καταλογίζουν ότι αυτοί φταίνε για όλα, αν και όλοι ξέρουμε ότι «εκτελούν εντολές». Επίσης όλοι ξέρουμε ότι σε όλα τα πολιτικά καθεστώτα, Ανατολής και Δύσης υπάρχει η αστυνομία.

Δεν είναι κακό να κάνουμε κάποιες θετικές σκέψεις για τους αστυνομικούς που είναι κι αυτά παιδιά του λαού και όχι παιδιά εφοπλιστών και εκατομμυριούχων…

2. Ανήλικος σημαίνει κάτω των 18 ετών. Με την υποχρεωτική εκπαίδευση που υπάρχει στην Ελλάδα, έπρεπε να ασχολείται με το σχολείο, με τα μαθήματα, κλπ. Για να μην το κάνει αυτό κάτι φταίει ΚΑΙ στην οικογένειά του…

3. Σήμερα ΔΕΝ έχουμε παιδονόμους που σε συνεργασία με το σχολείο και την οικογένεια φρόντιζαν τα παιδιά. ΔΕΝ έχουμε κοινωνικές δομές για τα αποκλίνοντα παιδιά. ΔΕΝ έχουμε συνεργασία του Δήμου, με το σχολείο, κλπ για να δούμε πόσα και ποια παιδιά ΔΕΝ πηγαίνουν στο σχολείο και τις αιτίες που συμβαίνει αυτό.

4. Κάποτε, με δωρεά του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ δημιουργήθηκε το «εφηβείο Αβέρωφ», δηλ. οι φυλακές ανηλίκων. Χτίστηκαν το 1892, λειτούργησαν ως σωφρονιστήριο ανηλίκων επί πολλά χρόνια, αλλά με τη δικτατορία Μεταξά και τη χούντα του 1967 έγιναν φυλακές για πολιτικούς κρατουμένους. Τώρα στη θέση τους είναι ο Άρειος Πάγος.

5. Σήμερα υπάρχουν φυλακές ανηλίκων; Ο μικρός κλέφτης θα βρεθεί με συνομηλίκους του ή θα πάει σε φυλακές μεγάλων, όπου θα υποστεί πολλά βάσανα; Κανείς δεν ξέρει…

6. Με την επιείκεια που συνήθως δείχνουμε όλοι μας, μπορεί και να αφεθεί ελεύθερος. Οπότε ούτε ο ίδιος θα τιμωρηθεί για την πράξη του, αλλά ούτε οι υπόλοιποι νέοι θα πάρουν το μήνυμα του παραδειγματισμού. Σε όλες τις κοινωνίες ισχύει το «έγκλημα και τιμωρία», δηλ. αν παραβείς τους νόμους θα τιμωρηθείς.

7. Αν μείνει ελεύθερος, προφανώς θα ετοιμάσει την επόμενη κλοπή, όχι μόνο δίτροχου, αλλά και τετράτροχου, δηλ. ΙΧ, ταξί, φορτηγού, κλπ.

8. Διαχρονικά, όλες οι κοινωνίες, από τη φεουδαρχία μέχρι τις λαϊκές δημοκρατίες του κομμουνισμού, και από τις ελέω θεού βασιλείες μέχρι τις δικτατορίες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, είχαν αστυνομία, ποινές, φυλακές, κλπ για να περιορίσουν την εγκληματικότητα. Εμείς σήμερα τι ακριβώς έχουμε;

9. Θα μου πείτε: Εδώ κάποιοι γνωστοί και επώνυμοι Έλληνες έχουν κλέψει, έχουν καταχραστεί πολλά εκατομμύρια ευρώ και κυκλοφορούν ελεύθεροι. Και εσύ ασχολείσαι με το μηχανάκι που έκλεψε κάποιος ανήλικος; Θα σας πω: Έχετε δίκιο! Δεν τιμωρήσαμε νωρίς αυτούς που έκλεψαν μικρά ποσά, αυτοί γλυκάθηκαν με την ατιμωρησία και πήγαν στα μεγάλα…

10. Πολλά ακόμη μπορείτε να σκεφτείτε και εσείς, για αυτό σταματώ εδώ με ένα ανέκδοτο: Διάλογος μητέρας  με γιατρό: -Γιατρέ ο γιος μου μόλις κατάπιε ένα κέρμα του ενός ευρώ..-Δεν πειράζει κυρία μου, μην ανησυχείτε.. –Πώς να μην ανησυχώ.. Αν πάθει τίποτε; -Δεν θα πάθει τίποτε κυρία μου. Άλλοι έφαγαν εκατομμύρια και δεν έπαθαν και θα πάθει ο γιός σας με ένα μικρό κέρμα;

11. Όπως λέει ένας σοφός φίλος μου, στην Ελλάδα οι μόνοι που φταίνε και τιμωρούνται είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.. Αυτοί πληρώνουν για όλα…

12. Οι νόμοι στην Ελλάδα, αλλά και η απονομή δικαιοσύνης έχουν πολλά τρωτά σημεία που όλοι τα ξέρετε… Πότε θα γίνουμε Ευρωπαϊκό κράτος; 

Μαθήτρια 12 ετών κάνει δημόσιο σεξ…
Η δεύτερη είδηση είναι από την Αθήνα. Ένα κορίτσι της έκτης δημοτικού, δηλ. 11 χρονών και κάτι, άρχισε να επικοινωνεί με ένα άγνωστο αγόρι 16 ετών. Φυσικά οι γονείς της είχαν χαρίσει τηλέφωνο τελευταίας τεχνολογίας, με το οποίο «πιάνεις» επαφή με όλο τον κόσμο.

Το κορίτσι κάποια μέρα (δηλ. στις αρχές Μαρτίου) κάλεσε στο σπίτι της μερικά αγόρια και κορίτσια, έκανε ολοκληρωμένο σεξ με ένα από τα αγόρια, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά  ήταν στον ίδιο χώρο, παρακολούθησαν τα γεγονότα, κινηματογράφησαν όλη τη σκηνή και την ανέβασαν στο διαδίκτυο, για να την  δει όλη η Ελλάδα.

Μια φίλη της μητέρας είδε το σχετικό βίντεο, ειδοποίησε τη μάνα για τα κατορθώματα της κόρης, η Αστυνομία βρήκε τους 16-χρονους μαθητές και τους πήγε στο τμήμα.

Εκεί η μαθήτρια είπε ότι όλα έγιναν με τη θέλησή της και τώρα όλοι ψάχνουν για τη συνέχεια που θα έχει αυτό το συγκλονιστικό θέμα…

Κάποιες σκέψεις
1. Κάποτε  στα δικά μας νιάτα, οι άνθρωποι που ασχολούνταν με την αγωγή και τη μόρφωσή μας ήταν γνωστοί. Οι γονείς, οι παππούδες, οι γιαγιάδες, οι θείες, οι δάσκαλοι και οι δασκάλες, οι παπάδες του χωριού, όλοι μέλη της κοινωνίας μας. Όλοι ήταν σχεδόν ίδιοι με εμάς, δηλ. ήταν «παπούτσι από τον τόπο μας».

2. Πριν λίγο καιρό μεταφέροντας γνώμη του διακεκριμένου  επιστήμονα Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, σας είχα γράψει ότι τα ανήλικα παιδιά ΔΕΝ μπορούν να χειριστούν σωστά τη νέα τεχνολογία, αλλά κατά 99% κάνουν κακή χρήση της.

3. Η Αστυνομία εδώ και χρόνια κυνηγάει το ηλεκτρονικό έγκλημα, και κάνει ομιλίες παντού λέγοντας στους γονείς: «Προσέξτε τα παιδιά σας».

4. Κάποιοι γονείς, για διάφορους λόγους, από μοντερνισμό μέχρι ηλιθιότητα, ΔΕΝ καταλαβαίνουν,  ΔΕΝ ακούνε τους ειδικούς και χάνουν τα παιδιά τους.

5. Με τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετ, τους υπολογιστές κλπ τα ανήλικα παιδιά αρχίζουν να έχουν «άγνωστους δασκάλους». Άγνωστους και στο οικογενειακό περιβάλλον, και στο σχολικό περιβάλλον, ενδεχομένως και από άγνωστες πόλεις ή και χώρες.

6. Όταν ένα ανήλικο παιδί μιλάει κρυφά από τους γονείς του με έναν άγνωστο, τίποτε θετικό, τίποτε καλό δεν μπορεί να προκύψει για το παιδί. Μόνο βλάβες, μόνο ζημίες, μόνο αρνητικά αποτελέσματα.

7. Επειδή κάποιοι γονείς είναι και κουφοί και κουτοί και άσχετοι με παιδαγωγικά, ΔΕΝ ξέρουν τη βασική αρχή ότι: «Ένα παιδί μεγαλώνει αρμονικά αν ακούει και ΝΑΙ και ΟΧΙ».

Ζήτησε τηλέφωνο ενώ ακόμη είναι στο δημοτικό σχολείο; ΟΧΙ..

Ζήτησε βόλτες μετά τα μεσάνυχτα, με τις «φίλες και τους φίλους»; ΟΧΙ..

8. Οι γονείς που λένε μόνο ΝΑΙ, ας ετοιμαστούν να απολαύσουν παρόμοιες στιγμές με αυτές που πέρασαν οι γονείς της μαθήτριας.

9. Δείτε μια οποιαδήποτε μέρα, απόγευμα, νύχτα, τα κοριτσάκια του Δημοτικού σχολείου σε μια μικρή επαρχιακή πόλη σαν την Πρέβεζα.  Όλα με τα κινητά στα χέρια, να μιλάνε με όποιον θέλουν..

10. Πήρε ποτέ κάποια μάνα ή κάποιος πατέρας το λογαριασμό του τηλεφώνου της κόρης, για να δει ένα προς ένα τα τηλεφωνήματα που έκανε; Με ποιούς μιλούσε τη μέρα, τη νύχτα, τα μεσάνυχτα κλπ;  Όχι…

11. Μετά, όλοι «πέφτουν από τα σύννεφα» με αυτά που συμβαίνουν… Και μην επικεντρώσετε μόνο στα κορίτσια, με αφορμή το πρόσφατο συμβάν… Και για τα μικρά αγόρια υπάρχουν κίνδυνοι…

12. Πρόσφατα η Αστυνομία συνέλαβε και τα ΜΜΕ το κατέγραψαν ότι πολλά κιλά ναρκωτικών και πολλοί έμποροι ναρκωτικών συνελήφθησαν στην Πρέβεζα, στα Γιάννενα, στην περιοχή μας γενικά… Ποιός γονέας προβληματίστηκε σε ποια πελατεία σκόπευαν όλοι αυτοί; Ποιος σκέφτηκε την απλή αρχή του εμπορίου ότι αφού υπάρχουν «πωλητές» προφανώς θα υπάρχουν και «αγοραστές»…

Επίλογος
Εγώ, σαν ηλικιωμένος εκπαιδευτικός και γονέας τριών παιδιών – επιστημόνων, προσπάθησα να κάνω κάποιες σκέψεις που δεν κάνουν μερικοί οι γονείς… Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι «μοντέρνοι» γονείς θα μου δώσουν κάποιο επίθετο (π. χ. συντηρητικός, οπισθοδρομικός, κλπ) και θα συνεχίσουν τον μακάριο ύπνο τους…

Σε ένα ιπποτικό μυθιστόρημα άλλης εποχής, είχα διαβάσει τούτη τα φράση:

«…Τα σκυλιά είναι ακόμη μέσα στην αυλή του πύργου…  Οι κυνηγοί ετοιμάζουν τα όπλα τους…  Οι αλεπούδες τρέχουν χαρούμενες και αμέριμνες στο δάσος… Στο τέλος της ημέρας κάποιες αλεπούδες θα είναι νεκρές…»

Παρόμοια νομοτέλεια υπάρχει και στους ανθρώπους…

Κυτίνος Ευάγγελος


---> Ενημέρωση PamePreveza.gr:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με βάση κατηγορία: Τοπικά Νέα, Διάφορα, Άρθρα
Βαθμολογήστε το!
Βαθμολογήστε το άρθρο:
3.0
Άρθρα και Σχόλια αναγνωστών

Το PamePreveza.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους σχολιάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται ή αποστέλλοντας για δημοσίευση δικά τους κείμενα - άρθρα. Αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε και τις απόψεις αυτές, μιας και εκφράζουν αποκλειστικά κάθε φορά τον κάθε αρθογράφο - σχολιαστή. Σχόλια: Παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά και να μην φέρουν συνδέσμους που να οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες. Το PamePreveza.gr, δημοσιεύει σχόλιο μετά από έλεγχο, μόνο και μόνο για να την τήρηση των όρων χρήσης. Σχόλια, υβριστικά, που θίγουν ή προσβάλλουν διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ NEA

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ